(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Strýček, poté pan poslanec... Pardon, pan poslanec Lochman. Ne, stahuje. Tak pan poslanec Strýček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Strýček: Pan ministr hrdinně utekl. (Hlas ze sálu.) Tak to je dobře.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan ministr se omlouvá, jde na tiskovou konferenci po vládě.

 

Poslanec Jiří Strýček: Já tedy původně, když jsem slyšel ten proslov nebo projev urážek a snůšek pana ministra, tak jsem si teda myslel, jestli nedošlo ke změně nějaké medikace, ale teď vidím, že jste se opravdu nadřeli a vypadáte sedřeně, protože to, co tady napáchala vaše vláda do dnešního dne, tak to byla opravdu velká dřina.

Ale já bych ještě k tomu, jak vy jste nás tady uráželi - estébácké hnutí a tak dále a tak dále. No a co jste vy? Vás si tady vodí nesvéprávný Redl, hnutí STAN, akce Dozimetr, kokain, a vy nás tady budete moralizovat, zejména pan Lochman, který tady bojuje za hnutí STAN? Vás si vodí jako loutky, od začátku. (Předsedající: Prosím oslovujte...) Tak koho tady moralizujete? Pardon, vaším prostřednictvím.

A ještě k panu ministrovi. Když se tady bavíme o těch bezpečnostních rizicích, tak pan ministr nám doposud tvrdil, že nám tady v podstatě neproudí ani molekula ruského plynu. To samozřejmě není pravda, to všichni víme, jaký plyn tady proudí. Jenom v lednu 2024 to bylo dokonce 62 %, a pan ministr nám tvrdí, že to není pravda. Takže ten ruský plyn tady je. Tak vy jste teda bezpečnostní riziko, pane ministře! Jak to tedy je? Tak nám to pojďte říct. Anebo jak jste tvrdil, že tady není ani ta molekula, tak vy je budete v těch zásobnících počítat, ty molekuly ruského plynu, nebo jak to bude? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Letocha, poté pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na své předřečníky. Myslím, že tady můžete dát třeba sto údajných kauz, které si myslíte, ale v podstatě nepřekryjete to, proč jsme dneska tady. Vy vlastně nepřekryjete, jaké manýry zavedl do politiky váš předseda. To, jakým způsobem pracoval za dob komunismu, tak tento stejný způsob pokračuje i do této doby. Já rozumím tomu, že se vám nemusel líbit proslov pana ministra Síkely, ale on to v podstatě s vámi myslel dobře. On tady poukazoval na to, jak tyto praktiky, které vy tady pro mě naprosto nepochopitelně obhajujete, jak tyto praktiky poškodily vaše kolegy, kteří s vámi už v hnutí nejsou. Chtěl vám možná otevřít oči, abyste si uvědomili, že se to může stát každému z nás v této Sněmovně, tedy i vám. Tedy i vám! A já nevěřím tomu, že jste možná každý z vás někdy přemýšlel (nepřemýšlel?) nad tím, jestli náhodou váš šéf nemá složku i na vás. A věřím také tomu, že i někdo z vás ví, že tu složku na vás má.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan místopředseda Havlíček, poté Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane ministře Síkelo, vy jste pro opozici dar boží, pro lidi a pro firmy jste dar pekelný. Pro nás čím déle budete mluvit, tím lépe. Vůbec nemá smysl, abych hodnotil, že to, co jste řekl k té oblasti průmyslové, k té oblasti energetické - vizitku vám vystavují všichni ti, kteří tomu fakt rozumí. A každý z vás nechť si udělá svůj závěr, ať si promluví s energetiky, s průmyslníky, s podnikateli, s lidmi, kteří o tom oboru něco vědí. Konečně ty žebříčky jsou úplně jasné. Těžko se hledá nějaký žebříček, kde byste dnes nebyl poslední. Ale to není to, k čemu jsem chtěl vystoupit.

Hovořím k tomu covidu. Vy jste to zase nádherně shrnul - covid. Tak abychom si rozuměli, můžete mluvit k čemukoli, ale k čemu nemáte nejmenší oprávnění, to je k době covidové. Pane ministře, vy v době, kdy jsme tady každý den bojovali, zasedala vláda od rána do večera, nasazovali jsme krky, hádali jsme se, dělali jsme chyby, hádali jsme se s opozicí - té to tolik nevyčítám, protože ta si to alespoň odžila - tak vy jste v té době seděl doma na otomanu, tam jste hladil kočku a díval jste se na kolumbijské telenovely. Tak prosím pěkně mlčte! Nemáte nejmenší oprávnění mluvit o době covidové, co se tady odehrávalo. Děkuju. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, poté se připraví pan poslanec Hubert Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. V každém případě bych chtěla zareagovat na pana poslance Letochu... Tam ho vidím. Já se jenom chci zeptat, jak pracoval teda náš šéf, jak vy říkáte, za toho komunismu, jestli o tom něco víte, kdybyste nám to objasnil. Koho konkrétně měl složky za toho komunismu, jestli byste nám to také objasnil, koho teda měl udat, bych taky docela ráda věděla, jestli o tom něco víte. Ono by bylo fajn, kdyby to tady zaznělo.

A víte, já nemám takový strach ze svého šéfa, jako spíš z toho vašeho šéfa, jestli tam náhodou není nějaká složka, jo, to za prvé. A to mám jenom strach jako, já nevím, jestli tam ta složka je, že jo? Prostě má přece jenom velké vnitro za sebou, že jo, to není sranda.

A ještě bych chtěla, teď mi přišla krásná esemeska, musím tady, nezlobte se: ANO může propustit všechny svoje marketingové experty, stačí tenhle Síkelův projev pouštět na předvolebních mítincích ANO a bude mít ústavní většinu. Děkuji. (Pobavení a potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Hubert Lang, připraví se pan poslanec Ryba. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Ano, mě to úplně nutí k tomu říct éto něvazmóžno, što ty gavariš, ty durak, protože opravdu už si tady připadám jako v blázinci. Připomíná mi to, že ty vše projevy vám píše asi ten nesvéprávný Redl.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další je na řadě zatím jako poslední s faktickou pan poslanec Ryba. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegové vědí, že já u tohoto pultíku jsem málokdy, ale tentokrát mě k tomu opravdu donutila slova pana ministra Síkely, vaším prostřednictvím tedy, i když možná nemusím. (Předsedající: Nemusíte, můžete pana ministra oslovovat napřímo.) Musím říct, že svým způsobem, který tady měl, naházel špínu na tisíce hasičů, policistů, záchranářů, kteří nasazovali své vlastní životy při tom, když covid byl takový, jaký byl. Já si opravdu myslím, že pokud by pan Síkela byl v té době u moci a mohl do toho mluvit, tak tady nemáme třicet tisíc mrtvých, ale možná padesát tisíc a víc. A opravdu mě vytočí máloco, ale toto mě opravdu vytočilo doběla.

A snad, když se tady bavíme o strašných bezpečnostních hrozbách, máme jich moc, ale vraťme se k těm, které máme dneska a tady a které tady budou možná už za šest měsíců. Uvědomuje si koalice, pětikoalice, že už za šest měsíců nebudou mít složky, jako jsou hasiči, policie a některé další, naftu, aby mohly jezdit, protože na víc nemají provozní výdaje než do září? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou je přihlášena paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já bych na pana ministra Síkelu vůbec nereagovala, protože pro mě, a jsem z uhelného regionu, to opravdu odborník není. Ale to, že tady vytáhl covid, člověk, který nevím, kde byl, když ten covid byl? Já jsem byla starostkou města, které bylo jedno ze tří zavřených. Bylo to u nás opravdu těžké, nemohli jsme přejíždět z okresu do okresu, umírali nám opravdu lidé, umíralo nám hodně lidí. Nejhorší bylo, když začali umírat převážně muži v produktivním věku, většinou to byli aktivní muži, byli v aktivních zálohách, sportovci. Musím říct z vlastní zkušenosti, že nikdo z vás si neumíte představit, když řešíte, kam budete ukládat zemřelé. Nikdo z vás si neumíte představit to, co zažili ti hasiči, ti policisté, ti zdravotníci hlavně. Můžu říct, že jako starostka jsem to ráno, kdy jsem se dověděla, že budeme zavření, tak jsem byla vyděšená a byla jsem naštvaná, že to ta vláda udělala. Ale ta vláda v tu chvíli udělala to nejlepší pro vás všechny, protože se to zastavilo, nešířilo se to dál do ostatních regionů. A víte, jak mně bylo, když já jsem pak v médiích viděla, jak se hoduje na Karlově mostě? Jak se zesměšňuje to, že vlastně covid asi ani není?

Já se divím, že pan Síkela vůbec s něčím takovým vystoupil. Měl by se stydět! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP