Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě pan ministr Jurečka, poté pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. V první řadě musím říct, že mě překvapilo, když tady pan kolega mluvil o tom, jak lidé v 70 letech nemohou pracovat. Tak jestli jste si všiml, vy jste se díval doleva, ale po vaší pravé ruce se tady postavily dvě vaše kolegyně, které rozhodně nemůžeme říct, že by tady 30 let dělaly jenom práci v politice, ale měly svá občanská povolání, a stály tady a divily se, jakým způsobem mluvíte o jejich generaci, o jejich ročnících narození. Jenom chci připomenout, i váš pan předseda, když tady vystupoval včera i předevčírem, tak také vlastně mluvíte o něm, jako by nebyl schopen práce.

Jenom chci připomenout to, že opravdu pokud je někdo, kdo ze zdravotních důvodů objektivně nemůže pracovat, tak důchodový systém na to pamatuje v několika rovinách, a to je ta rovina invalidních důchodů. K tomu jsem také říkal, jaké jsou trendy, že paradoxně v kategorii lidí, kteří jsou v kategorii 50+, nám klesá počet invalidních důchodů v čase. To znamená, nenaplňuje se to, co jste tady někteří naznačovali, jestli to není tak, že ty zdravotní stavy se výrazně zhoršují, přibývá nám invalidit a lidé nám ve větším podílu odcházejí do starobních důchodů z invalidních důchodů. Tak to není pravda. Až budeme mít víc času, podrobně to budu říkat v jednotlivých kategoriích. Pak na to pamatujeme v okamžiku, kdy ten člověk zase třeba z nějakých svých jiných důvodů nebo zdravotních chce odcházet dříve o tři roky, může. A pak na to pamatujeme speciálně ještě v kategorii v náročných pozicích, kde může až o pět let. A vzájemně je to kombinovatelné. To znamená vlastně teoreticky i prakticky v budoucnu, říkám, v budoucnu, ne hned, to víme, až o osm let. To znamená ještě dříve, než je tomu dnes. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Zatím poslední v pořadí s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji. Pan vicepremiér za mnou přišel do lavice, kde se mi to snažil vysvětlit. Já to beru. Ale přesto v podstatě tady bylo řečeno, že se Ministerstvo zdravotnictví skutečně shodlo, byl tam akcent na to prodlužování věku odchodu do důchodu donekonečna. Ale tady v té výhradě, v té námitce je přímo uvedeno číslo "nad 65 let to nelze". Navíc věk odchodu, nebo respektive věk dožití ve zdraví se nám jako neprodlužuje. Dokonce tady pan kolega Haas z ODS včera uvedl přesnou informaci, že u mužů je to konkrétně v letošním roce 60,7 let, takže tam dochází v podstatě k jakýmsi výkyvům. A už dneska, kdy lidi odcházejí v 64 letech a 2 měsících, tak už dneska v podstatě je to problém. A Ministerstvo zdravotnictví dle mého názoru velmi správně tady uvedlo, že: ve věku nad 65 let není v takovém zdravotním stavu, aby byl schopen podat potřebný pracovník výkon i v dalších letech. Na to mi pan ministr tady jakoby úplně neodpověděl přesně. Jako to se tedy omlouvám. Jako děkuju za ten výklad tady v lavici. Ale prostě nevím, jestli se s tím tedy ztotožňujete, tady přímo s tou dikcí, anebo ne. To jsem z toho skutečně nepochopil. A považuji to za jakýsi rozpor, možná i jakoby v koalici nebo mezi jednotlivými ministerstvy, že na to nemají jednotný názor. Protože zjevně Ministerstvo práce všemi těmi opatřeními, které vykonstruovalo, má na to jiný pohled než Ministerstvo zdravotnictví. Přitom jsou to dva rezorty, které by měly jaksi postupovat velmi komplementárně v této problematice, soudržně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím dalšího. A, vidím tady jednu faktickou. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Mnohokrát děkuji za slovo. Já určitě využiju, že je tady přítomen pan ministr zdravotnictví. A tak jak teď hovořil můj ctěný kolega, bych chtěla vědět, jestli ta připomínka, nebo respektive to stanovisko Ministerstva zdravotnictví je tedy jaké? Podporuje tady ten návrh? Popřípadě nepodporuje?

Tak jak ho tady kolegové četli, tak já jsem z toho pochopila, že Ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí s tím, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu. A já si myslím, pane ministře zdravotnictví, že byste se k tomu měl postavit čelem a měl byste tedy říct, vypořádala se připomínka, nevypořádala se připomínka. Já si stojím za tím, že by se jako ministr zdravotnictví, protože předpokládám, že to s vámi a v rámci připomínkového řízení řešili odborníci na Ministerstvu zdravotnictví a že tam uvedli i jasné důvody, které my i tady sdělujeme. Takže jako ono takovéto jako já si tady vytvořím radu vlády pro veřejné zdraví a bude prevence... Já vím, že vy jste rétoricky velmi šikovný, že dokážete z toho nějakým způsobem vyplout.

Ale já bych od vás očekávala jako od ministra zdravotnictví jasné stanovisko k této věci a k tomu, na co se tady už ptáme teď několik dní. Jste moc hodný, že jste dorazil. A já předpokládám, že nám na to jasně odpovíte, když Ministerstvo zdravotnictví tedy jasně řeklo, že je proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Tak jestli to Ministerstvo zdravotnictví tedy napsalo, řeklo, tak jestli si zatím jako ministr zdravotnictví stojíte? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. K další faktické se přihlásil pan poslanec Jan Volný, poté pan ministr Válek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Já se připojuji ke své ctěné kolegyni Janě Mračkové Vildumetzové a chtěl bych taky poprosit tady pana ministra, protože si ho vážím, vím, že má vždycky zdravý, takový selský úsudek a rozum, aby se opravdu vyjádřil k tomu, jestli je zcela zdravé a zcela normální, že by se mělo chodit do důchodu v 70 letech, a jestli opravdu lze dnes predikovat, že v roce 2050 už bude tato společnost obecně tak zdravotně na výši, že nebude problém pro lidi do toho věku zastávat spousty různých pracovních pozic? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je k faktické poznámce přihlášen pan ministr Válek. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já se opravdu velmi těším na odbornou debatu na výborech, kde budou mít možnost vystupovat zástupci ÚZISu, zástupci hygieny a rezortu Ministerstva zdravotnictví a samozřejmě pravděpodobně pozvete i odborníky z fakult, kteří dělali studie.

My jsme upozornili jako Ministerstvo zdravotnictví - a tady bych si jenom dovolil upozornit, že Ministerstvo zdravotnictví se k ničemu nevyjadřuje, Ministerstvo zdravotnictví je barák, vyjadřuje se k tomu..., barák se k ničemu vyjádřit nemůže - stanovisko ministerstva je to stanovisko ministra, vždycky, protože ten to podepisuje. Takže pokud je něco, co ministerstvo vydá, je to stanovisko ministra. A já znovu opakuji, stanovisko bylo myšleno tak, že jsme upozorňovali na to, že nelze donekonečna navyšovat odchod do důchodu, ale že je potřeba vycházet z odborných dat, že je potřeba vycházet z dat, která jsou relevantní. Proběhla diskuse. Připomínka byla vypořádána. My jsme pak na vládě dospěli ke konsenzu, protože jsme ta data předložili, protože jsme o nich diskutovali. A tady opravdu na to není ne prostor, prostor by byl, ale já sem nemohu ty odborníky dovést, to bohužel nejde. Proto se těším na výbory, kde vám ty informace předloží, kde vám předloží data, kde vám předloží fakta, a můžeme o nich velmi, velmi intenzivně debatovat.

To, jestli predikce vyjdou, já v tomto směru velmi věřím ÚZISu, protože například jeho predikce vývoje onkologických onemocnění, jeho predikce o tom, jak se bude vyvíjet například počet, jak se bude vyvíjet věková struktura lékařů nebo zdravotníků, ty vycházejí a vycházely velmi přesně. Vycházely v horizontu několika ne let, ale dokonce desíti až patnácti let. Co se týče onkologických pacientů, jsou uznávány i v zahraničí. A nemám nejmenší důvod nevěřit mu i v tomto případě. Ale znovu, na výborech ta debata bude moct být daleko fundovanější a daleko odbornější. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Faktickou bude reagovat paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se pan poslanec Hendrych. Zatím přečtu omluvu. Omlouvá se Faltýnek Jaroslav od 15 hodin z pracovních důvodů. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP