Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.40 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. No, pane ministře, nic jiného jsem moc neočekávala, ale víte, legislativní proces má nějaká pravidla, Ministerstvo zdravotnictví dalo zásadní připomínku a v této zásadní připomínce napsalo, že nesouhlasí s tím, aby se nadále zvyšoval věk odchodu do důchodu a že nelze neustále tento věk prodlužovat. Takže já nevím, jestliže jste, a vy říkáte, že to nedělalo Ministerstvo zdravotnictví, že to dělal ministr, tak vy jako ministr dáte zásadní připomínku. A tady je napsáno neakceptováno. A prakticky nám tady teď říkáte, že se o tom budeme bavit na výborech.

Tak já vím, pane ministře, že už vám vzali spoustu finančních prostředků a že nedokážete ty věci prosadit. Zlobím se na vás ohledně vyhlášky, která má přinést neoplocení školek a další věci, zlobím se na vás ohledně léků, které nedokážete zajistit, a tak dále. Ale nezlobte se na mě, tak vy jste jako ministr, ne jako ministerstvo, dal zásadní připomínku, ta zásadní připomínka nebyla akceptována a přesto mi tady řeknete, že se těšíte na to, jak se o tom budeme bavit ve výborech, jak se k tomu vyjádří ÚZIS, jak se k tomu vyjádří hygiena. Tak to jsem vůbec nepochopila.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Další faktická, přichází pan poslanec Hendrych, prosím, a poté pan ministr.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Paní kolegyně Mračková Vildumezová mi mluvila z duše, tak já se to pokusím trošku ještě rozvést. Skutečně je tam přímo uvedeno nad 65 let. Názor pana ministra, který před chvílí tady deklaroval ne ministerstva, ale ministra zdravotnictví České republiky je, že nad 65 let není možno pracovat. Otázka je, co tedy v tom druhém čtení? Já si myslím, že to je v podstatě argument pro to, abychom to zamítl už v prvním čtení. Jestliže v podstatě odborný argument ministra zdravotnictví, lékaře, profesora, opřený ještě navíc o argumenty dalších odborníků, dalších lékařů a tak dál, výzkumníků, tak to si myslím, že je na zamítnutí.

A když už jsme u toho, tak dalším vaším, ne ministerským, ale vaším názorem tedy v tom připomínkovém řízení je, že se nejedná o důchodovou reformu - já už to čtu potřetí tady, vy jste tady ale nebyl - jak je často v médiích návrh novely zákona představován. Návrh zákona je souborem opatření, který má přinést do důchodového pojištění zásadní parametrické úpravy. To nám mluvíte z duše, pane ministře. Tak to jsme jako určitě rádi. Jak je uvedeno v důvodové zprávě, jejich účelem je posílení finanční a sociální udržitelnosti základního důchodového pojištění. Teď to je podstatné, názor pana ministra: Jedná se vesměs o úsporná opatření restriktivního charakteru, která se nepříjemně dotknou všech budoucích žadatelů o starobní a invalidní důchody.

To je, to je skoro na vstup do klubu hnutí ANO tedy, protože to jsou přesně argumenty, které uvádíme my. A já bych byl rád, kdybyste se tedy, když už jsme tuhle debatu a vy jste rád, že ta debata tady je, když jsme ji otevřeli, vy jste se třeba vyjádřil i tady k tomu. Je to vaše stanovisko zřejmě tedy, tak nám ho potvrďte, nebo řekněte, že jste se třeba spletl, nebo já nevím. Ale prostě rád bych slyšel váš názor tady na tuhletu věc. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já se na paní poslankyni, vaším prostřednictvím, nezlobím, byť ona se zlobí na mě. A opravdu, pokud něco nepochopila, já s tím nic nenadělám. To samozřejmě někdo něco pochopí, nikdo něco nepochopí, to je osud každého z nás.

Co se týče těch připomínek, tak připomínky byly řádně vypořádány, já jsem s vypořádáním jako ministr zdravotnictví spokojený. Předloženou legislativu Ministerstvo zdravotnictví, tím myslím Odbor hlavního hygienika, respektive hlavní hygieničky, podporuje. Znovu opakuji, vycházíme z dat ÚZISu, vycházíme z dat, která poskytli odborníci. Nechci tady říkat nepřesnosti, domnívám se, co správně pamatuju, jedné fakulty z olomoucké univerzity. A znovu opakuji, tato data, které tady já bych sice mohl interpretovat, neinterpretoval bych je přesně, a proto to udělám. Bude daleko lepší, když vám ti lidé, kteří ta data sbírali, vyhodnocovali, řeknou přímo tak, jak se to dělá na zdravotním výboru, na zdravotním a na sociálním výboru, bezesporu je dostanete k dispozici. A těším se na tu bohatou odbornou diskusi o těchto datech, zda ta data jsou, nebo nejsou přesná. Připomínky byly vypořádány řádným způsobem a já pochopitelně tuto legislativu jako ministr zdravotnictví podporuji. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vyčerpali jsme zatím všechny faktické poznámky a nyní je do diskuse do obecné rozpravy přihlášen pan poslanec David Kasal. Toho tady nevidím. Další je na řadě pan poslanec Marcel Dlask, připraví se paní poslankyně Helena Válková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marcel Dlask: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych se vyjádřil velmi krátce, protože ta diskuze je opravdu široká, je velmi odborná. Ale já se musím vrátit zpět sice k přízemnějšímu tématu, ale k dopadu novely zákona důchodového pojištění na mladou generaci. V úterý na jednání Poslanecké sněmovny už tady z tohoto místa pan předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala přednesl několik důležitých myšlenek, v čem pětikoalice hodlá uškodit mladým lidem. Ona ta důchodová reforma se bude týkat zejména mladé generace, která vlastně sklidí celé to ovoce této důchodové reformy. A my si musíme zapamatovat, že politici ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, tedy vládní koalice, se možná tvářili mile na své mladé voliče před volbami, ale pak ke schválení předložili nebo předloží takovouto novelu zákona o důchodovém pojištění.

Novelu, která především uškodí hlavně mladým lidem. Ne sice hned, ale v budoucnu. Já mám za to, že ta novela je diskriminační.

Pojďme si říct ještě jednu věc, na kterou bychom neměli zapomínat. Za mě by se nemělo zapomínat hlavně na to, že náš důchodový systém je takzvaný průběžný důchodový systém. Tedy na to, aby z něj bylo možné čerpat finanční prostředky pro aktuální důchodce, je nutné, aby na druhé straně bylo dost těch, kteří jim budou přispívat na důchody. Tedy nesmíme se ocitnout v situaci, kdy počet seniorů převáží počet juniorů a lidí středního věku. Jinak tento důchodový systém bude jako Ponziho schéma. Letadlo, které doletí, ale spadne.

Takže snažme se vytvořit podmínky a podněty pro dostatečnou porodnost, nejlépe dvě děti na ženu, což by za mě bylo ideální, to by měl být standard. Pro mladé rodiny, které mají dvě děti, by měly být chváleny, oceňovány státem, měly by být podporovány. To znamená vytvořit dostatek školek, jeslí, dobré finančně dostupné bydlení a klidně se vraťme i k porodnému. Není důvod tento aspekt vyloučit úplně. Proč ho znovu nezavést? Jenomže pětikoalice radši kupuje stíhačky. Takže až nám bude 65, 70, tak se podíváme z okna, sice nebudeme mít co jíst, ale nad námi budou lítat F pětatřicítky.

Pokud nastavíme podmínky pro mladé rodiny, tak, že podpoříme porodnost a oni vychovají své děti, které se zapojí do systému, pak nebudeme potřebovat takovouto reformu. Ona je to taková kvazi reforma. Ve skutečnosti vlastně je to jenom zabránění čerpání důchodu dalším generacím.

Já už nebudu dál zdržovat, protože toho bylo opravdu řečeno hodně, ale přijde mi celkem vtipné, že 1. června je Mezinárodní den dětí, takže dali jste jim pěkný dárek. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP