(9.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Tehdejší vyjádření Petra Fialy, lídra opozice, předsedy ODS - cituji - k Vrběticím. Šokovaný aktivitami ruských agentů na území Česka je předseda ODS Petr Fiala. Jde o akt státního terorismu proti demokratickému suverénnímu státu. Reakce České republiky musí být tvrdá a srozumitelná.

Jak se vyjádřila tehdy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová? Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se Rusko nikdy nesmířilo s tím, že Česko už je mimo sféru jejich vlivu, vede proti nám válku. A dnes jsme se dozvěděli jen o části jejich teroristické činnosti. Kroky vlády jsou nedostatečné - myšleno naší vlády - a je potřeba zavřít naše vrata. Celá ruská ambasáda prošpikovaná špiony si musí balit kufry, vyzvala k ještě tvrdším opatřením proti Ruské federaci.

Co udělala naše vláda, vláda Andreje Babiše­? Okamžitě reagovala tím, že vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády. Dobře si to všichni pamatujete. Naše reakce byla tvrdá, jasná a srozumitelná. A to v té době nebylo Rusko ve válečném konfliktu s Ukrajinou, kterou tady společně s vámi od počátku konfliktu a jeho eskalace podporujeme. A dnes se dozvíme, respektive včera, že se nepředvolal ani ruský velvyslanec? Co to má znamenat? Co to zase s námi hrajete?

My jako opozice žádáme informace, žádáme premiéra této země, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, které se musí zpovídat, a celou kauzu a celou tuto událost srozumitelně vysvětlil. (Potlesk z lavic ANO.) V opačném případě svoláme mimořádnou schůzi, protože vaše chování už je naprosto přes čáru! (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A poněvadž pan předseda Radim Fiala stále není přítomen, je přihlášen s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané. Já jsem nechtěl vystupovat. ale pokud se chcete rozesmát a strašně se smát, tak si přečtěte dnešní rozhovor pana premiéra Fialy.

Ten člověk se zbláznil, je to patologický lhář a já vám přečtu ten jeho rozhovor. Fakt mám starost o jeho zdraví. Já vím, že pan Válek zničil reformu psychiatrické péče, ale doporučuju, aby pan premiér si odpočinul. Protože pokud pan premiér tvrdí - titulek toho rozhovoru: Opozice neposílila, říká Fiala. Turka jako ODS revival nevidí. Zahradila nechápe. Já už v té debatě na CNN Prima, v podstatě s ním není možné debatovat. Pokud někdo tak lže, a on je patologický lhář, že vlastně on nezakázal auta se spalovacími motory, on neprosadil v Green Dealu všechna ta zvěrstva, ty nové daně na naše občany, tak říkám, že to není normální. Není to normální.

Takže, pane premiére, já vám dám ta čísla, protože pro vás ani číslo nic neznamená. Vy jste se proslavil, že když nevyšla dobře inflace, tak jste šel na staťák a tam jste jim to vysvětloval? No, potom vyšla dobře. Nebo jste kritizoval Eurostat. Vy lžete před volbami, po volbách, ráno, na oběd, večer.

Takže opozice neposílila, říká Fiala, titulek. Takže vážení spoluobčané, 2024 evropské volby, přišly 2 991 682 voličů, 2019 přišly 2 387 378 voličů. To znamená, že přišlo o 604 304 voličů navíc. A jaký byl výsledek pětikoalice v roce 2019? 1 123 672. A 2024? 1 103 772. To znamená, že koalice, pětikoalice, v porovnání s rokem 2019 přišla o 20 000 hlasů - 20 000 hlasů, pane premiére, 20 000 hlasů. A víte, kolik měla opozice, stávající opozice, v roce 2019? 883 685 hlasů. A kolik měla teď opozice? 1 534 888! Tak tohle se učí děti, já nevím, minule jsem říkal, že tu trojčlenku mají v sedmé třídě, tak já nevím, kdy se učí, tady asi rodiče menších dětí mi poradí, ve které třídě to je.

Takže pane premiére, vy, opozice získala, a teď to tady nemám úplně sečtené, téměř o kolik to je? 700 000. Počkejte, já to tu sečtu, odečtu, aby to bylo přesně (Počítá nahlas.), 8, 6, 8, 5, 3, 0, 2, 2, 5, 1, 9; 652 203, pane premiére, opozice získala navíc. Opozice. Vy z těch hlasů, které byly 2024 navíc, jste nezískal ani hlas, ani jeden z těch 604 000. Ani jeden. Ani jeden. Vy jste přišli o 40 000 hlasů. Hnutí ANO získalo, pane premiére, když říkáte tedy, že opozice neposílila, já fakt tomu nerozumím, my jsme měli 2019 502 000 a teď máme 776 000, takže jsme posílili o 273 815! Tak to je velký průšvih, pan premiér. On vždy lhal. Říkal, třikrát že jsme prohráli volby, i ty komunální, kde jsme drtivě vyhráli, ty komunální. Jasně, prezidentské, no tak díkybohu za ty 2 400 000 hlasů.

Takže vážení spoluobčané, situace je vážná. Je vážná. Pan premiér je úplně mimo. Úplně mimo. Teď ten titulek - Turka jako ODS revival nevidí. Nevidí. Pane premiére, vy jste měl a byl jste nominován v roce 2013, kdy ODS totálně projela volby, tak vás vybrali jako slušného pana profesora. Přitom vy jste seděl v té Nečasově vládě, která kámošila s Putinem. Stále hrajete tu ruskou kartu. Vy jste se s ním objímali, vy jste chodili do Kremlu. No, takže ano, Turek, Motoristé je ta nová ODS, ODS revival. ODS neexistuje. Vy jste ji měl povznést, vy jste zničil tu ODS! Žádná ODS není, je jenom to vaše SPOLU!

Tady ještě v rozhovoru, k tomu se dostaneme, jak je to skvělé vlastně. Já nevím jako, ti členové ODS, když to čtou, ti snad musejí skákat z balkonu, nebo to není jako možné, jak pan premiér tvrdí, jak to strašně pomáhá. TOP 09 a všem to pomáhá.

Takže pane premiére, víte vy vůbec, že do Evropského parlamentu máte stejný počet mandátů jako Motoristé? Dva máte! Dva máte a i ten váš Vondra, ten už vás nepotřebuje, protože ten tam bude pět let. A kde vy budete za pět let? Já myslím, že všichni členové ODS si přejou, abyste tam nebyl už vůbec, aby na vás zapomněli. Programově se shodneme, řekl Vondra o Turkovi. No prosím, vidíte to. Tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP