(15.20 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Zároveň chci zdůraznit, že já se na vás nevymlouvám, já ta řešení hledám. Děláme v energetice větší změny než kdokoliv před námi a děláme je rychleji než kdokoliv před námi. A fakt se nevymlouvám. A jsem hrdý na to, co se nám už dodnes povedlo dokázat. A máte právo kritizovat mou práci, stejně jako já mám právo vysvětlovat veřejnosti souvislosti, ze kterých vycházíme, a jaký podíl na tom máte právě vy. Je to totiž rozhodující pro vaši důvěryhodnost při poukazování na naši neschopnost. Srovnání vašich a našich kroků jasně odhaluje vaše absolutní pokrytectví. Zatímco vy jste připravili jednu jedinou novelu energetického zákona, my jsme jich za dva roky připravili sedm. Pomohli jsme s naplněním zásobníků, přispěli jsme ke zbavení se závislosti na ruském plynu, zbavujeme se závislosti na ruské ropě. Ochránili jsme občany i firmy před těmi nejhoršími důsledky ruské agrese. Zásadním způsobem posouváme dál rozvoj jádra. Naše energetické předsednictví výrazně přispělo k tomu, že se Evropa ubránila ruskému vydírání a zneužívání energetiky jako zbraně. Připravili jsme další úpravy zákona na rozvoj obnovitelných zdrojů a další dokončujeme. Dokončujeme za vás státní energetickou koncepci, připravujeme plán na řízený a bezpečný odchod od uhlí.

Můžete nás kritizovat, je to vaše výsostné právo. Asi to může být i politická taktika, ale ve skutečnosti byste nám měli děkovat za to, že napravujeme to, na co jste se vykašlali a co jste pokazili. Protože to, co jste předvedli vy, není jen obyčejná neschopnost, je to hazard s budoucností naší země. A my se můžeme teď přetrhnout, aby to celé nedopadlo špatně.

Celý ten náš střet je totiž ve výsledku o jedné jediné otázce. Vy vykřikujete, ať rozdělíme více peněz daňových poplatníků, ať více zadlužíme naše děti a ať více zadlužíme děti našich dětí. A my říkáme, že zadlužování už bylo dost a že je třeba zpomalit. A opět, můžete nás kritizovat za to, že my na to rozhazování cizích peněz přistoupit nechceme, ale nazýváme věci pravými jmény. Vy chcete pokračovat v rekordně rychlém zadlužování naší země, my jsme ho zpomalili a hodláme v tom pokračovat. Vy chcete naši budoucnost projíst nyní, my chceme dlouhodobě udržitelné finance.

To, že naše snaha přináší ovoce, jasně potvrzují ratingové agentury. Ty přitom ukazují komplexní pohled na naši ekonomiku a její další vývoj a jsou mnohem průkaznější než ty vaše z kontextu vytržené statistiky. Ratingy navíc na rozdíl od nich mají jednoznačnou a sjednocenou metodiku. Agentury nejprve v průběhu roku 2022 náš rating zhoršily kvůli vámi nastolenému rekordnímu tempu zadlužování a velmi silné energetické závislosti na Rusku. Od té doby ale všechny tyto agentury své hodnocení naší ekonomiky vrátily na původní hodnoty. A udělaly to ze stejného důvodu, za co vy nás kritizujete - snižování tempa zadlužování a proměna naší energetiky. Zatímco je tedy stoprocentně jisté, že zhoršení ratingu v roce 2022 by přišlo i za vaší vlády, tak vy byste neměli odvahu provést reformy, které vedly k jeho opětovnému zlepšení.

A proč to tak je? Protože vaše politika je založená na tom, že vy problémy neřešíte, vy se z nich za cizí peníze, za peníze daňových poplatníků, snažíte vyplatit. Pletete si krizový management s rozhazováním peněz z helikoptéry a zadlužováním celé země. Ale buďme upřímní, ono fakt není řešením problémů Česka, že vezmete peníze, které občané odvádí na daních, a vyplatíte se pomocí nich ze svých problémů, uspořádáte si k tomu tiskovku, vyfotíte se s pávy a pak si to vylepíte na billboardy.

Čelili jste jednomu jedinému problému, který nešel vyřešit rozhazováním cizích peněz. A tím problémem byl covid. Ten problém vyžadoval práci, krizový management, systematický postup a správná rozhodnutí. A všichni víme, kolik životů si tehdy vaše neschopnost skutečně řešit problémy vyžádala. Geppetto, pohádkový sochař, který vytváří dřevěné loutky a učí je lhát. Tak je to v té pohádce. Kdyby to bylo jako v té pohádce, tak za každé zalhaní by těm Babišovým loutkám povyrostl kousek nosu. A já jsem pevně přesvědčen o tom, že někteří z vás by ten nos měli do Průhonic, někteří na Čapák a sám Babiš pravděpodobně až do Provence, kde koupil ten zámeček za ty peníze z kufru. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vystoupení pana ministra vyvolalo řadu faktických poznámek. Přečtu pořadí. Nejprve vystoupí paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Malá, dále Ondřej Lochman, Jiří Strýček a Petr Letocha. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak pane ministře, hned úvod - lež. Hned úvod lež. Tu schůzi jste si svolali vy, ne my. Vy. Jo? To byla první lež hned na úvodu. Takže to bylo úžasné, to jste mě úplně rozbil. Takže je vidět, že jste tady včera nebyl, takže jste chyběl, a kdybyste tady byl, tak byste viděl, jak se vaši kolegové snažili dostat smykem z toho e-mailu. Jo? Takže tu schůzi nazvali Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, ne e-mail. Takže jste nám dal půlhodinovou skoro přednášku o e-mailu, z kterého oni se snažili včera dostat právě proto, aby z toho udělali tu bezpečnostní hrozbu. Jo? Takže to byl ten úvod, to bylo nádherné.

Já nevím, na čem frčíte, pane ministře, jestli lexaurin, nebo rodepam, nebo diazepam. Ale jako vy jste ministr, vy jste vláda a vy podléháte Sněmovně. Takže vy se máte zpovídat nám, a ne jako opozice vám. To si musíme nějak vyjasnit, jo? Takže příště, až tady budete vystupovat, tak méně plynu a více vysvětlování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Taťána Malá, připraví se pan poslanec Ondřej Lochman. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo. Pane ministře, já vás fakt miluju, jako to je prostě... Já jsem ráda, že jste nám konečně ukázal, že jste součástí tady té party, a vysvětlil jste nám, co je to jako ta morálka a jak se mají chovat ti správní demokraté. Jste součástí party. A myslím si, že to od vás fakt má jako velkou váhu. Jako je to bomba, protože jste součástí skupiny, kde jeden čurá na francouzskou ambasádu, druhý prská černý kašel, kde může, třetího za to - třetí za to chce penalizovat hygienu, že nechrání dostatečně dobře české občany před černým kašlem. Čtvrtý vykládá o ohrožení bezpečnosti České republiky, ale sám šifrovaný telefon místo toho, aby ho odevzdal na policii, dá na hraní svým dětem. Pátý po masakru na fakultě paří do rána a asi čtyřikrát změní odpověď na otázku, do kolika tam byl. Šestá - v energetické krizi, kdy způsobíte to, že lidi nejsou schopni platit energie, řekne, že si mají obléct dva svetry. Sedmý opoziční poslance nazývá Babišovými otroky, osmý sprostě nadává politickému konkurentovi přímo v České televizi. Devátý si dá peníze do kampeličky, kde za x let vydělá dvě stovky, a řekne, že chtěl zhodnotit svoje úspory. Desátý zve manželku do trojky, když ho nachytá v pokoji s milenkou. Jedenáctý paří hry na schůzi Sněmovny a na poradách na ministerstvu, dvanáctý má - nebo jedenáctý, kolikátý? nevím - dvanáctý má složku na Brabce, ale vadí mu otázka na Lipavského. Třináctý udělá deal s neakceptovatelným Mynářem, přitom tady nadával Babišovi, že se potkává s proruským Zemanem.

Já fakt nevím jako. Myslím si, že tady to moralizování od vás má opravdu velkou váhu. Takže děkujeme, my už víme, jak se máme chovat. (Potlesk vlevo.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP