(16.00 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Další argument má právník Kolman. Podle právníka Kolmana neobstojí argument, že Česko je jedna z mála zemí, která korespondenční volby nezavedla, protože tento způsob hlasování podle něj degraduje volby ze svátku demokracie v nákupy v e-shopu. Pokud někdo v ČR nežije, ale chce z jakéhokoliv důvodu ovlivňovat, kdo zde bude prezidentem anebo poslancem, měl by si to zasloužit. Nezapomínejme, že Čech nebo Češka z ciziny ve své domovině zpravidla neplatí daně. Takže pokud má někdo ambici působit na to, kdo bude vládnout jeho spoluobčanům ve staré vlasti, tak by neměl jen posílat obálku, ale něco pro to také udělat, jinými slovy jít osobně vhodit hlas do volební urny na zastupitelském úřadě.

Bývalý diplomat a politolog Petr Drulák o zavedení korespondenční volby mluví jako o nebezpečném útoku na demokracii ze dvou důvodů. Za prvé proto, že občané trvale žijící v zahraničí disponují také občanstvím své druhé vlasti, kde jsou o dění lépe informováni než o dění v Česku. Podle Druláka je proto zbytečné zvyšovat pravděpodobnost, že se stanou jazýčkem na vahách při politickém rozhodování, jehož následky neponesou, nanejvýš to budou vzdáleně pozorovat.

Mně v tuto chvíli zbývá poslední minuta a půl a s tím svým projevem jsem se dostal zhruba do půlky. Velice mě to mrzí, protože mám zde další námitky, a to třeba i z řad koalice, politiků, jako je třeba senátor ODS Tomáš Jirsa nebo europoslanec Tomáš Zdechovský. Mám zde dále připomínky, proč korespondenční volba má problémy s ústavou, a argumenty v neprospěch korespondenční volby. Mrzí mě, že tady nemůžu říct ani závěr a zhodnocení. Je to díky tomu, že pětikoalice se nás snaží umlčet. Myslím, že občané se na to dívají, vidí to, slyší to a zhodnotí to v následujících volbách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Flek, poté se hlásí s přednostním právem pan ministr Lipavský. Vaše faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já to opravdu nebudu prodlužovat. Jen taková krátká technická. Proč jsme tady poslouchali necelých 12 hodin ze života pana prezidenta Masaryka? Nebylo to zbytečné? Tolik hodin. Tolik zbytečných hodin! Vždyť to musí vadit i vám, opozici. Tolik promarněného času, kdy jsme se mohli věnovat tomuto tématu. Nebylo by dobré spíše zatlačit na své vlastní předsedy, aby nezneužívali přednostní práva? Já bych to třeba udělal. Tolik hodin. Tolik zbytečných hodin. Přitom to mohlo být věnované tématu. Já si velice vážím kolegy poslance, vaším prostřednictvím, Martina Kukly, ale toto mně přišlo opravdu zbytečné. Není to kvůli nám. Ta obstrukce byla nejen vůči koalici, ale i vůči vlastním poslancům v opozici. Zkuste zatlačit na své předsedy, ať to nezneužívají, ať se můžeme věnovat těmto tématům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní se hlásí s faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková. Pak je tu celá série faktických poznámek, které vaše vystoupení vyvolalo. Bude pokračovat pan poslanec Vondráček, kterého nicméně tady v sále nevidím. (Poslanec Vondráček sedí na místě zpravodaje.) Tady je, dobrá. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, nebylo to zbytečné. Evidentně musíte být o demokracii a historii opravdu řádně poučeni, pokud nás tady omezujete v rozpravě a neumožňujete nám tady demokratickou diskusi. Vy tady omezujete nás, nechcete o tom diskutovat. Vždyť vidíte, že sál je poloprázdný. Kdykoliv vystupuje opozice, tak vy odcházíte. Dokonce se ke mně dostalo, že chcete už, aby bylo pevné hlasování na zítra. Tak tady nemluvte o tom, že my tady znemožňujeme nějakou diskusi. Jste to vy! Vám vůbec nejde o žádnou demokratickou diskusi, o nějaké argumenty, vám o to vůbec nejde!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček, který tu opravdu je. Připraví se pan poslanec Foldyna, kterého také vidím. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Nečekaně jsem seděl na svém místě, u stolku zpravodajů, takže se to dá pochopit.

Když budu akceptovat vaše tvrzení, že ty obstrukce byly zbytečné, tak evidentně zbytečné byly v tom smyslu, že jsme tím způsobem chtěli naléhat na koalici, aby si s námi sedli ke stolu, abychom se začali bavit o podobě toho zákona. Opravte mě, jestli za těch - kolik? - pět šest dní šla alespoň jedna esemeska, že by se někdo chtěl potkat a že bychom udělali nějakou vypořádací tabulku. Prostě není. Takže 12 hodin je asi málo. Už jsem vám to tady říkal ve dvou faktických poznámkách, a nechci zneužívat svého času, že ta volba jít do toho jako beranidlo byla na začátku na koalici. Takže abych byl spravedlivý, berte to 50 na 50. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Foldyna, připraví se pan poslanec Strýček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já bych také chtěl apelovat na svého kolegu. Já vám rozumím, vy říkáte, že my tady marníme čas. Podívejte se, řekněte mi, jestli tato země potřebuje v této chvíli, aby měnila volební systém. Domníváte se, že občané této země potřebují, aby se měnil volební systém v situaci, kdy klesá životní úroveň, klesá stavebnictví, klesá porodnost, vymíráme jako nosorožec bílý? Na toho nosorožce bílého se alespoň založila nadace, aby se zachránil, ale vy se tady zabýváte systémem - abyste zachránili sami sebe, tak chcete změnit volební systém! A nám vyčítáte, že tomu chceme zabránit? My chceme projednávat, proč klesá porodnost v České republice, proč vymíráme jako ten nosorožec bílý! To je všechno! (Celá řeč pronesena velmi hlasitě.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Strýček.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych také rád reagoval na pana poslance Fleka. No, že my tady přednášíme své připomínky, a tak dále, a tak dále. Jednou věcí je samozřejmě to, že když tady byl pan ministr Rakušan, tak tady tvrdil, nebo nebyl to jen on, jak jste otevření debatě, budeme tady debatovat, bude tady diskuse. Zatím výsledek je ten, že ministři se tady střídají jak do houslí, polovina ministrů ani neví, o čem je řeč, vůbec se do diskuse tady s námi nezapojí. Jediný možná, který tady byl, tak byl pan ministr vnitra, který tady zodpověděl částečně - podotýkám částečně - některé dotazy. Na můj dotaz třeba konkrétně vůbec neodpověděl.

Takže proto my tady hovoříme. Tak pojďte diskutovat. Vždyť se podívejte, jste tady čtyři. A tak je to celý den. Tak je to po celou tu dobu, co to tady projednáváme. Jdete pryč, nikdo se s námi nebaví, a potom nás tady ještě nařknete, že my tady obstruujeme. Ne, my tady vyjadřujeme svůj názor, my s vámi chceme diskutovat. Vy zjevně diskutovat nechcete, protože samozřejmě víte, že si to prohlasujete stoosmičkou nebo stodevítkou. A jediné, co z vás tady vypadlo, je zkrácení řečnické doby a ještě možná těch faktických poznámek, které jste nakonec změnili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Wenzl, připraví se pan poslanec Babka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím ke kolegovi Flekovi. Vážím si pana kolegy Fleka, že jako jeden z mála koaličních poslanců tady opravdu tu dobu tráví, na rozdíl od některých svých kolegů. To začátkem.

Na druhou stranu druhá věc, co chci zmínit, že tady by přece měla ta diskuse běžet, a i toto je to místo na to určené. To, že došlo k omezení možnosti vystoupení na dvakrát deset a tak dále minut, to není dobře, neprospívá to této Sněmovně. Vůbec jak ta novela toho zákona byla podána, jak to je prostě tlačeno na sílu, aby to bylo co nejdřív puštěno do druhého čtení, a tak dále. Přidám se, prostřednictvím pana místopředsedy, ke kolegyni Maříkové nebo k některým dalším, kdy opravdu už prosakují informace v médiích, jaký bude další postup v rámci tohoto prvního čtení. Jestliže kolega Foldyna zase, prostřednictvím pana místopředsedy, zmínil jedno zvíře, tak já si dovolím také takovou repliku dát. Vůbec ten způsob, ten styl, jak to tlačíte, jak to rychle chcete hnát, mně to připomíná, jak když velbloud běží k vodě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Babka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP