Autorizace


(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Co se týče toho, jak se na naše území zločinci dostanou, zpráva říká, že lze předpokládat, že zločinci požádají o mezinárodní ochranu jako jiní ukrajinští uprchlíci. Žadatelé neprochází žádnou lustrací. To je zcela zásadní problém, který způsobila Fialova vláda a před kterým je třeba varovat. Podle informací uniklých od našich tajných služeb víme, že do České republiky se přesouvají jako takzvaní voři v zakoně se všemi kriminálními aktivitami, ale také například islamisté bojující v řadách ukrajinské armády. Ti prý dokonce už avizovali, že převezmou aktivity takzvané albánské mafie v České republice.

Tím, že Fialova vládní pětikoalice, potažmo Ministerstvo vnitra pod vedením ministra Rakušana z hnutí STAN, absolutně nekontroluje, kdo sem přichází, jakou má minulost, kde se následně pohybuje, jak se živí, zadělává do budoucna na obrovský problém, který mimochodem děsí i slušnou část ukrajinské komunity u nás. Ukrajinci v Čechách vědí, že prvními oběťmi ukrajinských mafiánů budou oni. Vláda a ministr vnitra k tomuto problému samozřejmě mlčí. Je otázka, zda si ho vůbec uvědomují, nebo mlčí jen proto, aby nepodporovali protiukrajinské nálady, nebo mlčí proto, že to neřeší, a netuší, co a jaká nebezpečí se na nás valí.

Vážené dámy a pánové, veřejně vyzývám ministra Rakušana, aby nás zde ve Sněmovně informoval, jak na probíhající přesun organizovaného zločinu z Ukrajiny do České republiky hodlá reagovat.

Vyzývám nejhorší českou vládu v dějinách našich Čech, Moravy a Slezska, aby odstoupila a ukončila bezprecedentní devastaci naší země. Byl by to skutečně první hodnotný počin této vlády. A prosím všechny normální občany, aby na všechno zlo, které tato vláda napáchala, pamatovali, až půjdou k volbám.

Takže jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem Přesun organizovaného zločinu z Ukrajiny do České republiky.

Jako další bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout bod s názvem Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a připravuje další zdražování. Čím dál více českých domácností se propadá do energetické chudoby. Zatímco v roce 2020 energetické chudobě čelilo 770 000 občanů, v roce 2023 se tento počet prakticky zdvojnásobil, v energetické chudobě se nachází 1,3 milionu lidí ve zhruba 700 000 domácnostech, v extrémní energetické chudobě prakticky živoří 440 000 lidí, přičemž nejhůře jsou na tom rodiče samoživitelé s dětmi a senioři. Tyto údaje vyplývají z analýzy Ministerstva práce a sociální věcí.

Čili Fialova vláda, Ministerstvo práce a sociálních věcí - to je Marian Jurečka z KDU-ČSL, co to tam vede, předseda KDU-ČSL - tak oni přesně vědí, že Fialova vládní pětikoalice škodí lidem a že se zdvojnásobil počet lidí v energetické chudobě. Jenom pro dokreslení, co je to energetická chudoba. Když to řeknu zcela laicky, to znamená, že ti lidé nemají peníze na to, aby si zatopili tak, aby jim nebyla zima. To je současný stav mnoha domácností v České republice a je opravdu úplně tristní, ale dokreslující zcela, co se týče nečinnosti Fialovy vlády, téhleté ne pětikoalice, ale zlokoalice, že oni si to ještě napíšou sami sobě do analýzy Ministerstva práce a sociálních věcí, že zhoršují úplně všechno, ale vůbec s tím nic nedělají a zhoršují to ještě dál. To je neuvěřitelné, to je neuvěřitelné.

Důvodem tohoto stavu jsou enormně vysoké ceny energií a také dlouhotrvající pokles reálných mezd a reálných důchodů, přičemž obojí je zodpovědností právě Fialovy vládní pětikoalice. Bohužel, v tomto ohledu lze očekávat jen další zhoršení situace, protože Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením ministra průmyslu Síkely z hnutí STAN aktuálně navrhuje zvýšení poplatků za činnost Energetického regulačního úřadu, tedy další zdražení regulované složky elektřiny a plynu. Vládní politika, která žene statisíce slušných a pracujících občanů do energetické chudoby, je zcela odsouzeníhodná a pro hnutí SPD nepřijatelná. Dlouhodobý recept hnutí SPD na cenově dostupné energie je známý a jasný: zastropovat ceny elektřiny nejprve přímo u jejich výrobců a následně i u dodavatelů ve prospěch koncových zákazníků a převzetí odpovědnosti státu za výrobu, cenotvorbu a distribuci elektřiny prostřednictvím 100procentního státního vlastnictví našeho klíčového producenta elektřiny, společnosti ČEZ.

Hnutí SPD ví, jak zajistit levné energie a já bych chtěl znovu zopakovat, že jako bod číslo 2 dnešní schůze Poslanecké sněmovny chci zařadit bod Fialova vláda žene lidi do energetické chudoby a další zdražování připravuje.

Jako třetí bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny chci navrhnout bod s názvem Fialova vláda likviduje české školství. Hnutí SPD naopak prosazuje dostatek prostředků na vzdělávání. Vláda Petra Fialy neustále hovoří o školství jako o své prioritě, přičemž její reálné kroky v této oblasti svědčí o naprostém opaku. Již v minulém roce došlo v rozpočtové kapitole Ministerstva školství k meziročnímu snížení výdajů o 30 miliard korun a přes jejich následné kosmetické navýšení školy nezvládají pokrýt ani své základní náklady, jako jsou mzdy nepedagogických pracovníků, tedy například školníků, uklízeček, kuchařek a tak podobně. Školy nezvládají dodržet ani zákonnou garanci 130 % průměrné mzdy pro výši platů učitelů. První návrh státního rozpočtu, vládní návrh Fialovy vlády pro příští rok, potom obsahuje další snížení výdajů na školství meziročně o 5 miliard korun. To by bylo vůči našemu školství naprosto zničující opatření. Hnutí SPD je rozhodně proti tomuto vládnímu asociálnímu přístupu k sestavování rozpočtu a snižování jeho výdajů na úkor kvality vzdělávání a tím naší budoucnosti.

Tady bych jenom doplnil, že podle už oficiálních údajů Fialova vláda dala na Ukrajinu a Ukrajincům celkem 122 miliard korun, 122 miliard, a do toho nám tady lžete, že Ukrajinci jsou přínosem, že snad Ukrajina je přínosem - ne, 122 miliard korun.

My v SPD požadujeme dlouhodobou garanci objemu rozpočtových výdajů ve školství ve výši 4,3 % hrubého domácího produktu, což je evropský průměr. Fialova vláda jde opačným směrem a úroveň českého školství tak svými kroky nesmírně poškozuje a ohrožuje i jeho budoucí vývoj. Protože střední školy a další školská zařízení zřizují kraje, je toto jednou z priorit hnutí SPD v rámci zářijových voleb do zastupitelstev krajů.

Takže bych chtěl znovu zopakovat, že jako bod číslo 3 na dnešní schůzi Sněmovny navrhuji bod s názvem Fialova vláda likviduje české školství.

Jako bod číslo 4 navrhuji bod s názvem Fialova vláda se chystá opět okrást důchodce. Ještě to zopakuji jednou, Fialova vláda se opět chystá okrást důchodce. Vláda navrhuje růst důchodů v příštím roce v průměru jen o 355 korun. Hnutí SPD prosazuje maximální možné navýšení na základě současného zákona, a to je růst o 564 korun měsíčně. Pro příští rok navrhuje vláda valorizovat důchody v průměru pouze o 1,7 %, což je právě těch 355 000 (355?) korun. Přitom reálná inflace je citelně vyšší a ceny základních životních potřeb důchodců rostou ještě mnohem výrazněji.

Vláda má přitom v tomto případě na základě zákona o důchodovém pojištění možnost zvýšit důchody v průměru o 2,7 %, tedy o 564 korun. Hnutí SPD proto vyzývá vládu, aby tuto možnost využila. Pokud to vláda neudělá, navrhneme tento postup formou návrhu zákona. My v SPD hájíme zájmy všech důchodců proti asociální Fialově vládě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP