(16.30 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak děkuji ještě za slovo. Když tady pan ministr hovořil o těch různých přesných statistikách, tak já, pane ministře, bych vás jenom chtěla požádat, já nevím, jestli jste zaregistroval vystoupení našeho Patrika Nachera, který hovořil o tom, že by se mohly započítávat hlasy i lidí, kteří zemřou ještě předtím, než se ty volby uskuteční. Ale především, že dneska v tom registru obyvatel je, v uvozovkách, hrozný nepořádek a že prakticky ta data, která tam jsou, nekorespondují s tou skutečností, a přinesl i gratulaci občana, který žije v Americe, má obě občanství, deset let už nežije, a přesto mu pořád z Prahy 10 chodí gratulace k narozeninám. Tak jestli vás to nějakým způsobem - to, že ta data, a teď se můžeme bavit o tom, co se děje v současné chvíli i s registry, s registrem obyvatel a tak dále.

Pane ministře, já bych se vás chtěla zeptat a strašně moc bych vás chtěla požádat, jestli byste mi mohl odpovědět. Jste ministr zahraničních věcí, určitě vám jde o to jako mně, aby volby byly férové, aby byla důvěra ve volby. Mohl byste mi odpovědět, proč nesouhlasíte s tím, aby v rámci korespondenční volby byl pilotní projekt? A proč tak moc chcete, aby účinnost toho zákona byla již od ledna roku 2025, když digitalizace voleb bude až od roku 2026? Budu velmi ráda, pokud mi na to odpovíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní pan poslanec Strýček.

 

Poslanec Jiří Strýček: Ještě jednou. Já tedy, pane ministře, oceňuji, že vy jste možná jediný, který tady máte nějakým způsobem snahu s námi diskutovat, chodit tady něco vysvětlovat, věci. Ale mezi námi, vy jste taková zlatá studna faktických poznámek. Vy jste nám tady řekl, že hnutí ANO - nebo že tady rozdělujeme nějak společnost, voliče a tak dále. Já bych vám doporučil možná, kdyby vám vaši píáristé vytáhli, bylo to myslím na CNN Prima News, vystoupení poslance ze STANu pana Laciny, který tam diskutoval o korespondenční volbě. Neznám to úplně přesně, ale vím, že jsem tam zachytil, když říkal: víte, oni ti voliči v zahraničí mají lepší přehled, oni mají odstup, než ti voliči v tom Česku. Pusťte si to celé a tam uvidíte, kdo tady rozděluje voliče.

A co se týče prosazování korespondenční volby, tak to je jasné. Vaše vláda v podstatě, které vy jste členem, s nejnižší důvěrou, s historicky nejnižší důvěrou, samozřejmě se snaží vyškrábnout hlasy v zahraničí, protože tady už doma vyškrábnout víc nemůžou. Takže to je úplně jasné. A navíc, přiznala to i předsedkyně Poslanecké sněmovny, která v tom pořadu, který jsem měl možnost zachytit na sociálních sítích, myslím se to jmenuje Ptám se já, vyloženě když se jí moderátorka zeptala na to, co bude dělat s klesajícími preferencemi TOP 09, tak jí přímo na přímý dotaz odpověděla: no tak máme tady korespondenční volbu!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Rozvoral vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Chtěl bych reagovat na pana ministra Lipavského, který tady řekl v souvislosti s naším předsedou něco v tom smyslu, že ne všechno, co je na internetu, je pravda. Chtěl bych říct, že před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2021 koalice Pirátů a STAN všude říkala, a bylo to všude na internetu, že nebude zvyšovat daně. A co se stalo? Schválili jste tady daňový okrádací balíček, který daně zvýšil lidem. Tak si nejdřív zameťte před vlastním prahem, než něco takového tady řeknete. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosil bych paní Karlu Maříkovou.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Chtěla bych reagovat na pana poslance Haase, prostřednictvím vás. Cením si toho, že reagujete, opravdu se snažíte. Kdybyste zhlédl videozáznam, tak určitě uvidíte, že oproti vám paní poslankyně Decroix se snaží hodně málo, protože když už nemá odpověď, tak prostě nereaguje. Ale to jí nemůžu vyčítat, protože na některé otázky - prostě ten zákon je paskvil a korespondenční volba je děravá a nemůže ani na to odpovědět.

Ale já jsem se vás neptala ve svém původním dotazu, co se týká tajnosti voleb, ale můj dotaz směřoval k autenticitě. Jak lze zajistit, že za toho voliče nebude volit někdo jiný, že někdo neodcizí ten volební lístek s tou obálkou, když mu přijde, a ten hlas neodešle někdo jiný? Vím, že nemůžete na to odpovědět. V tom zákoně to nelze ošetřit. A to je to, čím argumentujeme, že se může stát, že bude volit někdo jiný, že prostě nelze zajistit, že ten daný volič vloží do obálky ten volební lístek a ta volba bude jeho. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím dalšího řádně přihlášeného do faktické rozpravy, pana poslance Sílu. A připraví se s faktickou pan poslanec Wenzl. Pan Jan Síla s faktickou.

 

Poslanec Jan Síla: Nehlásil jsem se, ale můžu...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Jste zde. Pokud ne, tak se můžete vzdát. To není problém.

 

Poslanec Jan Síla: Když už jsem tady, tak také se přidám. (Pobavení.) Já právě bych měl na pana ministra Lipavského takový nějaký dotaz, a sice on se něco zmínil o tom, že se snaží čestně a férově argumentovat ve prospěch obyvatel České republiky, kteří žijí v zahraničí. Ale já si osobně myslím, že to tak není, že on se snaží pouze zlepšit komfort do voleb. Já si spíš myslím, že by čestné a férové bylo, kdybyste přiznali, že hlavní důvod, proč tady prosazujete tuto novelu, je ten, abyste získali víc hlasů ze zahraničí. To je všecko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím s faktickou pana poslance Wenzla. Jenom podotýkám... Pardon, Lubomír Wenzl má potom v rozpravě - je prvním přihlášeným, takže nyní Milan Wenzl.

 

Poslanec Milan Wenzl: Děkuji, pane předsedající. To je to, co jsem chtěl říct i vašemu kolegovi před chvílí, co tam seděl, že zde v Poslanecké sněmovně sedíme dva poslanci se stejným příjmením a bylo by dobré zvát a volat k mikrofonu i jménem. To je celé, protože pak tady vznikne opravdu takové nějaké tření.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, máte pravdu...

 

Poslanec Milan Wenzl: Protože Lubo nevěděl, jestli on, nebo já.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máte pravdu. Já jsem si to také ani neuvědomil. Takže nyní s faktickou vystoupil pan Milan Wenzl a já bych poprosil, protože žádný další už není přihlášen s faktickou poznámkou, jestli by Lubomír Wenzl mohl vystoupit v rámci obecné rozpravy. Pardon, je zde přednostní právo. Protože zde byl jiný předsedající a já jsem tady neměl poznámku, že je pan ministr přihlášen. Takže máte slovo samozřejmě, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Děkuji. Děkuji za možnost vystoupit. Musím říct, že to, že český občan není na území České republiky, tak to ještě neznamená, že by nebyl vázán například zákony České republiky. Může mít v Česku majetek, může zde mít příbuzné, může zde mít podnikání, má své povinnosti, práva, závazky, a logicky tedy z tohoto titulu prostě vychází i to právo v zahraničí volit tak, aby mohl být reprezentován. A právo volit v zahraničí už máme 20 let, tak já jsem rád, že tento princip aspoň tolik nezpochybňujeme. Já si myslím, že je úplně zcela evidentní, že ten předložený poslanecký návrh plní konkrétní bod programového prohlášení vlády, plní to slib, který jsme právě občanům České republiky, ať už pobývají v Česku, nebo v zahraničí, dali, a je to jedna z těch možností naplnit skutečně to základní občanské právo, tedy právo volit. A těch důvodů, proč čeští občané žijí v zahraničí, je celá řada. Opravdu to můžou být různé příběhy a jsou to lidé, kteří odcházejí do zahraničí třeba na nějaký čas studovat nebo pracovat, a samozřejmě v našem zájmu je, aby ten vztah k vlasti měli co nejsilnější. Takže i takto lze na tuto volbu nahlížet.

Dovolím si ještě zareagovat na několik drobností, které zde zazněly. Co se týče toho, že když si někdo odjede na dovolenou, to říkala paní poslankyně Vildumetzová, tak já si nemyslím, že ten proces, tak jak se tady o něm už několik dní velmi detailně bavíme, bude sloužit lidem na dovolené. Přece jenom je potřeba se zapsat do toho seznamu, je potřeba doložit, že máte v zahraničí bydliště, převzít ty obálky, tak možná někdo na takovou dlouhou dovolenou může vyrazit, ale to není ten případ. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP