Neautorizováno !


 

(Schůze zahájena v 16.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 91. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 88. a 90. schůzi.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 1 našeho jednacího řádu na základě žádosti 47 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 19. 1. elektronickou poštou.

 

Nyní tedy přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Před chvílí jsem zagongoval a navrhuji, abychom určili poslance Oldřicha Černého a poslance Ondřeje Koláře. Má někdo nějaký jiný návrh? Nevidím.

Můžeme se tedy pustit do hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, bylo přihlášeno 138, pro 134, proti 1. Přijato.

 

Konstatuji tedy, že ověřovatelem 91. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili pana poslance Oldřicha Černého a pana poslance Ondřeje Koláře.

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 91. schůze. Návrh je uveden na pozvánce. Jen připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném na žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Nicméně zde máme ještě dvě přihlášky s přednostním právem. Jako první je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová, která zastupuje předsedkyni klubu ANO Alenu Schillerovou. Takže poprosím paní Mračkovou Vildumetzovou. Druhý přihlášený je pan předseda Okamura. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, hnutí ANO svolalo tuto schůzi, která by se měla věnovat sněmovním tiskům, které tady leží už od září, a to je rozpočtové určení daní. Tyto sněmovní tisky sem dalo šest krajů. To znamená, že jsou to zákonodárné iniciativy krajů, a to kraje Středočeského, Zlínského, Karlovarského, Libereckého, Pardubického a Jihomoravského.

Nemusím určitě z tohoto místa připomínat, že jsme v minulém roce - nebo respektive vládní koalice tady svými hlasy schválila konsolidační daňový balíček. Tento balíček se velmi dotkl měst, obcí a krajů. Při projednávání tohoto konsolidačního daňového balíčku došlo k mnoha jednáním s panem ministrem financí, který nejdříve Svazu měst a obcí a poté Sdružení místních samospráv slíbil, že jim zůstane daň z nemovitosti, ale že jim to bude kompenzovat v rámci daně z příjmů právnických a fyzických osob. Ale co se pak náhle stalo, bylo to, že se městům a obcím sáhlo i daň z přidané hodnoty, která je jejich největším příjmem. Města a obce přišly v rámci rozpočtového určení daní podle propočtů Svazu měst a obcí zhruba o 100 miliard korun.

Tento návrh ale tady nepředkládají města a obce. Tento návrh tady předkládají kraje, protože když došlo k tomuto jednání s panem ministrem financí, tak se ozvaly i kraje, které řekly: My chceme také měnit parametry rozpočtového určení daní krajů. Došlo ke schůzce, která byla na Ministerstvu financí, a bylo přislíbeno, že k té parametrické změně dojde. Poté, když se dohodlo, že tedy ta změna bude, pak zase k dohodě nedošlo. To ale není důležité. Důležité je to, že kraje tady tu zákonodárnou iniciativu předložily. Vy moc dobře víte, že v rámci právě konsolidačního daňového balíčku hnutí ANO ten návrh a to, co předkládají kraje, tady předložilo jako pozměňovací návrh. Řada z vás - protože já kolikrát velmi apeluji právě třeba na předsedu TOP 09 pana Jakoba, který je v té dvojroli, on je poslanec a zároveň krajský zastupitel - tak on říkal, že nemůže ten pozměňovací návrh podpořit, protože k rozpočtovému určení daní jako takovému by se měla vést rozsáhlá diskuse. Já jsem i tady z tohoto místa říkala, že bych s ním chtěla popřípadě uzavřít sázku, protože si myslím, že tato vládní koalice říká, že chce měnit parametry rozpočtového určení daní, ale jak vidíte, tento zákon už tady leží mnoho měsíců. A doufám, že jste všichni zaregistrovali, že například paní hejtmanka Středočeského kraje řekla, že pokud nedojde ke změně jejich parametrů, tak že je připravena dát ústavní stížnost. Já pořád čekám, kdy bude podána, když už tedy několik měsíců se tady tento zákon všech těch šesti krajů neprojednává. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP