Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A z tohoto systému se tato data provázala s tím, co je takto opravdu posouzeno, a kdy ten člověk je takto v té konkrétní pozici zaevidován a má tam dopsaná ta zdravotní rizika, tak z toho se to provázalo. Proto tam nejsou paušálně všechny zdravotní sestry, proto tam nejsou paušálně všichni zedníci, a tak dále. V tom si snad rozumíme, a to říkám, to je doména především Ministerstva zdravotnictví. Z toho my jsme vzali tento základ. Dohodli jsme se s odbory a se zaměstnavateli, že budeme pracovat ještě na dalším vyhodnocení, že to není konečný uzavřený stav, ta data bychom měli analyzovat průběžně i do budoucna a na základě toho se případně rozhodnout, že tam bude ještě nějaká konkrétní pozice doplňovaná, respektive konkrétní zdravotní riziko. Takto je ten princip nastaven.

To, na co se ptáte, já teď z hlavy logicky nevím, to vám určitě dodám. Nicméně dovolím si tady doplnit, myslím, že se na to tady ptal někdo dneska z předřečníků, a to je ta otázka těch neschopností dočasných zdravotních, kde je ten největší peak v té populaci. A ta data už mám dneska během dne tady doplněna a je to ve věkové hranici mezi 46 až 50 lety. V této části populace je nejvíce zdravotních neschopenek, dočasných zdravotních neschopností. Tolik odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Faktická paní poslankyně Adámkové. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Stačí mi odpověď, toto nevím, nebudu vás trápit, předpokládám, že se zeptáte, ani nepředpokládám, že byste to z hlavy věděl, protože to je opravdu věc pro lidi, kteří se tím zabývají.

Já stále nejsem zcela spokojena s tou odpovědí, protože ano, každá firma si hodnotí svá rizika, to je úplně běžné, ale v tom případě opravdu mě děsí to, že budete lidem chtít říct v 50 letech, kdy půjdou do důchodu, protože za prvé rizika se tam můžou změnit, za další se změní vývoj. A opravdu bych byla ráda, kdybyste vzali tady v potaz dlouhodobě predikované neinfekční epidemie chorob civilizačních, které jsou jasně dané i z WHO a které samozřejmě musíme brát v potaz. Nám se nevyhnou. Jednoznačně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní následuje faktická poznámka pana Aleše Juchelky. On se teď asi fotí, tak... Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jenom doplním paní profesorku Adámkovou, vaším prostřednictvím. Takže těch rizikových faktorů je celkově 13. Prach, chemické látky, hluk, vibrace, neionizující záření, fyzická zátěž, pracovní poloha, zátěž teplem a chladem, zraková zátěž, psychická zátěž, práce s biologickými činiteli a práce ve zvýšeném tlaku vzduchu. Navrženo to je tak, že musíte odpracovat 2200 směn a jdete dříve o 15 měsíců, pokud jdete o 30 měsíců dříve, tak odpracujete dvojnásobek, to je 4400 směn, to je 20 let. A potom jdete za každých 74 směn o měsíc dříve.

No a protože nikdo nezkoumá možnost setrvání na trhu práce, tak my vůbec nevíme, zda problémy budou mít právě lidé na vybraných místech, a ne ti jiní. Takže vůbec nelze říci, zda návrh řeší problémy lidí, kteří nebudou moci setrvat na trhu práce při prodlužujícím se věku odchodu do důchodu. V zákoně také chybí jakékoliv parametry pro výběr právě oněch čtyřech rizik, takže ani do budoucna nebude jasné, jak by se měl okruh rozšiřovat, a to bude nařízením vlády, tuším, aby to bylo spravedlivé. Vybrány nejsou profese, ale konkrétní pracovní místa u zaměstnavatelů, které určila Krajská hygienická stanice. Návrh vůbec nezohledňuje práce s rizikem. Zaměstnavatelé totiž registrují práci na tom místě, ne skutečnou expozici rizika, proto to je nespravedlivé, a už vůbec ne souběh tady těchto rizik. O skoku například z 15 na 30 měsíců tak rozhoduje například jenom jedna jediná směna. Takže v tuto chvíli, a já se potom přihlásím ještě podruhé.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka pana ministra.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já chci zareagovat na to, co teď říkal kolega Aleš Juchelka. Já bych byl hrozně rád, aby tahle země měla celou řadu dat, o kterých tady mluvil Aleš Juchelka a u kterých já musím říct, že když jsem přišel na MPSV, jsem byl překvapen, že je nemáme. My jsme teď po 30 letech v loňském roce s panem ministrem Válkem, s panem profesorem Duškem například poprvé historicky propojili data z našeho rezortu s daty z resortu zdravotnictví. Poprvé historicky tento stát konečně vidí na to, aby měl přehled o tom, kde, jak jsou využívané invalidity, jak jsou přiznávané, kterým lidem v návaznosti na zase data zdravotnická, dočasné neschopnosti, příspěvek na péči. Konečně jsme schopni toto vyhodnocovat, co se nám reálně kde v návaznosti třeba právě i na ty profese těch lidí děje.

Já za to nemůžu, že to někdo neudělal před 15 nebo 20 lety. Kdybychom toto měli, tak i debata o náročných profesích, o systému, jak je dělán, možná byla úplně dneska jinde. I to, že ten stát vlastně si ta data, například o tom, kde, u které pozice toho člověka je to konkrétní zdravotní riziko, doteď nearchivuje, ale je to povinnost toho zaměstnavatele, je další handicap. Kdybychom tato data měli 20, 30 let pozpátku, tak můžeme i to řešení pro ty lidi dneska nastavit daleko lépe. Ale dneska ty firmy mají ze zákona povinnost archivovat 10 let.

Až s touto novelou přinášíme to, že vlastně tuhle informaci bude mít do budoucna Česká správa sociální zabezpečení včetně provazeb na pracovní trh. Tím, že připravujeme jednotné měsíční hlášení, zase budeme mít daleko lepší data, která budou schopna pomoci právě i těm lidem v těchto situacích. Proč se tohle nepřineslo před 10, 15, 20 lety, na to já tu odpovídat neumím. Potřebujeme se ptát našich předchůdců, ať už z naší strany, nebo z vaší, nebo ze sociální demokracie, či ODS, kteří na tom ministerstvu byli, nebo na těch ministerstvech, protože to se to týkalo i Ministerstva zdravotnictví. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Juchelka. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Pane ministře, vy v tuto chvíli předkládáte jakoby něco, co de facto například u té jedné směny může a nebo samozřejmě nemusí být pro toho člověka klíčové, aby odešel do předčasného důchodu. Ale hlavně, prosím vás, vy vždycky něco předkládáte a říkáte a vymlouváte se na ty ostatní. Takže pokud tady, já nevím, dneska řešíme nesrozumitelné výpočty odchodu do důchodu při prodlužování věku odchodu do důchodu, to tak vám čísla dali statistici a demografové. Pokud se nedokážou vysvětlit ta kritéria u náročných profesí, no tak to vybrali zdravotníci a Krajská hygienická stanice. Snížení výpočtu nových důchodů a zrušení výchovného - no, tak to není samozřejmě vaše zodpovědnost, protože to vám doporučil NERV.

Tak já prostě tomu nerozumím. Buď prostě tady děláme politiku a budeme ji dělat skutečně pro lidi, anebo budeme prostě dělat to, co po nás chtějí samozřejmě ti ostatní, bez jakýchkoliv logických návazností, protože v tuto chvíli například, když řešíme ty profese, no tak já říkám, že v Evropě, a máte to taktéž v té pětikoalici u vás, jednu z těch stran, která tady toto občas zmiňuje, že je třeba potřeba upravit zkrácení pracovního týdne ze 40 na 32 hodin. V tuto chvíli do kontrapunktu my zvyšujeme věk odchodu do důchodu a máme náročné profese navázány na počet směn 2200. To je 10 let práce, 4400 je 20 let práce. My samozřejmě to budeme nějakým způsobem se snažit vyřešit v pozměňovacích návrzích. Ale ty výpočty, které tam jsou, tak v tuto chvíli opravdu jakoby plavou na vodě. Já vám rozumím, že ta data nemáte, ale také je potřeba podívat se nejen na data, na rozpočty, na peníze, ale taktéž na toho člověka jako takového.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hendrych. Než dorazí, načtu omluvy. Paní poslankyně Fischerová Romana se omlouvá od 15 hodin do 17.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Hájek Jiří od 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Síla Jan od 18 hodin z pracovních důvodů. Naopak pan poslanec Wenzl ruší dnešní omluvu. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Baxa od 18.20 do 20.30 z pracovních důvodů a pan ministr Výborný se od 18 do 20 hodin omlouvá z pracovních důvodů. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážený pane ministře. Já mám tady otázku, která navazuje na to, co tady říkal pan kolega Juchelka, a využívám toho, že pan ministr je vstřícný k debatě a zapojuje se do ní prostřednictvím faktických poznámek.***




Přihlásit/registrovat se do ISP