(15.10 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Možná má připraveny i detaily o čachrech s policejními spisy kolem předsedkyně poslaneckého klubu svého hnutí a připravil si určitě i složku ohledně brněnských kauz a dalších kontroverzních dobrodružství, do kterých se pustila jeho politická pravá ruka. Možná se tam objeví i ti kadeřníci, ke kterým chodila v době covidu, a lhala a vysmívala se celému národu do obličeje v době, když nikdo nesměl nikam chodit. A věřte mi, milé poslankyně a poslanci hnutí ANO, že až přijde ta pravá chvíle, myslím si, že nebude váhat a využije ty složky k tomu, aby vás poslal tam, kam podle něj patří pravda a láska, stejně jako to udělal v případě vašich předchůdců. V estébáckém světě se totiž idylická pohádka o roztomilých loutkách tancujících na TikToku může mávnutím kouzelného proutku proměnit v horor plný kompromitujících článků v titulních stránkách těch nejvlivnějších novin v zemi.

A já chápu, že se snažíte svého šéfa bránit ze všech sil a v souladu se stranickou linií kritizujete naši vládu, zase strašíte veřejnost, abyste odvedli pozornost od toho, kdo je vaším šéfem. Proto mi dovolte, abych věcně srovnal práci, kterou jsem v mém rezortu odvedl já, s tím, co jste napáchali vy. (Nesouhlasné reakce v levé části jednacího sálu.) Dodnes občas v telefonu narazím na zprávy, které jsme si s kolegy vyměňovali na přelomu zimy a jara před dvěma lety. A stále mi trochu běhá mráz po zádech, věřte mi. Za prvé si myslím, že si až s odstupem času uvědomujeme, jak vážná tehdejší situace byla pro naši energetiku. A za druhé právě tento časový odstup jasně ukazuje, jak obrovské množství práce se nám od té doby podařilo udělat. My jsme si to prostě odpracovali. (Nesouhlasné reakce v levé části jednacího sálu.)

Skoro prázdné zásobníky s plynem po vaší vládě, téměř stoprocentní závislost na Rusku v oblasti plynu, nenahraditelnost Ruska v oblasti ropy, Putinovy výhrůžky a manipulace s trhy energií. To byla naše výchozí situace v době začátku ruské invaze, kterou ještě zhoršoval fakt, že jste dělali všechno pro šíření strachu a paniky mezi veřejností a populisticky zneužívali naše prosby o zodpovědný přístup ke spotřebě energie ke sbírání politických bodů. (Nesouhlasné reakce v levé části jednacího sálu.) Ano, bylo to náročné a bylo to i drahé. Ale zvládli jsme to, odpracovali jsme si to a Putinova vydírání se už dnes bát nemusíme. Z rekordně nízkých zásob plynu jsou nejvyšší. Úspěšně pokračujeme v projektu, který nám umožní dovážet dostatek ropy odjinud než z Ruska, a ceny energií také postupně klesají. (Nesouhlasné poznámky v levé části jednacího sálu.)

Jednu krizi způsobenou dřívějším vaším naprostým zanedbáním rozvoje české energetiky jsme zvládli. Jen co jsme se mohli na chvíli nadechnout, přichází další výzva. Rychlé změny na trhu s elektřinou vedou k tomu, že se blíží chvíle, kdy se provoz uhelných zdrojů přestane ekonomicky vyplácet. Je to situace, která byla před několika lety představitelná jen těžko. Ekonomická výhodnost provozu uhelných elektráren se odvíjí od výše rozdílu ceny elektřiny a ceny emisní povolenky. Čím je elektřina levnější a povolenka dražší, tím méně se vyplácí provoz uhelných elektráren. (Poznámky v levé části sálu.) Veškeré plány Česka na odchod od uhlí vycházely z toho, že si sami zvolíme rok, kdy k tomu dojde. Jenže to v naší zemi...

Paní předsedkyně, mohla byste? Mě to ruší. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, určitě. Prosila bych kolegy a kolegyně v levé části sálu, aby se při projevu pana ministra trochu mírnili ve svých projevech. (Výkřik z levé části sálu: To nejde!) Ne, ne porušujete jednací řád.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Tak odejděte jako včera a nerušte mě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Porušujete jednací řád, protože v jednacím řádu je napsáno, že řečník nesmí být přerušován, a mezi přerušování patří i výkřiky a hlasité projevy kolegů v sále. (Ministr Síkela: Děkuji.) Děkuji vám předem. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Veškeré plány Česka na odchod od uhlí vycházely z toho, že si sami zvolíme rok, kdy k tomu dojde. Jenže to v naší zemi znamenalo, že se z hlediska přípravy na tento vývoj neudělalo vůbec nic. Zatímco jiné země se na budoucí vývoj chystaly poctivě, u nás se jen debatovalo, proč bychom se na nic připravovat neměli. Jenže odchod od uhlí znamená to, že je třeba tyto zdroje nahradit, a každý už dlouhou dobu ví, že naše energetika v budoucnosti bude stát na jádru, obnovitelných zdrojích a v přechodném období na zemním plynu. A rozvoj těchto zdrojů na potřebnou úroveň trvá dlouhé roky a u nás se pro něj od roku 2015 udělalo naprosté minimum. Za vaší vlády jsme v rozvoji obnovitelných zdrojů byli nejhorší v Evropě. Zatímco jiné země podobně závislé na uhlí jako my se rychle připravovaly na nutnost nahradit uhlí, s tím se také měnil tamní energetický mix, u nás zůstával dlouho stejný. Maďarsko, Polsko, Rakousko, Německo a další země zaznamenávaly boom v rozvoji těchto zdrojů, zatímco u nás se nedělo nic. Jasně to dokládá také to, že jste se ani nepokusili zavést unijní legislativu, jejímž cílem je zajistit atraktivní a efektivní podmínky pro využívání obnovitelných zdrojů energií. Situaci jste promeškali do té míry, že nám hrozily žaloby od Evropské komise. Dalším důkazem je to, že vaše vláda ani nezačala s přípravou nové energetické koncepce, která měla být hotová v roce 2020. Ta přitom představuje signál pro energetický trh, kam se bude naše energetika ubírat a do jakých oblastí je nejlepší investovat.

Obojí doháníme až my a daří se nám to. Zavádíme změny zákonů, které pomáhají s rozvojem obnovitelných zdrojů tím, že zjednodušují jejich výstavbu a zatraktivňují jejich využívání. Jde třeba o komunitní energetiku. Dnes vláda schválila moji další novelu energetického zákona, která zavede nová pravidla na trhu s elektřinou a každému umožní lépe řídit svou spotřebu, a tím výrazně snižovat své výdaje za energie. Je to sedmá novela. Chci jenom připomenout, že za vaší vlády byla schválena jedna jediná, která se týkala kompetencí Energetického regulačního úřadu.

Jen od začátku roku 2022 se počet solárních elektráren v Česku více než ztrojnásobil. Roste i jejich výkon a podle našich informací od distributorů, kteří připojují nové zdroje, bude tento trend nadále pokračovat. Pravdou však je, že samotný tento rozvoj k rychlému nasazení (nahrazení) uhlí ani zdaleka nestačí. Uhlí ve výrobě elektřiny, ale ještě více ve výrobě tepla hraje významnou roli. Ačkoliv očekáváme rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů a budeme ho samozřejmě co nejvíce podporovat, brzký výpadek uhlí budeme potřebovat nahradit i pomocí jiných zdrojů. Musíme se tedy zaměřit na plynové elektrárny a zvážit zavedení nějaké formy podpory výroby energií z vybraných zdrojů tak, abychom se vyhnuli problémům s odchodem od uhlí.

A zde se opět dostáváme k praktickým negativním dopadům toho, jak jste v rozvoji energetiky naprosto zaspali. Tím, že jste se úplně vykašlali na energetickou koncepci, na realistický plán využívání uhlí v Česku a na potřebné zákony, jste zablokovali jakoukoliv šanci na to, abychom si mohli zajistit schválení jakékoliv formy veřejné podpory u Evropské komise. Takže vy jste nechali rekordně prázdné zásobníky, jednu z nejhorších energetických závislostí na Rusku z celé Evropy, nechali jste za sebou nejhorší vizitku v rozvoji obnovitelných zdrojů, neudělali jste potřebné reformy, nepřipravili jste potřebné analytické práce pro plánování rozvoje české energetiky. A vy nám chcete kázat o neschopnosti? Vy? Opravdu vy? (Přitakávání v levé části sálu.)

Já vím, pan Havlíček tady dneska není, ale on zase bude říkat, že tím, že poukazuji na vaši neschopnost, znamená to, že neschopný jsem já nebo že jsem arogantní bankéř. Ale uvědomte si, že základem politické kariéry vašeho šéfa je kňučení! Vždyť on, i když je v opozici, si furt stěžuje, co vlády před ním udělaly špatně, a zachází přitom až někam do devadesátek. A kdyby věděl, jak to bylo na Bílé hoře, tak by se vymlouval i na ni. Proto jestli jsem já podle vás neschopný, tak vy, vážení kolegové z hnutí ANO, pracujete pro krále všech lúzrů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP