(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To jsou vaše priority. Na středu a na pátek tady navrhujete korespondenční volbu, třetí čtení. To jsou vaše priority, ani halíř navíc českým občanům, to je politika Fialovy vládní pětikoalice. Naopak okrást o peníze české občany a přerozdělit jejich peníze do zahraničí, to je politika Fialovy vládní pětikoalice. My s tím prostě nesouhlasíme, my proti tomu tady budeme bojovat.

Takže vy tady na příští týden chcete předložit váš návrh na zvýšení věku odchodu do důchodu a snížení důchodů. Jak říkám, pro hnutí SPD je to naprosto nepřijatelný návrh. My samozřejmě k tomu předložíme nejenom pozměňovací návrhy, ale hned v úvodu svého vystoupení příští týden navrhnu zamítnutí toho zákona, takže se o mém návrhu bude hlasovat. Takže hned příští týden navrhnu zamítnutí toho zákona, hned jak se dostanu ke slovu. Už to avizuji předem, že SPD navrhne zamítnutí zákona na zvyšování věku odchodu do důchodu a snižování důchodů, což navrhuje Fialova vládní pětikoalice. Ten váš předložený návrh zákona není žádnou důchodovou reformou, jak tvrdí Fialova vláda. Je to soubor nezodpovědných a ve většině případů pro hnutí SPD zcela nepřijatelných parametrických úprav zákona o důchodovém pojištění. Jak už jsem tady opakoval, zvláště dvě z vládou navržených opatření jsou pro nás absolutně neakceptovatelná: zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let počínaje dnešními padesátníky a významné zhoršení podmínek pro výpočet důchodů již od roku 2026. Odmítáme postupné snižování důchodů dlouhodobě poctivě pracujícím lidem.

Nesouhlasíme ani se zrušením a omezováním takzvaného výchovného pro budoucí důchodce, tedy že důchodci mají nárok na takzvané výchovné za vychované dítě. To vy chcete rušit a omezovat, to je strašný. Opravdu, lidovci, KDU-ČSL - protože to v podstatě jde z pera, tedy na základě dohody ve vládní pětikoalici, pana Mariana Jurečky, KDU-ČSL - jdou úplně proti rodinám s dětmi. Oni úplně normálně ještě potrestají slušné rodiče, kteří vychovali dítě. To je neuvěřitelné, co předvádí vládní pětikoalice.

Váš vládní návrh přitom neobsahuje to zásadní, což je zajištění nových příjmů do důchodového systému bez zvyšování daní a sociálního pojištění a nastavení systémové prorodinné politiky a podpory porodnosti. Hnutí SPD svůj plán důchodové reformy předložilo během vzájemných pracovních jednání již před časem ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi z KDU-ČSL. Jsme připraveni i v budoucí vládě jej případně realizovat v praxi.

Jako celek je však pro nás vládní návrh nepřijatelný a při jeho projednávání ve Sněmovně, jak jsem říkal, předložíme návrh na zamítnutí. Pakliže náš návrh na zamítnutí neprojde - což evidentně neprojde, protože Fialova vládní pětikoalice prostě chce okrást důchodce, chce zvýšit věk odchodu do důchodu, máte tady většinu - tak samozřejmě předložíme i řadu svých pozměňovacích návrhů.

Ještě, jak jsem zmínil, grémium. To bylo opravdu úplně neuvěřitelné, když dneska přišel náš místopředseda Radim Fiala na poslanecký klub, aby nás informoval o proběhlém grémiu, kde bylo řečeno - teď jsem zapomněl, ale tuším, že to byla právě paní předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová, a když tak, prostě to byl někdo z koalice - zdali můžeme zmírnit slovník ve Sněmovně anebo něco takového.

Takže já na jednu stranu celý víkend slyším, jak premiér Fiala za ODS, paní Nerudová za STAN a další, opakovaně označují miliony voličů opozice za extremisty a populisty. V každém vyjádření snad to říká paní Nerudová z hnutí STAN - co ona řekne, doslova snad v každém, říká populisté, extremisté o voličích opozice, přitom nás volí podle průzkumů více voličů než vládní pětikoalici. Takže vy urážíte a rozdělujete společnost každým dnem, každým vaším vyjádřením. Kolikrát to řekla paní Pekarová Adamová o voličích opozice - populisté, extremisté, SPD nemá být zastoupeno v orgánech Sněmovny, kdy s tím začala právě paní Pekarová Adamová, že rozdělila společnost hned po volbách jménem Fialovy pětikoalice. Přes půl milionu voličů hodila do koše, protože jsou to prý všechno populisté a extremisté. Takže vy říkáte na grémiu, že má někdo mírnit výroky, a zároveň ve stejný čas označujete miliony voličů, opakovaně každý den, populisty a extremisty. Tak to asi musíte začít trošku sami od sebe.

Ostatně byl jsem rád, já jsem byl v neděli v Partii na Primě a docela jsem byl zvědavý, když Prima zveřejnila video z té Partie na youtubový kanál CNN Prima, na který nemám žádný vliv, a už vůbec ne na tu diskusi, tak se podívejte, jak si vyhodnotili útočné vystoupení pana Skopečka a pana Farského proti mně. Tam z těch stovek komentářů jsou snad tři, kteří souhlasí s nimi, dalších 95, 97 %, píše, jak Skopeček jenom útočí na Okamuru, jak se Okamura bránil celou dobu. To je politika vaší pětikoalice. Okamžitě pan Skopeček, místopředseda Sněmovny za ODS, potažmo pan Farský, jak mohli, tak už zaútočili, jak na paní Maxovou z hnutí ANO zaútočili, tak na mě. My jsme se celou dobu jenom bránili, protože jsme chtěli být v klidu a chtěli jsme normálně diskutovat. Jenom útoky - jak se nadechli, jak přišla první vteřina, oba dva zaútočili, zase nálepkovali.

Já to považuji za mimořádně nebezpečnou záležitost, to chování takzvaných liberálních demokratů, tedy představitelů Fialovy vládní pětikoalice, různých s nimi spřažených politických neziskových organizací. Mimořádně nebezpečné je také chování liberálních novinářů v čele se Seznam Zprávami. Typickým příkladem je například podle mého názoru také nejenom Seznam Zprávy, ale je to třeba Nora Fridrichová z České televize, je to Deník N. Ostatně oběť atentátu, premiér Fico, přímo o Denníku N mluvil, ten má samozřejmě také českou redakci. Bylo úplně neuvěřitelné, jak den po atentátu na premiéra Fica mi volala redaktorka Deníku N, paní Frouzová se jmenuje, předtím dělala tuším v Aktuálně.cz, možná i na Seznam Zprávách, a teď je to Deník N, progresivističtí aktivisté. Její dotaz byl, proč šíříme nenávist. Já jsem říkal, paní Frouzová, Deník N byl pojmenován obětí atentátu, že jste jeden z důvodů a prapůvodců toho atentátu. Takže oni ještě tu nenávist šíří dál a ještě nálepkují dál, ten Deník N. To nemá smysl.

Já mám pro to takovou přezdívku: nový progresivistický fašismus. Je to prostě problém, protože to není normální. Když má někdo jiný názor, než mají oni, tak takovýmto způsobem... Je to přesně styl rétoriky, co předvádí předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová, ta je nejznámější personou, co se týče této nenávistné rétoriky, která rozděluje společnost a poštvává lidi jednoho proti druhému. To je to takový ten nejznámější případ, podle mého názoru i toho, co slyším na setkání s občany, co říkají.

Takže já bych vás opravdu chtěl požádat, když už o tom mluvíte, tak toho nechte, toho nálepkování. Přestaňte říkat, že když někdo chce mír a nechce válku, že je proruský nebo že je pro Putina. Expert je v tom pan Bartošek, v těchto vyjádřeních, z KDU-ČSL. Přestaňte říkat, že když je někdo proti Evropské unii, že slouží Rusku, nebo když je kritický k EU, že slouží Rusku. Přestaňte to říkat, přestaňte rozdělovat společnost, přestaňte šířit nenávist, respektujte demokratické názory jiných lidí v České republice. Měli bychom spolu diskutovat. Ano, tvrdá politická diskuse je v pořádku, ale přestaňte nálepkovat lidi s jiným názorem. Přestaňte takovýmto způsobem vytvářet napětí ve společnosti. Já jsem vás k tomu chtěl vyzvat, protože si myslím, že už je to opravdu za hranou. Myslím si, že jsme to viděli na Slovensku, a hlavně, oběť atentátu premiér Fico to přesně pojmenoval ve videu před tím atentátem, co podle jeho názoru k tomu směřovalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP