Autorizace


(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady u toho bodu se musím na chvíli zastavit, protože Fialova vláda se tady zase snaží obelhat občany České republiky a zase je podvést, protože vy jste připravili, na tuto schůzi Sněmovny jste chtěli dát návrh zákona o důchodech, kterým jste chtěli zvýšit věk odchodu do důchodu nad 65 let, a zároveň jste chtěli snížit důchody. A protože je před krajskými volbami, které budou 20. a 21. září, tak jsme se najednou dozvěděli před několika dny, protože je před volbami, tak aby vám to nezhoršilo volební výsledek, tak tenhle ten podraz na všechny občany České republiky, doslova na všechny, protože se to týká současných i budoucích důchodců, to znamená nás všech, tak vy to prý chcete tady protlačit ve Sněmovně až po volbách letos na podzim, až po krajských a senátních volbách, aby si toho jako lidi nevšimli. Takže já to tady zase říkám nahlas, že to je neuvěřitelné, co vy děláte - zase obelhat voliče, podvést je, podrazit je, jenom zhoršit životy lidem, a nemáte ani tu řekl bych slušnost - nebo slušnost, to tady snad nejde ani říct to slovo - nemáte ani tu, tu... prostě nevím, teď mě zrovna nenapadá vhodné slovo, jo - takže aby zase tady zoufale nekřičel pan Bartošek a nedával mě na mandátový imunitní výbor zoufale - tak ale prostě nemáte ani tu odvahu, takhle bych to řekl, jo? Nemáte ani tu odvahu, abyste se vůči těmhle těm vašim zlonávrhům a těmhle těm asociálním návrhům proti lidem, abyste tady to navrhli prostě řádně a postavili se k tomu čelem. Takže vy tohleto poškození všech občanů České republiky, kdy všem chcete zvýšit věk odchodu do důchodu a okrást je ještě o peníze, tak to chcete dát na schůzi Sněmovny až těsně po zářijových krajských a senátních volbách a spoléháte na to, že občané potom budou mít krátkou paměť a že na to do sněmovních voleb zapomenou. My jim to samozřejmě budeme připomínat.

Já si myslím, že je potřeba o tomhletom mluvit, to znamená, toto je můj bod číslo 4 a žádáme vysvětlení, chceme o tom přímo tady ve Sněmovně na mikrofon diskutovat se zástupci vlády, protože proti tomuhletomu SPD se jasně staví. My jsme jasně proti tomu, my odmítáme zvyšování věku odchodu do důchodu a odmítáme snižování důchodů, zatímco vy dáte 122 miliard Ukrajincům na úkor našich občanů.

Další bod na schůzi Poslanecké sněmovny, bod číslo 5, který chci navrhnout, je bod s názvem V České republice je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy, za což nese odpovědnost ministr Ivan Bartoš z Pirátů. Takže já navrhnu - takže já ještě jednou zopakuji název: V České republice je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy, za což nese odpovědnost ministr Ivan Bartoš z Pirátů.

Hnutí SPD má plán pro dostupné bydlení. Takže jaká je situace? V České republice se dále prohlubuje nedostupnost bydlení, a jak už jsem řekl, bydlení, řešení dostupnosti bydlení mají na starosti Piráti ve vládě, je to ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Cena nového bytu o průměrné velikosti 70 metrů čtverečních u nás činí v průměru více než 13 hrubých ročních platů, což je nejvíce v celé Evropě. To znamená, kdyby se sečetlo 13 hrubých měsíčních platů, je to průměrná cena nového bytu o velikosti 70 metrů čtverečních, a to je nejhorší, je to nejméně dostupné bydlení z celé Evropy. To znamená, výsledek činnosti vaší vlády je opravdu otřesný a já tady jenom rekapituluju to, co se stalo teďka během léta, kdy nebyla schůze Sněmovny, co jste zase způsobili, jak jste zase poškodili Českou republiku a naše občany. V Praze se cena za 1 metr čtvereční nového bytu dostala dokonce na astronomických 155 000 korun za metr čtvereční. To znamená, vy opravdu škodíte, kde můžete. Vyplývá to z dat Property Indexu, prestižní mezinárodní poradenské společnosti Deloitte. Pro srovnání, v Itálii, Norsku, Polsku, Dánsku, Slovinsku či Chorvatsku stačí občanům na pořízení bydlení méně než osminásobek průměrné hrubé roční mzdy, což je oproti České republice propastný rozdíl.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou v České republice momentálně páté nejvyšší v Evropě. Za tuto kritickou situaci je primárně zodpovědný ministr pro místní rozvoj, který to má na starosti, což je Ivan Bartoš z Pirátů, který svou funkci odborně ani manažersky absolutně nezvládá a měl by být již z vlády dávno odvolán. Samozřejmě o nezvládnuté digitalizaci, kvůli které už způsobil škody ministr Bartoš a Piráti, potažmo Fialova vláda, přes 2 miliardy korun jste způsobili škody, o té tady bude ještě řeč v jiném bodu na dnešní schůzi Sněmovny, takže tam se k tomu ještě vyjádřím podrobně.

Hnutí SPD jasně říká, že stát musí převzít plnou odpovědnost za budování dostatečných kapacit cenově dostupného vlastnického i nájemního bydlení pro české občany, zejména pro mladé rodiny, ale ono se to týká i například seniorů, protože když například seniorovi zemře partner, tak z jednoho důchodu skutečně nelze vyžít za Fialovy vlády. Je nutné obnovit rozsáhlou bytovou výstavbu na úrovni státu, měst a obcí a nastartovat námi navržený projekt výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny s garancí státu, to znamená nízkoúročných půjček.

Jako bod číslo 6 na schůzi Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout další palčivý bod s názvem Vláda pokračuje v ničení českého průmyslu a stavebnictví. Hnutí SPD má konkrétní plán pro dostupné bydlení i pro záchranu českého hospodářství. Průmyslová i stavební výroba v České republice se kvůli neschopné Fialově vládě dále propadají. V červnu se dle údajů Českého statistického úřadu zrychlil meziroční pokles průmyslové produkce pokles na 3,4 %. Pokračoval zejména dlouhodobý pokles ve výrobě strojů a zařízení a ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. Propadá se i výroba automobilů.

Stavebnictví v červnu zrychlilo svůj meziroční propad na 10,2 %, po květnovém poklesu o 6,8 %, to znamená nadále pokračuje propad. Tento propad se následně projeví ještě nižší nabídkou nových nemovitostí na trhu, než je nyní, což povede k dalšímu růstu cen bydlení. Jak už jsem říkal, ceny bydlení kvůli neschopnosti vlády a ministra Bartoše z Pirátů již nyní lámou rekordy. Mezi hlavní příčiny této situace patří markantní zdražení stavebních materiálů a stavebních prací a nekonečně dlouhé doby stavebních řízení, což je plná zodpovědnost současné vládní pětikoalice a příslušného ministra Ivana Bartoše. Naše hospodářství, průmysl, stavebnictví, zemědělství pak dominantně likvidují regulace a nařízení EU, zejména ty, které vyplývají z takzvaného Green Dealu EU, a naprosto diletantská politika Fialovy vlády.

Hnutí SPD má komplexní a konkrétní představu, jak znovu nastartovat českou ekonomiku. Klíčem k tomu je snížení nadbytečných provozních výdajů státu, levné energie a nižší daně. Za nezbytné považujeme i odstoupení České republiky od likvidačních a energetických závazků Green Dealu Evropské unie. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP