(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A my na to máme jedinou odpověď: buď ať si platí koncesionářské poplatky voliči vládní pětikoalice, když jim to vyhovuje - ale naši voliči to platit nechtějí, protože naši voliči nechtějí platit poplatky politikům Fialovy vládní pětikoalice za jejich propagaci, aby platili Václavu Moravcovi propagaci předsedů jiných politických stran, které oni nevolí. Co to je? Co to je za bandu tam? Co to je za mediální podvodníky v České televizi? A Václav Moravec tam na to odpovídá, že prý nemůžou být pod tlakem, nebo co. No jasně, protože jako hosty si chtějí vybírat jenom právě ty progresivisty, tyhlety provládní politiky, ne jenom, ale převážně. Prostě člověka s nepohodlnými názory, pro Českou televizi s nepohodlnými názory, pozvat nechtějí. Přitom nás volí přes půl milionu občanů pravidelně. Každý desátý občan, každý desátý koncesionář České televize, zjednodušeně řečeno, je volič SPD, přesto Česká televize cenzuruje a odmítá mě pozvat do hlavního politického diskusního pořadu.

Samozřejmě, hra na demokracii skončila dávno v České televizi. Fialově vládní pětikoalici to vyhovuje. Ministr Baxa z ODS, který má média na starosti, ten samozřejmě mlčí, protože vám to vyhovuje taky - nedemokraticky, podvodně cenzurovat politické oponenty, aby se nemohli vyjádřit. To je samozřejmě špatně a my prostě prosazujeme zrušení koncesionářských poplatků, protože to nemá smysl. Nemá to smysl, tohleto! A poté, co jste viděli Otázky Václava Moravce, za mnou chodí samozřejmě i lidé, kteří jinak volí pětikoalici, a říkají, že to vyjádření bylo neuvěřitelné, jak se nachytal v přímém přenosu Moravec. Normální prachsprostá, nedemokratická cenzura a zneužívání koncesionářských poplatků v rozporu se zákonem o České televizi, kde je jasně napsáno, že vysílání má být vyvážené.

Navíc ty koncesionářské poplatky nejsou standardem ani v Evropě. Tato informace záměrně tady ve veřejném prostoru chybí, že ve většině evropských zemí povinný poplatek za veřejnoprávní média vůbec neexistuje. Opakuji, ve většině evropských zemí povinný poplatek za veřejnoprávní média vůbec neexistuje. Uplatňuje ho pouze 9 z 27 členských států EU. Takže to, když někdo říká, že když my chceme zrušit koncesionářské poplatky, že je ohrožená demokracie, tak vidíme, že to je přesně naopak. Ohrožená demokracie je teď, když koncesionářské poplatky jsou, protože dochází k nepřijatelné cenzuře a zneužívání koncesionářských poplatků. Tak to není pravda, protože povinný poplatek za veřejnoprávní média na veřejnoprávní média uplatňuje pouze 9 z 27 členských států EU. Byl bych rád, aby ti, co říkají tyhlety věci, aby přestali lhát a manipulovat veřejnost, protože ta situace je taková, jako říkám. Dle podílu těchto poplatků na průměrné mzdě jsou navíc tyto poplatky v České republice třetí nejvyšší v Evropě, bych chtěl zdůraznit, třetí nejvyšší v Evropě, co se týče podílu na průměrné mzdě. To znamená, opět je to nestandardní situace.

Takže hnutí SPD odmítá návrh vládní pětikoalice na zvýšení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu, a naopak navrhujeme, a dlouhodobě to navrhujeme, úplné zrušení koncesionářských poplatků a převedení financování České televize a Českého rozhlasu do určité kapitoly státního rozpočtu a umožnění kontroly jejich hospodaření ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu.

Mimochodem, já jsem byl před čtrnácti dny v Interview ČT24 a moderoval to pan Takáč, Daniel Takáč, a po pořadu, když jsme vyšli ven, jsem mu zopakoval v rámci diskuse svůj názor, že jsme pro zrušení koncesionářských poplatků a převedení České televize na státní příspěvkovou organizaci, říkal jsem, pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu. A pan Takáč, v uvozovkách nezávislý moderátor ČT, mi řekl: Tak doufám, že se vám to nikdy nepovede a že nebudete u moci. Takže asi takhle, jo? Takže já chápu odpor, ale tam se o vyváženosti nedá vůbec mluvit. Tam se vůbec nedá mluvit o vyváženosti. Prostě jsou tam, neříkám všichni, ale řada lidí jsou prostě aktivisté a dávají to najevo. Je to Václav Moravec, Nora Fridrichová a někteří další. Takže toto je můj názor, a chtěl bych dát tedy na program bod číslo 5: Fialova vláda chce zdražovat lidem televizi a rádio.

Pojďme dál. Samozřejmě, příští týden - to už chci avizovat, protože vy chcete příští týden v úterý tady formou mimořádné schůze, jak jsme se dnes dozvěděli na grémiu - chcete předložit zvyšování věku odchodu do důchodu a snižování důchodů. A já vám říkám, že hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí, a budeme tady dělat všechno pro to, abychom vám zabránili v tom, abyste zvyšovali věk odchodu do důchodu - neomezeně dokonce tam navrhujete, ano, to je potřeba zdůraznit, vy navrhujete neomezenou horní hranici zvyšování věku odchodu do důchodu! To je absolutně nepřijatelné pro SPD, absolutně nepřijatelný návrh! Takže příští týden v úterý se nám to tedy protáhne, to už avizuju teď, protože celý poslanecký klub SPD pochopitelně se k tomu bude muset vyjádřit, a budeme vám bránit tady v tom, abyste zvýšili neomezeně věk odchodu do důchodu pro české občany. Pracující čeští občané to jsou, kteří mají odpracováno, platí si sociální pojištění, a vy jim chcete dát neomezený věk odchodu do důchodu! To snad není možné, co vy předvádíte! Vy drtíte prostě miliony občanů na padrť, nemají peníze, chcete jim zvýšit teď, zdražit televizi a rádio od příštího roku 2025, a ještě dát neomezený věk odchodu do důchodu a snížit jim valorizace důchodů! Tomu prostě SPD bude bránit tady! Budeme tomu bránit!

A zase budu slyšet ty řeči, kolik prý stojí Okamurův projev, to tady s oblibou říká předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová. A kolik stojí vaše vláda, paní předsedkyně, občany České republiky, když je okradete o důchody? Vy už jste je okradli o důchody! Už vloni jste okradli 3 miliony příjemců starobních, vdovských, sirotčích a invalidních důchodů, jste je okradli o zákonnou valorizaci. Vždyť vy je stojíte stovky miliard, ty občany už, včetně toho, že posíláte zbraně a peníze Ukrajině a Ukrajincům - za podpory hnutí ANO, ano, pětikoalice s hnutím ANO. My v SPD jsme jediní, kteří jsme proti posílání zbraní a peněz Ukrajincům. Dále to, co tady předvádíte... Kupujete předražené americké stíhačky F-35. Slováci jednají o F-šestnáctkách, mnohem levnějších. Maďaři podepsali gripeny - mnohem levnější, a vy jste objednali stíhačky, které jsou schopné nést jaderné zbraně. A ty nejdražší - F-35.

Paní předsedkyně Pekarová Adamová, vaším prostřednictvím, až budete říkat, kdo tady kolik co stojí, tak můj párhodinový proslov, kdy vám zabraňuji tady okradení důchodců a okradení českého státního rozpočtu v řádech desítek miliard korun, přes 100 miliard, tak si myslím, že je to ještě malá částka ohledně toho, o kolik jste okradli lidi vy, a ještě okradete lidi, jo? Tak to říkejte korektně! A já tady dál budu bránit občany České republiky proti téhleté vaší asociální politice! Budeme prostě tady bránit tomu, a příští týden vy to tady předložíte v úterý, a budeme bránit tomu, chcete to ještě dát formu mimořádné schůze, to znamená, abyste tady... Právě proto, že to dáváte formu mimořádné schůze, tak to bude dlouhé, abyste mohli nekonečně tady o tom mluvit, abyste získali nekonečný prostor. Je to přesně naopak. Ale vy nám tady nebudete říkat, že nemáme tady bránit tomu, že chcete okrást miliony důchodců. Ale znovu, vy už jste je okradli vloni, a teď je jdete okrást znovu ještě, definitivně. A my tomu budeme bránit, a říkejte si, co chcete. Budeme mluvit k tomu. Budeme bránit 3 miliony důchodců, příjemců invalidních, starobních, vdovských a sirotčích důchodů, a nedáme je. Nedáme je! Proti. Budeme je bránit navzdory předsedkyni Sněmovny Pekarové Adamové, navzdory premiéru Fialovi, navzdory Vítu Rakušanovi, navzdory pirátovi Bartošovi a ministru práce a sociálních věcí Jurečkovi - předsedům pěti koaličních stran. Takže to takhle bude. Budeme tady bojovat za ty důchodce, i kdyby to mělo být opravdu do poslední kapky potu, do roztrhání těla, protože ti lidé si to nezaslouží, abyste je okradli. Takže to je příští týden. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP