(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

V České republice jsou velmi dlouhé povolovací stavební procesy, což výstavbu nesmírně prodražuje. Stavební materiály a stavební práce od pandemie covidu zdražily o 40 %. Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením ministra Bartoše z Pirátů dokonce meziročně snížilo výdaje na podporu bydlení zhruba o třetinu a zrušilo projekt půjček na bydlení pro mladé rodiny. To znamená Piráti, kteří mají na starosti řešit dostupnost bydlení, totálně selhali - totálně selhali, ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš nejenom že to neřeší, ale dokonce ještě zkrouhli, snížili výdaje na podporu bydlení zhruba o třetinu a zrušili projekt půjček na bydlení pro mladé rodiny, takže oni jdou přímo proti mladým lidem. Oni jdou proti mladým lidem. Hnutí SPD již léta apeluje na to, aby bytová politika byla naprostou prioritou jakékoliv vlády, chceme-li podpořit porodnost v pracujících rodinách. Stát musí podle našeho názoru převzít hlavní odpovědnost za budování dostatečných kapacit cenově dostupného vlastnického a nájemního bydlení. Je nutné obnovit rozsáhlou bytovou výstavbu a nastartovat dlouhodobý projekt výhodných půjček na bydlení pro pracující rodiny s garancí státu. To jsou recepty hnutí SPD, které jsme připraveni realizovat v praxi, staneme-li se součástí příští vlády.

Jako další bod jsem chtěl - to nebude bod, ale bude to jenom informace o tom, my to podáme a už to potom budu chtít zařadit na schůzi Sněmovny, takže toto bude spíše informace. Hnutí SPD připravilo novelu trestního zákoníku, kde navrhujeme, aby byli z České republiky vyhoštěni cizinci, kteří spáchají úmyslný trestný čin a mají povolení k pobytu v České republice, jelikož dosud tomu tak není. Soud tak bude moci na základě našeho návrhu uložit bez dalších podmínek trest vyhoštění cizinci, který páchá úmyslné trestné činy, a jeho další pobyt na území České republiky tak představuje nebezpečí pro lidi či majetek, nebo to bude jiným obecným zájmem, abych použil právní dikci. Trest vyhoštění není v České republice ukládán za bagatelní skutky, pochopitelně pokud nejsou páchány opakovaně, či za nedbalostní jednání. Touto změnou, kterou navrhuje SPD, je postaven zájem občanů České republiky i České republiky jako takové na bezpečnosti před zájmem cizince pachatele úmyslného trestného činu a je to tak jistě podle našeho názoru správně. Takže my chceme, znovu to zopakuji, aby cizinec, který má v České republice povolení k pobytu a spáchá tady úmyslný trestný čin, aby byl vyhoštěn. Musí to být od začátku odrazující a jasné, že když spáchá úmyslný trestný čin, že tady prostě už nebude, protože dneska je ta situace taková, že oni si tady odpykají trest a oni to moc dobře ví, a pak tady dál mezi námi se pohybují a dál si tady v klidu žijí, ale to my v SPD nechceme. Takže záměrně se to týká úmyslných trestných činů - když úmyslně spáchá trestný čin, tak my chceme, aby věděl, že bude vyhoštěn. Samozřejmě že si od tohoto návrhu slibujeme za prvé odrazující účinek a za druhé také prevenci kriminality. Návrhy SPD rozhodně nejsou postaveny proti cizincům, ale směřují proti pachatelům úmyslných trestných činů, kteří svým dalším pobytem představují nebezpečí pro naši zemi, ale především mají za cíl motivovat cizince, kteří z jakéhokoliv důvodu chtějí pobývat v České republice, k tomu, aby se páchání trestné činnosti, především té, kterou považuje naše společnost za nebezpečnou, vyhnuli. To jsem chtěl říct důležitou informaci pro nás, že my ten zákon v nejbližší době už podáme, už ho máme v podstatě napsaný, už jsme ho představili i na tiskové konferenci a budu potom žádat na blízkých schůzích předřazení k projednání. Vládní koalice chce korespondenční volbu, příští týden tady chcete předložit zvyšování věku odchodu do důchodu a snižování důchodů, tomu my tady budeme bránit samozřejmě, to jsou nesmysly z našeho pohledu, s těmi nesouhlasíme, a místo toho chceme navrhovat tento typ zákonů. Ale k našim návrhům na předřazení se ještě dostanu.

Pojďme k dalšímu bodu a ten bude mít název - takže to je bod číslo 4 a ten bude mít název Kvůli neschopné Fialově vládě opět zrychlilo zdražování. Takže bod číslo 4, který navrhuje SPD, má název Kvůli neschopné Fialově vládě opět zrychlilo zdražování. Naprosto neschopná vláda Petra Fialy v poslední době opakovaně veřejně tvrdila, že má inflaci pod kontrolou a že zdražování skončilo. Oficiální údaje Českého statistického úřadu z minulého týdne ovšem Fialovu vládu usvědčují ze lži. Zase lže! V dubnu totiž spotřebitelské ceny vzrostly o 2,9 %, což bylo o 0,9 procentního bodu více než v březnu, a zdražování tak pokračuje. V meziměsíčním srovnání potom došlo k nadprůměrnému zdražení zejména u potravin. Konkrétně jde hlavně o ceny nealkoholických nápojů, vepřového masa, drůbeže a zeleniny. Naplňuje se tak varování hnutí SPD, že zvýšení nepřímých daní v rámci takzvaného vládního konsolidačního balíčku povede k opětovnému nastartování růstu inflace včetně zdražování potravin. Kroky amatérské a škodlivé hospodářské politiky Fialovy vlády tak již třetím rokem vedou k propadu reálných mezd a úspor českých občanů a znemožňují obnovení hospodářského růstu, který je nezbytným předpokladem restartu české ekonomiky a snižování hrozivého deficitu veřejných rozpočtů a státního dluhu, který zvyšuje Fialova vláda, samozřejmě, ten deficit a státní dluh - 3 biliony korun, to je neuvěřitelné. Fialova vláda, když spočítám celé volební období, tak bude od doby samostatné České republiky vládnout jednu devítinu času, ovšem za vaše krátké vládní období se český státní dluh zvýší o třetinu. Takže to je jenom takový poměr, kde je zcela jasné, že vy jste samozřejmě škodlivá vláda, která ničí Českou republiku, a doufám, že budete vyměněni, že se občané ve volbách vyjádří. Kroky amatérské a škodlivé hospodářské politiky Fialovy vlády tak již třetím rokem vedou k propadu reálných mezd a úspor českých občanů, jak už jsem říkal. Tato vláda není vládou odborníků a měla již dávno skončit, protože zároveň nemá podporu veřejnosti a podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd důvěřuje Fialově vládní pětikoalici pouze 2 % občanů.

Další bod, a já si myslím, že je to tady potřeba projednat už v předstihu, že Fialova vládní pětikoalice chce lidem zdražit televizi a rozhlas. Vy chcete zdražit lidem televizi a rádio. Lidé nemají peníze a vy jim ještě chcete zdražit televizi a rádio, abyste jim ztížili aspoň zábavu doma. Už pro mnoho občanů je pivo drahé, už jít na pivo, nakoupit si pořádně nemůžou, protože je to drahé, a teď jim ještě chcete zdražit i televizi a rádio a my s tím prostě zásadně nesouhlasíme. Hnutí SPD absolutně nesouhlasí s vládním návrhem na zvýšení povinných koncesionářských poplatků za Českou televizi a Český rozhlas od roku 2025. Ministr kultury Martin Baxa z ODS s podporou celé vládní pětikoalice navrhuje zvýšit měsíční poplatek za příjem České televize na 150 korun a za Český rozhlas na 55 korun měsíčně. Vláda chce i výrazně rozšířit okruh osob, které mají tyto poplatky povinně hradit. Nově budou muset tyto poplatky povinně hradit české domácnosti i za počítače, tablety a mobily s připojením k internetu. Firmám se tyto poplatky mají progresivně zvyšovat podle počtu zaměstnanců. Podle hnutí SPD k tomuto kroku není absolutně žádný důvod, protože Česká televize a Český rozhlas disponují mnohamiliardovými ročními rozpočty vybranými prostřednictvím koncesionářských poplatků a k tomu navíc mají rozsáhlé příjmy z reklamy. Přitom neplní svou základní zákonnou funkci, tedy přinášet objektivní a vyvážené politické zpravodajství a aktuální publicistiku. Kdo viděl teď v neděli hlavní politický diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce, viděl přímý dotaz místopředsedy SPD Radima Fialy na Václava Moravce. Radim se ho zeptal, protože Václav Moravec tam lhal zase a vylhával si tam nějaké svoje řeči o tom, jak je Česká televize vyvážená a já nevím, co všechno, a Radim se ho zeptal: Tak proč jste nepozvali už devět let předsedu SPD Tomia Okamuru? Václav Moravec se zarazil, protože na to nemůže nic říct, protože mě skutečně nepozvali devět let, já jsem ani jednou neodmítl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP