Autorizace


(14.20 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vládne nám tady nejhorší vláda v dějinách Československa. Ani protektorátní vláda neokrádala a nepoškozovala svoje občany tak aktivně a dobrovolně. Komentátor Pravého prostoru - což je svobodný a nezávislý internetový deník, zpravodaj Bez cenzury - Karel Kříž, volič ODS, si nedávno v jednom médiu povzdechl, cituji: "Nikdy jsem si v těch devadesátkách nedokázal představit, že toto se bude dít pod vládou ODS, že se z ní v podstatě stane nová komunistická strana a bude mít vládu Národní fronty, která bude zcela bez ostychu praktikovat metody StB, a že se opět najde mnoho samostatně neschopných nýmandů přisátých na erární peníze, kteří jí za to budou tleskat, a za špinavé, státem kradené koruny produktivním poplatníkům budou tyto novodobé bolševické papaláše a manýry oslavovat." Konec citátu komentátora Karla Kříže, voliče ODS.

Co k těmto slovům dodat? Místo aby stát slušně zaplatil lidi, kteří svou prací tvořili celý život jeho bohatství, bere jim to, na co mají nárok ze zákona, v době příšerné inflace, v době, kdy tisíce seniorů padají na dno chudoby. Je to dobré řešení? Může vláda udělat něco jinak, když nám tvrdí, že by jinak za pár let důchody vůbec nemusely být? Ale může, jenže nedělá. Musela by osekat státní výdaje. To je to správné řešení pro nenažraný stát. Jenže to by nebylo na předražené zakázky, na korupční projekty, dotace kolaborujícím neziskovkám, na nadstandardní platy politiků a podobně. (Silný hluk v sále.) Můžu ještě požádat o klid?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Kolegyně, kolegové, prosím o ztišení zejména těch, kteří chcete cokoliv řešit, tak prosím, abyste se přesunuli do předsálí.

Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vláda zadlužila zemi o rekordní bilion korun, a to v čase, kdy má rekordní příjmy - rekordní ovšem ne díky své schopnosti, ale díky neschopnosti. Nastartovala rekordní inflační spirálu, která na jedné straně okradla všechny střadatele, důchodce a zaměstnance, a současně díky drahotě zvýšila nominální obraty v hospodářství, a tím i příjmy státu. Nikdy nezapomeneme, že v době Bruselem a Fialovou vládou uměle vyvolané energetické krize nám Petr Fiala a spol. zajistili nejvyšší ceny energií v Evropě, a tím díky vzedmuté inflaci připravili každého občana či firmu až o třetinu úspor.

Útok na naše peněženky ovšem pokračuje. Dnes vychází najevo, že ministr průmyslu Síkela za hnutí STAN ve zjevném konfliktu zájmů koupil zcela nevýhodně od zahraničních akcionářů vysoce zadluženou společnost NET4GAS, která v důsledku protiruských sankcí přišla o byznys v oblasti přepravy plynu z Ruska do Evropy. Ukazuje se, že konečná cena této transakce může být až 8 miliard korun a zaplatí to pochopitelně čeští spotřebitelé v cenách plynu.

Za sebe dodávám, že deprivatizaci plynovodů a dalších energetických sítí podporujeme. Jde ovšem také o to, aby to bylo pro stát výhodné, a tady to výhodné není a nebylo. To znamená, že například zadluženou Liberty nemá stát dotovat tím, že za tuneláře bude platit mzdy, ale má v prvé řadě firmě za dluhy skoro dvoumiliardového dluhu státu, respektive státní bance EGAP, zabavit odpovídající část, získat pro stát rozhodující podíl. Měli restrukturalizovat a zachránit pracovní místa i výrobu oceli v České republice.

Připomenu, že díky válce zažívají ocelárny po celém světě boom. Pochopitelně by stát měl tvrdě vyžadovat i trestněprávní odpovědnost po těch, kdo Liberty prakticky vytunelovali a přivedli ke krachu. Nic z toho, co by udělal rozumný podnikatel a manažer, stát pod vedením Fialovy vlády nedělá. Není divu, že pod vedením této vlády se české ekonomice nedaří. Průmyslová výroba v červnu poklesla oproti loňskému červnu o 3,4 %. Inflace naopak oproti očekávání minulý měsíc stoupla v meziročním vyjádření na 2,2 %. Míra nezaměstnanosti atakuje 4 %. Všeobecná stagnace je evidentní.

Stavebnictví, které u nás dlouhodobě padá, dostalo další ránu. Potvrdila se absolutní nekompetence ministra Bartoše z Pirátů a jeho týmu, kteří vůbec nerozumějí problematice stavebního řízení, jež mají na starosti. Proto nebyli schopni dát programátorům srozumitelné a komplexní zadání. Lehkomyslně ukončili starý systém, aniž měli odzkoušen nový. K tomu se budeme bavit tady na schůzi podrobněji později. Jde ovšem o další rekordní ránu do vazu české ekonomiky.

Rozpočet na příští rok bude mít opět astronomický deficit, byť teprve teď se rozhořela bitva o jeho konkrétní podobu. Ale už teď víme, že návrh je opět rekordní: minus 230  miliard korun. Například školství chybí 10 miliard. Ano, peníze chybí, kam se podíváme, a jinde, pokud jde o neziskovky nebo Ukrajinu, jich má ale vláda vždycky dost.

Dokonce už i vládní senátor Wagenknecht, předseda senátní komise pro dohled nad veřejnými prostředky, po seznámení se s fakty prohlásil, že munice dodaná na Ukrajinu v rámci iniciativy Fialovy vlády byla předražená o 1,4 miliardy korun.

Bobtná i stát. Premiér Fiala a spol. slibovali v programovém prohlášení, cituji: "Na základě inventury všech agend státu do konce roku 2023 představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst." Z příloh návrhu státního rozpočtu na příští rok, který Ministerstvo financí poslalo vládě, vyplývá opak, že se počet státních zaměstnanců v příštím roce zvýší zhruba o 1 200. Výdaje na jejich platy vzrostou tím pádem o 11,2 miliardy na 277,8 miliardy korun.

SPD už několik let z opozice volá po auditu činnosti a výdajů vlády a státní správy, ale dodnes je ticho po pěšině. Přesněji, naši myšlenku si sice pětikoalice přisvojila v původním vládním prohlášení, ale ani ji nenapadne ve státní správě na úsporách vážně pracovat, a opět svoje vládní prohlášení vláda nesplnila.

Co je snad ještě horší než úpadek ekonomiky, je pokles bezpečnosti v naší zemi kvůli podpoře masivní ekonomické migrace neprověřených cizinců do naší země. Správa Nejvyššího státního zastupitelství uvádí, že obecná trestná činnost Ukrajinců se loni v České republice zvýšila o 45 %. Stalo se klišé tvrdit, že nejpočetnější skupina stíhaných jsou Slováci. Tady jsou třeba dva zcela zásadní korektivy, a to je stávající nepoměr mužů a žen u Ukrajinců a Slováků. Daleko menší počet ukrajinských mužů páchá daleko více trestných činů. Statistiku jim samozřejmě vylepšují ženy a děti, které u nás zatím převažují. Ještě horší je ovšem porovnání samotné trestné činnosti. Nejvyšší státní zastupitelství v kapitole Organizovaná kriminalita - no, organizovaný zločin - krátce uvádí, že nejvýraznější změny, které bylo v roce 2023 možno zaznamenat ve vztahu k organizované trestné činnosti a bezpečnostním rizikům spojených s ruskojazyčnými minoritami pobývajícími na území České republiky, souvisejí především s důsledky stávající válečné situace na Ukrajině a s bezprecedentní vlnou uprchlíků. Tyto přesuny rodinných příslušníků jsou doprovázeny přesunem kapitálu. Typicky se jedná o kriminální finanční prostředky, se kterými se na území České republiky přesouvali i členové těchto kriminálních organizací. Rovněž sama Ukrajina upozorňuje na odliv špiček kriminálních struktur do států Schengenu, a to včetně významného počtu takzvaných vorů v zákoně, upozorňuje české Nejvyšší státní zastupitelství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP