(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže Motoristé jsou kdo? No, pan prezident Klaus, zakladatel ODS, který bohužel je (nesrozumitelné). Kdo tam ještě byl? Boris Šťastný tam byl, Zahradil. Co tam dělá Zahradil? Tady je titulek, že nechápe Zahradila. No, Zahradil je typický konzervativní odéesák. Vy jste ODS zničil, žádná ODS už není. Takže toto je nová ODS. Takže ta Meloni, která asi se bude snažit založit novou frakci, má vlastně na výběr. Turek se hlásí do ICR. Takže co vy nabízíte té Meloni? Dva hlasy a Turek, ODS revival, má taky dva. To jsou ty vaše výsledky. No tak a tady zakladatel TOP 09, o kterou přišel, Miroslav Kalousek, říká: Nazývejme věci pravými jmény, tohle byl debakl vládních stran. No tak Kalousek aspoň umí počítat. Každý normální člověk, který umí počítat, tak ví, že zkrátka je to debakl.

Tady je další titulek: Koalice SPOLU má smysl, a to jak pro ODS - to se musí jako všichni jako no nevím, ani to nechci komentovat - tak samozřejmě i pro ostatní dvě strany, řekl Fiala. Takže vás nominovali 2014 abyste zachránil tu ODS, a vy jste ji úspěšně pohřbil. Pohřbil jste ji, protože ODS už není ve vašem podání, ODS už je SPOLU. Takže tak to je. Takže já nevím, proč se divíte? Nevidíte ODS revival? No tak nevím, tak ten Turek na první dobrou má 304 000 hlasů. A je to strašně zábavné jako číst ten rozhovor, jak se vymlouváte.

No, tady je otázka: Jak teď budete pracovat na tom, abyste zvedl důvěru lidí ve vládu? Podle průzkumu CVVM jim důvěřuje jen pětina lidí. Víte, jaká je odpověď pana premiéra? Nejlepší průzkum jsou volby. A peče (?) to - nejlepší průzkum jsou volby. A on si vylhal ty volby. Já nevím, jestli on tomu věří, že... Vlastně tady říká, že: dostali jsme se do finále, měli jsme šanci i zvítězit, ale ve finále jsme nevyhráli. Tak to komentuje pan premiér, že to je jako strašně, de facto úspěch, ano? Takže tady zpochybňuje všechno - vlastně Motoristé, v minulosti byl tam i Železný, Bobošíková, Mach a že to je jenom takový výkřik. Ale to nejhorší na tom je, že... Například tady říká - ano, rostou noví potenciální koaliční partneři pro volby do Sněmovny. Odpověď pana premiéra: Myslím, že když budeme ty volby analyzovat hodně s odstupem - to já nevím, proč s odstupem, ale to je na politology, to není na mě. A co říkal ten redaktor? Vy jste politolog, to jako říká, to si přečtěte, to je normálně jako... komedie.

Co vlastně říkáte na úspěch Filipa Turka? On se sám označuje za takový ODS revival. Nevidím tam žádné překryvy s ODS. No, představte si, pan premiér nevidí žádný překryv s ODS. No a pan Vondra, který už pana premiéra nepotřebuje, protože už je tam, už má pět let jistotu, tak říká, že vlastně s tím Turkem mají stejné názory a vlastně stejný program a že chtějí být ve stejné frakci a všechno jako v pohodě. Takže já fakt tomu nerozumím.

Takže pane premiére, Motoristé jsou ta původní ODS, kterou vy jste měl zachránit v roce 2014. No, a vlastně jste ji zničil, protože ODS vlastně už není, už je jenom SPOLU. Tak, takže...

Tady potom, právě od... Během volební noci zavítal do štábu Přísahy, Motoristů pogratulovat i končící europoslanec Jan Zahradil, který tvrdí, že programovou blízkost staré ODS a Motoristů vidí a že by mezi SPOLU a Motoristy a Přísahou nějaká spolupráce probíhat měla. Umíte si to představit? Pan premiér: Já to takto nevidím a ani tomu nerozumím, proč šel Jan Zahradil k naší politické konkurenci ve chvíli, kde bych spíš čekal, že bude ve štábu SPOLU. Tak pan premiér asi neviděl projev pana Zahradila na sněmu ODS, kde jasně řekl, že kam ta strana směřuje. Tomu opravdu nerozumím, říká pan premiér. Ale znovu opakuji, nejsou to Motoristé, vyhrála Přísaha Roberta Šlachty se svým kandidátem Filipem Turkem. Aha, takže to nejsou Motoristé, no, ale šéfem Motoristů je pan Macinka, který na rozdíl od vás Klause nezradil a který mu zůstal věrný až do konce, a to je de facto jeho projekt.

No, takže pan premiér zkrátka nic nevidí, on snad ani nežije tady, on není schopen ani vyhodnotit ta fakta. Tady opakuje: Koalice SPOLU má smysl jak pro ODS, tak i pro ostatní dvě strany. Jasně, no.

Takže já jsem ani nechtěl vystupovat, ale já jen říkám, že tenhle člověk je absolutně mimo mísu. To, že ničí ODS, to mi vůbec nevadí. Ale mně vadí to, že tenhle člověk - a pokud jste viděli tu debatu na CNN - bezostyšně lže. O všem lže. O všem. Popřel všechno. Nebudeme navyšovat daně, nebudeme navyšovat věk odchodu do důchodu a tak dále. A v podstatě je to úplně neuvěřitelné. O tom Green Dealu kolikrát lhali, ano, že my jsme něco schválili. Ano, my jsme schválili politickou deklaraci o tom, že chceme mít dobré životní prostředí za podmínky, že nezničíme evropský průmysl. Takže je to jako neuvěřitelné.

A v podstatě pokud tady pan premiér ještě v tom rozhovoru vlastně říká a znovu lže, jo? Když jste zmínil platy učitelů, reálně těch 130 % nedostávají. Školy navíc stávkovaly kvůli nedostatečným platům pro kuchařky či školníky. Na ministra školství Mikuláše Beka - toho jsem snad tady ani nikdy neviděl, i když je člen vlády - se kvůli tomu snáší kritika. Neuvažujete o jeho výměně? Jednak bych chtěl říct - odpověď pana premiéra - že jsme zvýšili výdaje státního rozpočtu, které jdou do kapitoly školství, oproti roku 2021 o - tvrdí tady, nevím kolik miliard. Je potřeba říct, nejsou to malé peníze a učitelé mají nárok na 130 % průměrné mzdy a taky je dostávají, tvrdí pan premiér. To je samozřejmě lež, ano?

Takže mě zajímá, jestli by pan premiér nenavštívil nějaké ty školy. Tady v Praze, na Praze 4 berou kuchařky 18 500. To je kolik peněz na měsíc? To my platíme panu ministru Bekovi 55 000 nájem v jeho exkluzivním bytě tady v Praze. Takže to je jako neuvěřitelné. A jediná pozitivní vlastnost pana premiéra je v tom, že on jako patologický lhář tak lže, že se vůbec ani nečervená a normálně to říká vážně. On normálně to říká vážně.

A tak to bylo i v té debatě a evidentně, evidentně pan premiér nic nepochopil. Protože když interpretuje ty volby, tak jak je... že opozice neposílila, přitom je to tak flagrantní, že kdyby si to spočetl... No já nevím, kdo mu radí. Tak ten Miloš Růžička, ten radil komu všemu? No tak Bakalovi pomáhal samozřejmě, tam OKD, to víme, jak dopadlo, ne? Chovancovi, Sobotkovi. Tak já nevím, jestli si pan premiér jenom to vezme, ty podklady, a čte to, ty nesmysly, nebo fakt tomu věří? A proto říkám, že je úplně neuvěřitelné, neuvěřitelné, co pan premiér jako předvádí. Absolutně flagrantní čísla. Lži! Jo?

A znovu samozřejmě předsednictví, jak se stále chlubili, jakou máme pozici. Pro tu Meloni vy jste jenom dva poslanci. Turek je stejně dobrý jak vy, vaše slavná ODS, tam jste to dopracovali. Vondra, ten už si notuje s Turkem, ten na vás kašle, ten vás vůbec ani nebude poslouchat, protože taky samozřejmě chtěl kandidovat jako ODS. Jsou tam ještě lidi, kteří chtěli pro ODS. Ale vy jako nominant, který ji měl zachránit, tak budete jejím hrobařem. A tady vyrostou Motoristé, ta původní konzervativní strana, kterou založil prezident Klaus. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP