(16.20 hodin)

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, oceňuji, že se snažíte diskutovat. Ale vy tady odpovídáte jenom na některé ty dotazy. Já jsem se tady opakovaně ptala, ptala jsem se paní poslankyně Decroix, která je právnička, argumentovala tady tím, že v zákoně je ošetřeno, že na voliče nevznikne žádný nátlak a nebudou tady volit nějaké komunity. (Stupňuje hlasitost svého projevu.) A co se stalo, když jsem se jí na to zeptala? Neodpověděla! Protože to v zákoně ošetřeno není, ani být nemůže. Ptala jsem se tady pak pana poslance Haase, jak je ošetřeno v zákoně, že nebude volit někdo jiný. No neodpověděl! Protože to nelze v tom zákoně ošetřit. A to jsou přesně ty slabiny toho korespondenčního hlasování.

A když jsme u toho Masaryka, tak pane ministře, já když vidím chování vaší koalice a vystupování konkrétně poslanců za Piráty, tak vy byste si toho Masaryka měli číst pozpátku. A evidentně vám to nebude stačit jenom jednou, abyste pochopili, co je to demokracie!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já děkuju za dodržení času. Jenom propříště poprosím, jestli bychom mohli hladinu zvuku přednesu trošku ztlumit. Mikrofony jsou citlivé, není to úplně vždycky příjemné. Prosím, soustřeďme se na to.

Tak nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane místopředsedo, pane ministře, já bych chtěla reagovat na vás. Já bych chtěla také poděkovat za vaši reakci nebo vůbec za to, že jste vystoupil. Ale musím říct, že používat tady, že my chceme nějakým způsobem rozdělovat občany - tak znovu, řekněme si to. Lidé, kteří žijí v zahraničí, měli vždycky volební právo a budou mít volební právo. Akorát dneska museli jet volit na zastupitelský úřad. Já musím jít volit do volební místnosti, v té volební místnosti na základě ústavy se rozhodnu osobně, svobodně a moje volba je tajná. A já vnímám, že předloženým návrhem naopak budeme mít ty dvě kategorie občanů. Já jsem to tady říkala na praktickém příkladě. Vy, když se rozhodnete a pojedete na dovolenou do zahraničí, tak když tam přijedete, tak si v České republice požádáte o voličský průkaz, a pokud tam pojedete bezprostředně nebo pojedete na poslední chvíli na tu dovolenou, tak budete muset jít volit popřípadě na zastupitelský úřad. A nebudete mít jinou možnost.

Takže já bych byla velmi ráda, abyste vnímal, že tento zákon, o kterém se tady opravdu hovoří mnoho let, tak jsem přesvědčena o tom, že jestliže přijdete se zákonem o správě voleb, který digitalizuje volby, propojuje okrskové volební komise a jeho platnost, účinnost je od 1. ledna roku 2026, tak je absolutně nepřípustné, abyste s tímto zákonem přišli, s jeho platností, jeho účinností, již od 1. ledna 2025.

Ale přihlásím se ještě jednou, protože ještě mám jednu reakci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Lesenská.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, vy jste věděl, že svým vystoupením vyvoláte celou sérii faktických poznámek, a jste s tím jistě srozuměn. Já souhlasím s vámi, že se nemůžeme shodnout, ale nemůžeme se shodnout na tom základním, a to je, kdo rozděluje tímto návrhem společnost, občany, a už vůbec ne na dvě kategorie. Já tady mám k dispozici průzkum, nebo anketu Deníku.cz, ve které hlasovalo už 53 000 lidí, a 70 % je proti korespondenční volbě a 30, 29 % je pro ni. A myslíte si, že by to opravdu tak bylo, kdybyste tenhle zákon předložili tak, jak se předložit má? Kdybyste ho tímto s prominutím zavánějícím způsobem netlačili za každou cenu? Za každou cenu, abyste stihli volby v roce 2025, hlava nehlava ve dne v noci? Kdybyste jednali s opozicí, která je sice principiálně proti, ale kdybyste měli zájem o jednání, tak by ten vzkaz do té společnosti byl? Sice s tím nesouhlasíme, ale společným jednáním bychom eliminovali možné hrozby na maximum? Myslíte, že by potom ta anketa dopadla takhle špatně? Já si to nemyslím.

Občané v zahraničí mají možnost volby, mají vysoké transakční náklady spojené s účastí ve volbách ve větších státech. A já budu mít ještě příspěvek na toto téma.

Ale ta základní otázka je, jak to řekl Patrik Nacher už snad před dvěma dny. Chcete korespondenční volbu, nebo pomoci krajanům v zahraničí volit v českých volbách? To je ten problém. Společnost rozdělujete vy tímto asociálním způsobem, jakým prosazujete tento zákon!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Lesenská, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, i já bych se velmi ostře chtěla ohradit proti výroku pana ministra, kdy řekl, že opozice rozděluje společnost. Naopak nejsme to my jako opozice, my jsme ten návrh zákona nebo novelu zákona nepředložili. Vy tady předkládáte dvoukolejnost voleb pro určitou skupinu našich občanů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Adámková. Paní poslankyně Adámková s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Haas.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych zareagovala na pana ministra Lipavského. Já mám obecně, jak je známo, velmi ráda mladé lidi, jsou progresivní, mají dobré myšlenky. Jenom kdyby se trošku poučovali. Vy jste tady zmínil výjezdní doložky a podobné věci. Já jsem si skoro jistá, že vy byste ji někdy dostal v té době. A já vám mohu garantovat, že já jsem ji nedostala nikdy, protože každá rodina má nějakou historii a ta moje to naprosto vylučovala. Vůbec to nemá žádný vztah k tomu, jaký paskvil jste předložili. Prosím pěkně, zvažujte, co říkáte, protože já na rozdíl od vás si tu dobu pamatuji a byla jsem jednou z těch, kterou nepustili ani do Berouna s doprovodem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Haas. Připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Já bych jenom zareagoval faktickou poznámkou a odpověděl kolegyni Maříkové, vaším prostřednictvím, která uvedla, že pokládala dotazy mé ctěné kolegyni Evě Decroix a mně a že na ty dotazy nebylo zodpovězeno. Tak já se to pokusím zopakovat. Myslím si, že s kolegyní Evou Decroix jsme se naopak snažili naprosto věcně a konkrétně reagovat jak včera, tak dnes a odpovídat na dotazy vás, opozičních kolegů našich.

Na mě směřoval dotaz, jak je v návrhu zákona zajištěna otázka tajnosti voleb. Já jsem na ten dotaz odpovídal, tak to teď zopakuju, odpovídal jsem na něj dnes ráno a zdůrazňoval jsem, že princip tajnosti, a je to odborná právní rovina, je v judikatuře českých soudů, v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva, v komentářích, v akademických názorech vysvětlován vždy tak, že žádný zákon sebelepší nikdy nezajistí absolutní tajnost v nekonečném množství konkrétních situací, které mohou nastat. Takže vždycky je ten požadavek na tajnost a na zákonodárce, který upravuje volební legislativu, takový, aby vlastně ten proces byl nastavený tak, že umožňuje tajnost volby.

A princip dvou obálek, když to takhle řeknu zjednodušeně, popsaný v projednávaném sněmovním tisku, je v zásadě principem blízkým německému modelu. V Německu prošel tento princip testem u německého ústavního soudu, prošel kladně, obstál v testu ústavnosti. Princip tajných voleb v demokratických zemích, kterou nepochybně je i poválečné Německo, tak ten princip je jednotný, je univerzální pro všechny svobodné země. Takže právě tím principem dvou obálek je nastaven v projednávaném sněmovním tisku princip tajnosti volby.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Strýček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP