Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

A když už jsme u těch predikcí, jestliže bude predikce emisní povolenky EU ETS 2 45 eur, tak se nám to promítne v benzinu a v naftě zhruba 2,80, 2,90 koruny. Pokud bude emisní povolenka kolem 100 eur, tak se nám to v každém litru benzinu a nafty promítne 6,40 korun. Jestli bude 200 eur, tak se nám to promítne 12,80 korun v každém litru benzinu a nafty, který vy natankujete. Samozřejmě promítne se vám to, pokud budete topit uhlím, samozřejmě se vám to promítne v uhlí, promítne se vám to v plynu.

My jsme tady jeli jako Ministerstvo životního prostředí v minulém období, vy v tom pokračujete, samozřejmě už tolik ne do toho plynu, protože když jsme začínali s těma dvojkami a trojkami, snažili jsme se, aby ty emisní kotle třídy jedna a dva z toho trhu zmizely a aby lidé přecházeli na ekologičtější kotle, tak se daly vlastně dotace do kotlů, které byly nejdřív uhelné, takzvaný ekodesign 5+, pak nám to Evropská unie už nechtěla dovolit, protože to je fosilní samozřejmě, na fosilní palivo, tak se přecházelo na tzv. kombinované kotle. A když ani to nám už nechtěli pomalu povalovat, tak se přecházelo na plyn. Samozřejmě vy teď razíte tu další ekologičtější, i my jsme se snažili, ale tenkrát o to takový zájem nebyl, aby se přecházelo na tepelná čerpadla nebo na fotovoltaické elektrárny nebo solárky.

A teď ve své podstatě my ty lidi dostáváme do situace, že mají plynové kotle a budou platit ty emisní povolenky EU ETS 2 v plynu, který budou spalovat. Samozřejmě to se netýká jen domácností, to se týká i všech, co emitují, protože ti jsou v kategorii EU ETS 1, ti už platí emisní povolenky za to, že vypouští, a teď ještě budou platit povolenky za to, na jaké palivo oni jedou, jestli jedou na uhlí, nebo na plyn. Vy samozřejmě chcete do nějakého roku 2030 mít tady ty plynové elektrárny, takže nás to také bude stát nějaké peníze. A když jsem položila jeden krásný dotaz Ministerstvu průmyslu, zda ve svých predikcích počítali i s tím, že to bude zatížené EU ETS 2, tak mi řekli, že ne. Byl jste u toho. Řekli mi ne, protože samozřejmě nemůžou predikovat, kolik ta cena bude.

Takže když to shrnu, Ministerstvo životního prostředí sem dává neúplný materiál, který obsahuje pouze EU ETS 1, EU ETS 2 vůbec neobsahuje. EU ETS 2 tam budou chtít dát formou pozměňovacího návrhu ve druhém čtení, protože už jim ten termín klepe na dveře, a oni to musí transponovat. A ještě tu transpozici, kterou chtějí udělat, tak ji chtějí vykostit, protože se bojí tam dát to podstatné. Ty velké zdroje, které budou muset od 1. 1. 2025 mít povolení, že mohou provozovat, tak Ministerstvo životního prostředí toto povolení dává i s tím, kolik se bude vyřazovat emisních povolenek v roce 2027. To je součástí toho povolení. Ale ministerstvo to nechce udělat, protože se bojí přiznat tu pravdu, že ano. Takže ve své podstatě lidem budeme lhát, budeme říkat, jak je to všechno krásné, jak je to všechno růžové, jenom abychom neudělali úplnou transpozici směrnice. Takže si vykostí jenom zase určitou část EU ETS 2, to znamená z těch fosilních paliv, a ten zbytek tam nedají. A kdybych byla jó ošklivá, tak řeknu, že to nechají na další vládu, a ta další vláda si to vyžere v plné palbě, protože nebude mít úplnou transpozici, a jak všichni víme, tak za ty neúplné transpozice hrozí pokuty našemu státu. A nejsou malé! Takže buď je to záměr, aby potom v tom nechali vykoupat ty, co přijdou po nich, anebo - otazník. To nám možná řekne pan ministr životního prostředí, proč postupuje takto nestandardně.

V každém případě ráda se připojím do diskuse, protože samozřejmě to EU ETS 2, které jsme tady probírali, námořní doprava nás asi netrápí, protože žádné lodě nemáme, takže to je úplně marginálie, co tam je transponované. Ale to gros, co by tam mělo být, EU ETS 2, to tam prostě není! (Kýchnutí zprava.) A je to pravda. Na zdraví. Děkuji za to. A já čekám na tu vášnivou diskusi od vás všech zákonodárců, abyste se k tomuto vyjádřili, jestli vám to připadá normální, abyste to tam dávali formou pozměňovacího návrhu. Upozorňuju, že EU ETS 2 schválila tato vláda za svého předsednictví. Tato vláda za svého předsednictví toto připravila. Já jsem očekávala, když všichni, nebo respektive tato vláda křičela a říkala, že si nepřeje, aby spekulanti vůbec měli emisní povolenky u EU ETS 2, tak udělá kroky k tomu, aby u toho EU ETS 2 se tomu vyhnuli. To znamená, aby ti spekulanti se nedostali k emisním povolenkám na ta fosilní paliva. A světe, div se, nic se nestalo! Opět to mohou mít spekulanti, opět to mohou mít důchodové fondy a opět s tou cenou si budou pohrávat oni. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Na vystoupení paní poslankyně chce reagovat pan poslanec Král s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem úplně nepochopil, jestli tady jsme peskováni za to, že ta novela obsahuje pouze ta nezbytná minima, anebo za to, že má být ještě rozšířena o tu část, která se týká EU ETS 2. To, že evropské směrnice chtějí rozšířit systém obchodování s emisními povolenkami na další sektory řekněme národních ekonomik a na domácnosti, to přece víme. Bylo to patrné už od roku 2017, respektive 2018. Také bych tady mohl teď dlouze hovořit o tom, kdo tenkrát seděl ve vládě a proč se tenkrát nezamezilo tomu, čeho jsme dnes svědky, ale to myslím, že se jakoby nikam úplně neposuneme. Takže spíš řekněte, jestli tedy má být ta stávající novela rozšířena o EU ETS 2, a pokud ano, tak předpokládám, že rádi nějaký pozměňovací návrh přinesete, nebo ho alespoň třeba společně s námi spolupodepíšete.

A to, že se prostě bude zavádět systém EU ETS 2, je prostě patrné. Já z toho neplesám, abychom si rozuměli, to snad tady nemusím vůbec jakoby svůj postoj k tomu říkat, ale je to prostě realita, a řekněte nám tady ten váš postoj, jaký k tomu máte. Je to tedy dobře, že to tam není teď v té novele, nebo je to špatně? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si svého kolegy nesmírně cením, protože opravdu s ním se vždycky dobře diskutuje. V každém případě my se tady nebavíme o EU ETS 2. To, co jste tady zmiňoval, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, to byla EU ETS 1. S tím souhlasím, to bylo někdy v roce 2000... ještě dřív než 2017. Ale já se tady bavím o EU ETS 2. COREPER byl 25. dubna 2023. To jde za vámi, ne za námi. To jde za vámi, to jste si schválili vy. Vy jste to připravili, vy jste si to schválili. EU ETS 2, to znamená emisní povolenky na fosilní paliva, jste připravili vy. V tomto znění jste to připravili a v tomto to bylo odsouhlasováno. Ano, parlament potom trošku do toho zasáhl, snažil se tam ještě něco vybalancovat, ale už s tím nic neudělal, ale za našeho předsednictví se to upeklo. My v tom nejedeme! V tom jedete vy!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: V obecné rozpravě dále vystoupí pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážený pane ministře nebo vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, tady jsem byl vyzýván, ať jsem krátký. Něco jsem si tady připravil, ale pokusím se to zhustit. Já když jsem - ale začnu oklikou, ale nebude dlouhá. Okliky bývají dlouhé, ale tahle nebude dlouhá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP