(16.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Počet podpisů na vyvolání referenda - hnutí ANO k tomu přistupuje mnohem přísněji a ztěžuje ty podmínky ve srovnání s SPD k tomu, aby nějaké referendum šlo vyvolat. Dále hnutí ANO v tom svém návrhu požaduje účast v referendu pro závaznost nejméně 25 %. Já jsem v minulém volebním období navrhl varianty různé. Samozřejmě, tou první variantou byla nulové kvorum pro platnost, jako je u voleb, jako je u jakýchkoliv voleb v České republice. Jeden člověk může rozhodnout, pakliže ostatní nepřijdou, protože platí právní premisa, že tím, že se člověk neúčastní voleb, tak je to také právní akt a předává tu volbu jiným občanům. Po diskusi, která tady probíhala minulé volební období právě na komisi pro ústavu, tak jsme v tom návrhu, který jsme dali toto volební období, zdvihli to kvorum na 20 %, zase aby to šlo nějakým způsobem, aspoň to mělo šanci. Ovšem pak, jak říkám, ústavní většina, která byla potřeba, se odvrátila, ČSSD začalo dělat problémy, Piráti začali dělat problémy a tím to haslo, protože ústavní většinu tím pádem jsme ztratili, přestože jsme ji tady v minulém volební období měli. Tady byla ústavní většina na to, aby prošel zákon o referendu, nějaký zákon o referendu aspoň, bylo nás tady přes 120. Ale jak říkám, Piráti ji zradili, ČSSD pak zradilo a nakonec jsme v tom zůstali sami, takže to pak už nemělo smysl - nebo bojovali jsme za to, ale oni se sekli, takže 120 hlasů prostě nebylo k dispozici. Tak to skončilo ve druhém čtení a už se to bohužel k tomu hlasování neposunulo.

Takže my po té diskusi, byť já jsem pro co nejnižší kvorum, i klidně 0, jako je to u voleb, tak my máme 20, abychom aspoň trošku tomu dali šanci. ANO má 25, takže je to opět ve srovnání s SPD určité ztížení, ztížení toho, aby referendum vůbec bylo platné, aby bylo závazné. Ta závaznost je u obou návrhů, což vítám, musím říct, protože my jsme vždycky prosazovali závazné referendum, protože je to hlasování občanů, je to všelidové hlasování občanů. Pamatuju, jak tady byla dlouhá diskuse i ohledně té závaznosti, protože řada lidí závazné referendum nechtěla. Tady i ti, co byli pro referendum jako takové, ale chtěli jenom to doporučující referendum. Ale k čemu to pak je? To bude stát peníze, všechno, a v podstatě je to jenom draze placený průzkum veřejného mínění, podle kterého se potom politici ani nebudou muset řídit. Takže to, že hnutí ANO tam také vložilo tu závaznost, to myslím, že je dobře. My ji tam máme od začátku taky a myslím, že to super, jo? V každém případě znovu musím pochválit kolegy z hnutí ANO, že jsme tady prostě už dva, kdo tady podali návrh o referendu písemnou formou, a když to příští volební období nějak dopadne, doufám, že na to nezapomeneme. Nebo nezapomeneme: říkám schválně přísně to v množném čísle, a že když dáme těch 120, což by bylo super, tak to aspoň pošleme do Senátu a budeme bušit na ten Senát, obrazně řečeno, politicky, mediálně, ať oni ukážou, že jsou na straně demokracie, a konečně zákon o referendu prosadíme.

Takže to jsem vlastně i velice stručně, takovou laickou formou bych řekl, rozebral podstatu zákona o referendu, rozdíl mezi zákonem o referendu hnutí ANO, který je teď nově tady podán, a zákonem o referendu, který SPD tady už opakovaně podalo, tady leží a snažil jsem se ho mnohokrát předřadit na program schůze. Nicméně vládní pětikoalice to vždy zamítla.

Teď bych se krátce zastavil u otázek, které prezentovalo hnutí ANO, že by chtělo takové referendum vyvolat. Ano, jsou to správné otázky. To je potřeba říct, správné otázky. Je to otázka, aby lidé v referendu rozhodli o korespondenční volbě, je to otázka, aby lidé rozhodli o přijetí či odmítnutí eura, je to otázka ohledně přijímání, nepřijímání migrantů à la migrační pakt EU, který tady prosazuje vlastizrádně Fialova vláda. My tady nechceme žádné africké a islámské migranty, ani nechceme platit nějaké výpalné za odmítání migrantů, co tady vláda odsouhlasila, ministr vnitra Vít Rakušan to udělal. Samozřejmě tyto otázky a zrušení práva veta pro Českou republiku, což prosazují strany v Evropské unii, což prosazují strany Fialovy vládní pětikoalice, to je prostě otřes. To je taky vlastizrada z mého pohledu, podle mého názoru. Takže hnutí ANO jako prioritu sdělilo tyto čtyři otázky. Jsou to správné otázky, jsou to otázky, o kterých mluvíme dlouhá léta. Samozřejmě náš návrh zákona SPD tyto otázky obsahuje a umožňuje možnost vyvolat referendum na tyto otázky. Takže to je správně a jsem za to rád, že jsme tady dvě strany, které už s tímto přišly. Ale znovu říkám, kolegové z hnutí ANO jsou velmi opatrní, až kam s referendem zajít a v těch zásadních podstatných otázkách, to znamená členství či vystoupení z EU, to zásadně odmítáte. Přitom právě Green Deal, který zdražuje energie, právě přijetí, nepřijetí eura, přijímání migrantů, zrušení práva veta pro Českou republiku, to všechno jsou přece otázky, které vychází z členství České republiky v Evropské unii, a bez toho principiálního referenda, o kterém my tady hovoříme, my v SPD, to stejně jenom oddalujete. Jenom to stojí zbytečné peníze navíc naše občany, ty drahé energie a tak dále.

Já jsem pro to, aby se udělal jasný řez, aby prostě v tom smyslu se vyvolalo referendum o vystoupení či setrvání České republiky v EU a aby čeští občané dali jasný signál včetně těch jednotlivých otázek - ano, o přijetí eura, otázek přijímání migrantů. My dokonce v SPD na to už dva roky sbíráme petici, u migrantů dokonce déle. U eura taky už několik let sbíráme petici proti přijetí eura v České republice. Máme mnoho podpisů na to. Mnoho let sbíráme petici proti přijímání migrantů. Ostatně já jsem s tím tématem začal už v roce 2013 a já vzpomínám, jak mě tady očernila média, když jsem na to jako jediný v České republice upozorňoval, na nebezpečí migrantů, migrace do České republiky, té nelegální migrace, tak jsem byl očerněn a od té doby mi říkali, jaký jsem rasista, xenofob a já nevím, co všechno, přitom to není vůbec pravda. A když v roce 2015 přišla ta migrační vlna, celá republika viděla, že jsem měl jako jediný pravdu a že jsem přesně tušil, co přijde. A zase jsem rád za to, že už i někteří další politici se k tomu mému dlouholetému tématu, když jsem to osamoceně prosazoval a vyhrožovali mi, vyhrožovali mi lidi, vyhrožovali mi exponenti, ti proimigrační exponenti, co jsou tady neziskové organizace, ti podporovatelé té migrace a podobně, jsem dostával spoustu různých výhrůžek anonymních a všeho možného, takže vždycky to postupně řeší policie. Ale já jsem vždycky držel linii, nikdy jsem neustoupil a už o tomto tématu mluvím víc než deset let osamoceně, o nebezpečí migrace, a jsem rád, že otvírají oči i další a že i ti, kteří ještě před několika lety migraci podporovali a přijímali migranty dokonce, už dneska to vidí jinak. A je to dobře, je to dobře, protože je to skutečně hrozba a ohrožení.

Jsme ostatně jednou z posledních zemí Evropské unie, která celostátní referenda nezná. Ať už mají evropské země referenda v ústavě, či ne, aktivně je k hlavním ústavním či mezinárodním tématům používají téměř všichni. Poslední vlna referend oběhla Evropu, když občané jednotlivých zemí schvalovali takzvanou smlouvu TTIP mezi Evropskou unií a USA. O čem by lidé mohli hlasovat a za jakých podmínek, se samozřejmě v Evropě i ve světě různí - od naprosté demokracie, kdy je možné hlasovat o čemkoliv, až po skutečně selektivní referenda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP