(11.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Proto jsem připravil pozměňovací návrh na záchranu nadregionální sítě sociálních služeb. Je to návrh, který řeší přechodné období mezi 1. 7. 2024 a 31. 12. 2025. Druhý pozměňovací návrh, který říká, když to úplně zkrátím, natvrdo zařaďte do sítě, a nevytáčejte se, všechny sociální služby béčkové nadregionální a zafinancujte to krajům.

Toto jsou dva pozměňovací návrhy. Přechodné období toho prvního odpovídá úmyslu předkladatele a také stávající metodice Ministerstva práce a sociálních věcí k financování zákona o sociálních službách, kterým je právě zajištění kontinuity financování poskytování sociálních služeb do doby, než se určí síť sociálních služeb s celostátním a nadregionálním charakterem, a to MPSV od 1. 1. 2026, mimo jiné také v návaznosti na takzvanou velkou novelu zákona o sociálních službách a dohody s kraji, kterou MPSV zatím pouze předpokládá. V případě nového přechodného ustanovení jde o právní fikci pro období 1,5 roku, která umožní oprávněný vstup do soutěže o finanční prostředky právě tak, jak je napsáno v § 104 zákona o sociálních službách o jejich financování. Nové přechodné ustanovení vhodně napravuje stávající stav nedefinované sítě služeb s celostátním a nadregionálním charakterem v zákoně o sociálních službách a je i výkladovým pravidlem zákonodárce pro interpretaci v období a praxe státu samozřejmě před tím 1. červencem toho roku 2024, toho roku současného. Takže toto jsou naše dva pozměňovací návrhy a oba dva jsou myslím vstřícné k tomu, aby ministerstvo mělo ještě - minimálně ten jeden - otevřené ruce, pokud chce nějakou reformu v nadregionální béčkové sociální síti provést.

Co se týká dalších pozměňovacích návrhů, chtěl bych tady panu ministrovi poděkovat za to, že dal neutrální stanovisko a souhlasné stanovisko na výboru ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsme jako výbor pro sociální politiku v hnutí ANO předkládali. Jedná se o služby, které by měly být na telefon. Víme to z hlediska covidu, že spousta lidí si nemohla nechat poradit, protože byla zavřená doma, s nějakou formou poradenství, a moc děkuji za to, že tady toto distanční poradenství, například po telefonu, bylo zákonem umožněno.

To druhé je ale osoba pečující, to jsou další pozměňovací návrhy. Tam si velmi stojíme - a stojí za tím i organizace, které sdružují neformálně pečující - je právě změna definice osoby pečující. Tady ministerstvo bylo velmi vstřícné v tom, že přidalo nějakou změnu v této definici, která ale není moc dostatečná. Připomeňme si, že nejde o definici, která by pečujícím přivodila nějaké zbohatnutí nebo byla spojena s dávkami či jinými benefity, v žádném případě. V čem by jim měla pomoci a mohla, je to, aby se osoby pečující dočkaly konečně skutečné podpory odborného sociálního poradenství podle specifik potřeb člověka, o kterého pečují. Mnohdy jde například o vzácná onemocnění, která jsou různě kombinovaná, specifická. Stručně řečeno, kdo se nevejde do definice osoby pečující, nedosáhne jako neformálně pečující na pomoc, zůstává prostě sám. Je tam vakuum mezi tím, když přijde domů s nemocným dítětem nebo partnerem, musí se o něj starat, ale ještě nemá například příspěvek na péči, protože ještě lékařská posudková služba mu nedefinovala žádný stupeň.

My jsme se inspirovali poslední vládní novelou zákona o sociálních službách právě naší vlády, kterou jsme dělali v minulém období, která prošla Legislativní radou vlády, a také poslední poslaneckou novelou minulé Poslanecké sněmovny, na které jsme tehdy - světe div se - dokázali společně pracovat, a to jak opozice, tak koalice. Je nepříjemným překvapením, že kolegové právě z opozičních lavic, kteří jsou nyní v lavicích vládních, s vládní odpovědností, přicházejí s definicemi osoby pečující vázané na pobírání dávek, to znamená příspěvek na péči nebo dlouhodobé ošetřovné či nějaký okruh služby či podávání samozřejmě žádosti o ně, o nějaké pobírání dávek. Já tomu nerozumím. Myslí si někdo, že lze pečovat o druhého člověka 365 dní v roce 24/7 nekonečně dlouho bez pomoci dalšího pečujícího či pečujících? Proč ten, kdo pomáhá, by měl být vyřazen z podpory? Nerozumím tomu, že riskujeme, že budou někteří neformálně pečující opomenuti.

Koneckonců i debata na sociálním výboru odhalila - a ptal jsem se na to já i kolegyně Pastuchová - že neexistovala návaznost a kontinuita podpory pečujícího, pokud přechází mezi systémy dlouhodobého ošetřovného a příspěvku na péči nebo přiznáním na péči jako takovém, například. Na tuto situaci reaguje tedy jak další pozměňovací návrh pana ministra Jurečky, tedy zde v roli poslance, tak i náš. Stále podporujeme organizace neformálně pečujících, které se na nás taktéž obrátily s žádostí o podporu.

Takže abych to nějakým způsobem shrnul, máme dva pozměňovací návrhy, které se týkají příspěvku na péči, kdy navyšujeme i jedničku, a já moc prosím o to, aby ještě vládní koalice opravdu - a proto jsem tady kladl důraz na to, abychom měli prodlouženou lhůtu mezi druhým a třetím čtením - aby si skutečně uvědomila, že za 880 korun nelze žádnou službu nakoupit, že to není ani dovoz obědů. V drtivé většině tedy tento I. stupeň využívají senioři, kteří se ale samoobslouží doma, ale už třeba si nemohou každý den uvařit, nemohou si tak pečlivě uklidit, nemohou například bez pomoci se vykoupat. Toto všechno jsou právě takové ty hodinové sociální služby v řádu několika málo hodin, které oni za těch 880 korun si vždycky nakupovali, ale v tuto chvíli prostě je to no-go, a my je nutíme tady tímto k tomu, když na to ty peníze mít nebudou, aby přešli třeba do ústavní péče.

Máme tady taktéž dva pozměňovací návrhy, kdy měníme tu nadregionální síť B. Tady také prosíme o vstřícnost. Pokud chcete udělat změnu, opravdu dejte jistotu jak finanční, tak existenční pro ty poskytovatele. Taktéž samozřejmě se tady zabýváme, aby v odborně sociálním poradenství byly taktéž hospice, a tady tu podporu ministerstva doufám máme. O redefinici osoby pečující jsem už taktéž hovořil. A poslední pozměňovací návrh je doufám, i pro vládní koalici technicistní, a to, že budeme upřednostňovat péči v přirozeném domácím prostředí.

Já se poté v podrobné rozpravě k jednotlivým pozměňovacím návrhům za hnutí ANO přihlásím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče.

Nyní vystoupí řádně přihlášená paní poslankyně Jana Hanzlíková. Z obecné rozpravy pan poslanec Aleš Juchelka svoji přihlášku stahuje a pak vystoupí pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navážu na svého kolegu pana poslance Juchelku. Jsem velmi ráda, že se mohu vyjádřit k tomuto tisku, protože k němu mám také několik výhrad. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP