(16.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Roman Kubíček, připraveného již poté vidím následně přihlášeného pana poslance Nachera.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já se pokusím být velmi stručný, protože mnoho tady již zaznělo a nechci opakovat věci, které tady již byly řečeny. Jedná se o tajnost korespondenční volby a svobodu. To jsou základní témata, o kterých tady proběhla velká diskuse. Ta rychlost přijetí korespondenční volby poslaneckým návrhem, která by podle mého názoru měla vyžadovat celospolečenský konsenzus, to znamená projednání koalice, opozice a jednoznačné shodnutí se na systému té volby.

Naprosto respektuji právo korespondenční volby například pro dlouhodobě vyslané pracovníky do zahraničí, studenty a tak dále. Pro to by ta korespondenční volba měla sloužit, nicméně pro občany dlouhodobě nepobývající a nemající vztah k České republice už mi to takový smysl nedává. Otázka toho, jakým způsobem ta volba bude provedena, je velmi pofidérní. Vím, že jste se bavili a diskutovali a přijali jste i některé pozměňovací návrhy, které tuto volbu upravovaly. Nicméně pořád nechápu, proč nebyla provedena takzvaná zkušební volba v nějakém území, kde bychom si ověřili, jestli je to funkční, jestli kontrolní mechanismy jsou dostatečné, jestli nějakým způsobem dochází k manipulaci, protože u té korespondenční volby se o tom po celém světě mluví.

Také jsem zaslechl od koaličních poslanců, že vlastně co se děje? Vždyť 20 zemí už tu korespondenční volbu má. Nicméně ty podmínky korespondenční volby jsou v každé zemi jiné. Není to tak, že to, co děláme my, je konsenzus pro celou Evropu. Ale spousta lidí je z té korespondenční volby v jiných zemích vyjmuta. Není to automatické právo každého z těch lidí. Říkám znovu, chápu studenty na dlouhodobém pobytu, chápu vyslané pracovníky, tomu všemu rozumím.

A taková poznámka, kterou si asi neodpustím. Když se podívám na volební výsledky z let 2013, 2017 a 2021, je naprosto zřejmé a účelové, proč je tato korespondenční volba zavedena. Je tady nějaké spoléhání se na to, že ti krajánci dodají těch hlasů dostatek na to, abychom si vylepšili volební výsledek. Nicméně zvednu prst. Protože ve volbě v roce 2021 měla koalice PirSTAN přes 50 %, no a koalice PirSTAN nebude, tak aby někteří z těch stran, kteří očekávají ten brutální výsledek, nebyli pak zklamáni. To samé platí pro koalici ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Když nebudete kandidovat spolu, tak ten výsledek může být pro vás velmi tristní. Takže i vy byste se měli zamyslet nad tím, jestli je toto pro vás vždy velká výhoda. Pochopitelně máte dostatek hlasů na to, abyste to prohlasovali, budou načteny pozměňovací návrhy.

Já myslím, že jsme tu diskusi vedli velmi dlouho, proto jsem slíbil, že nebudu až tolik zdržovat. Takže děkuji za pozornost těm, kteří tady vydrželi do těchto chvil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Jako dalšího vystupujícího zvu k pultíku pana poslance Patrika Nachera. Avizuji přihlášku pana poslance Nového, nicméně ho nevidím v sále. (Hlásí se, že je přítomen.) Výborně. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní místopředsedkyně, drazí kolegové, kolegyně, já to zestručním. Jenom v zásadě kromě úvodních pár vět na pozměňovací návrh, který je nahrán v systému, od toho to druhé čtení je, samozřejmě předtím před závorkou to návěstí je, že tady stále ve vzduchu jsou nezodpovězené otázky, nejsou tady odpovědi na naše položené otázky, které se točí furt dokola: proč celý zákon platí od 1. 1. 2026 a jenom ta výseč týkající se korespondenčních voleb je od 1. 1. 2025? Proč jde o poslanecký návrh a nejde o klasický vládní návrh, zvlášť když jste dopředu věděli, že to je tak citlivá věc? Vy víte, že sem posíláte citlivou věc, tak to máte mít o to více posichrované tím, že to je vládní návrh, projde připomínkovými místy. Tím vy se obrníte dopředu na tu kritiku, protože už to vlastně zažijete od těch připomínkových míst, projde to přes Legislativní radu vlády a tak dále. Tím utlumíte potenciální kritiku ze strany opozice. Vy prostě jdete do toho rizika a dáte to tady jako poslanecký návrh čistě proto, aby se to časově stíhalo.

Stejně tak moc nerozumím tomu, proč permanentně jako koalice řešíte věci, které nejsou problematické. My ve věcech, ve kterých jsme na chvostu Evropy, Evropské unie, tak ty vás nechají v klidu, jako jsou třeba ceny elektřiny. My jsme byli loni čtvrtí největší vývozci, přitom ji máme nejdražší při přepočtu na kupní sílu. A to vás nechává v klidu. Jo, to je pohoda. Migrační pakt taky v pohodě, to vás nechává v klidu. Sice jste se s tím tady na začátku chlubili, poté se zdržíte a vaši vlastní europoslanci jsou proti, ale vlastně teď je to úplně dokonalý nebo dobrý dokument a chválíte jej, nebo tedy někteří vládní politici.

Naproti tomu věci, které u nás fungují... Jedna z nich je, že po revoluci se tady nestalo, že by někdo zpochybnil výsledky voleb. To je tady potřeba znovu připomenout. Jestli něco u nás funguje, tak bezproblémové předávání moci, ať už na úrovni, nevím, prezidenta, prezidentských voleb, tak Poslanecké sněmovny, Parlamentu, vlády. To je jedna z mála věcí, která tady funguje. Rychle se sčítají výsledky. Nikdo ty výsledky nezpochybňuje, až na nějaké detaily. Vy věc, která funguje - jsme za to rádi a je jedno, jestli jsme teď v koalici, nebo v opozici - tak vy sem dáte nějaký moment, který potenciálně hrozí, že k těmto zpochybněním začne docházet. Já tomu fakt nerozumím, proč vy věci, které fungují, řešíte a věci, které nefungují a řešit byste je měli, necháváte být.

Ještě jedna poznámka k tajnosti voleb. On tady na to, mám pocit, odpovídal i ministr Šalomoun, který teď někam zmizel. Ono to má dvě roviny. Tajnost volby před státem. To je to, co vy furt říkáte, že to je v jedné zalepené obálce, někdo to vytáhne, hodí do urny a neztotožní se to s tím dotyčným člověkem., tkže ti úředníci na velvyslanectví nebudou vědět, kdo pro koho volil. Ale pak je tajnost volby z pohledu okolí, z pohledu toho osobního prostoru. Minimálně já, ale předpokládám, že i moji kolegové kritizují, že tady je ohrožena tajnost volby z tohoto úhlu pohledu. Protože ta tajnost volby je dána opravdu jenom tím, že ať vám tady můžu říct a slíbit, že budu volit kohokoliv, tak za tou plentou udělám takové změny, že už se nikdo nikdy nedozví, koho jsem ve skutečnosti volil. V tom je ta tajnost. Tam hodím cokoliv do té obálky, obálku hodím do urny, tam se to zamíchá a nikdo už to se mnou nespojí a člověk si pak svobodně zase může říct, že volil někoho jiného. V tom je právě ta svoboda v době, kdy se tady evidentně vyvíjí tlak a nátlak na určité skupiny obyvatel, aby toho nevolili a toho volili, protože ten je trendy, to je in, a toho nevolte. Podívejte se, to není jenom o občanech, to je i o umělcích. Vždycky ti umělci, když podporují toho správného prezidentského kandidáta, tak je to super, a když toho špatného, tak s ním přestanou ti ostatní natáčet.

Podívejte se, co se stalo na Slovensku. To není jenom česká doména. Ti umělci, kteří podporovali Pellegriniho, tak se najednou dostali na blacklist, odchází od nich sponzoři a podobně. To znamená, že ten společenský tlak na správnou volbu a špatnou volbu tady evidentně je. Prostě nevěřím, že všech 108 koaličních poslanců to nevidí, že to takhle je. To, že vám to teď zrovna aktuálně vyhovuje, přece neznamená, že to je správně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP