Neautorizováno !


(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Vím, že rozpočtové určení daní jako takové měnit je vždycky velmi náročné, protože je pouze jeden balík finančních prostředků, a vždycky, pokud je stejný, se někomu vezme a někomu se přidá, to tak je. Ale ten návrh, který kraje předložily, je pozitivní především v tom, že jsou tam zahrnuté finanční prostředky i na opravy silnic druhých a třetích tříd. Když se tady podívám na svého ctěného kolegu Ladislava Oklešťka, který se mnou byl také hejtman ve vedení kraje, tak určitě mi dá za pravdu, jak každý rok musel čekat, jestli nějaké finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury dostane. Čekali jsme na to v lednu, v únoru, v březnu a kolikrát ještě v dubnu jsme nevěděli, jestli nějaké prostředky dostaneme a jaký bude ten finanční obnos. Silnice se musí opravovat v letních měsících, ale musíte na ty opravy být připraven.

Musím říct, že je určitě pozitivní, že se šest krajů dohodlo. Dohodlo se tak, že se tedy navyšuje ten koeficient z 9,78 na 10,8. Poté jsou tam ještě další různá kritéria, která jsou tam zahrnuta - ohledně počtu obyvatel, ohledně počtu středních škol. Ale vnímám a myslím si, že ta debata by se opravdu měla vést. Proto si také myslím, že pokud by byl dnešní program schůze - a já předpokládám, že třeba Starostové a nezávislí budou hlasovat pro program této schůze, protože jsem měla nedávno i schůzku tady s celým vedením Svazu měst a obcí, protože pokud se tento zákon otevře, tak se bude řešit RUD krajů, ale může se řešit i rozpočtové určení daní měst a obcí - a myslím si, že můžeme tady nechat schválit dlouhou lhůtu mezi projednáváním prvního čtení a druhého čtení a že ta debata je tady legitimní, jak říkal pan Jakob, že musí se k tomu vést ta debata. Takže jsem zvědavá, jakým způsobem se k tomu dneska vládní koalice postaví, protože tyto návrhy zákonů předkládají kraje. Znovu to opakuji - kraj Středočeský, Zlínský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický a Jihomoravský.

Zároveň bych k tomu chtěla říci, že jsem se také podívala na některé mediální výstupy k rozpočtovému určení daní. Svaz měst a obcí už se ozývá dlouho, že je nutné to řešit v souvislosti s velkými městy, protože ve velkých městech se dnes zavírají pošty, zavírají finanční úřady, došlo ke snížení podílu na hazardu a tak dále, a předpokládám, že pro tuto vládu a například tady pro pana ministra pro místní rozvoj jsou tím důležitým partnerem města, obce a kraje, jsou klíčovými partnery v území. Oni zajišťují dopravní obslužnost, zdravotní péči, oblast školství, základní školy, mateřské školy, střední školy, a takto bych mohla pokračovat, veškeré investice. A oni jsou nejblíže těm lidem - jak starostové, tak ale i krajské samosprávy.

Nevím, jestli vás přesvědčím tímto mediálním výstupem, ale už vás jednou přesvědčil pan prezident České republiky ohledně snížení odměn zákonodárců. Pan prezident byl na návštěvě Jihomoravského kraje, byl tam v září roku 2023, a jaký byl výstup po jednání s Jihomoravským krajem? Rozpočtové určení daní zasluhuje změnu, shodli se pan prezident Pavel a pan hejtman Jihomoravského kraje Grolich. Je to tady jasně i popsáno, z jakých důvodů a že by tady měl být i nějaký motivační prvek vůči krajům, aby se snažily přilákat investory a mělo to dopady právě třeba do daně z příjmů právnických osob.

Zároveň je mnoho mediálních výstupů. Já jsem ráda, že je tady pan ministr financí, protože on nám určitě řekne nějaké novinky v rámci vyjednávání. Můžeme tady slyšet, že musí se kraje dohodnout, a tak dále. Ale chtěla bych jenom říct, že čas, který je v rámci funkčního období, už se pomaličku krátí, a jsem opravdu přesvědčena o tom, že je tady legitimní debata v rámci rozpočtového určení daní. Když jsem se dneska tady někde na chodbě viděla s předsedou Starostů, tak mě se samozřejmě velmi dotýká, když on říká, že rozpočtové určení daní z naší strany... No, z naší strany docházelo ke zvyšování koeficientu rozpočtového určení daní. Já bych chtěla zdůraznit, že za vlády pana Kalouska a dalších, než jsme přišli do vlády my, se snížilo rozpočtové určení daní na 19,9 %. Bylo to absolutní snížení. Já vám můžu říct, já jsem byla v tu dobu i starostka a vím, jak to bylo těžké, a počítali jsme opravdu každou korunu. Zároveň se městům a obcím a krajům vzal příspěvek na výkon státní správy. Za naší vlády se rozpočtové určení daní měst a obcí navýšilo na rekordních 25,84 % a u krajů se to navýšilo na 9,78 %. A chtěla bych podotknout, že krajům se to od letošního roku snížilo na 9,76 a od příštího roku se jim to sníží na 9,45. U měst a obcí se to sníží od příštího roku až na 24,16. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP