(15.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Strýček a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Strýček: Přeji dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych také chtěl navázat na paní poslankyni Potůčkovou a na své předřečníky. Ona tady byla řeč o tom, že vlastně ten vládní zákon o výkonu správy voleb prošel tím legislativním kolečkem. To je sice pravda, ale ona tady ještě předtím existovala řada návrhů na zavedení korespondenční volby, to bylo z dílny poslanců, tenkrát to byla myslím Markéta Adamová Pekarová, tady pan ministr, dále tam byl Dominik Feri a tak dále, takže kolem toho vznikla velká debata. Nicméně zákon o výkonu správy voleb, ten vládní, byl předložen 18. října 2019 do připomínkového řízení, s tím ale, že 9. 4. 2019 byla předložena zpráva na tehdejší Legislativní radu vlády, ta zpráva byla samozřejmě z pera Ministerstva vnitra a nejpodstatnější bylo, že podle názoru ministerstva není možno zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování, protože volič provádí hlasování v takzvaném nekontrolovatelném prostředí mimo volební místo. Není proto možné garantovat, že nehlasuje pod nátlakem jiné osoby nebo že se nejedná o kupčení s hlasy, a tedy že hlasování probíhá svobodně a tajně. To je prosím z pera Ministerstva vnitra.

O to více mě zaráží skutečnost, že v důvodové zprávě tady k tomu sněmovnímu tisku 596, která bezpochyby pochází z dílny rovněž Ministerstva vnitra, se v bodě 4 výslovně uvádí, že korespondenční hlasování je v souladu s Ústavou České republiky. Nabízí se mi tedy otázka, co vedlo odborníky na Ministerstvu vnitra k tak radikálně změně názoru. Já rozumím tomu, že samozřejmě se změnou politické garnitury a ministra dochází často dobrovolně nebo méně dobrovolně ke změně názoru, ale dle mého názoru v tomto případě se jedná o změnu zcela zásadní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Peštová nyní vystoupí, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka pana Vondráčka, prostřednictvím vás, pane předsedající. Když tady citoval některé ty země, a to je právě ta studie dopadů, o které já jsem se tady bavila, ta studie dopadů, které se říká RIA a která by právě šla s tím materiálem přes tu komisi RIA, která je na Legislativní radě vlády, a bylo by tam to stanovisko. Ta by nám právě řekla, o kolika občanech se bavíme, kolik těch občanů je, jaké mají vzdálenosti, jaké náklady jsou s tím spojeny a další a další věci, to, co nám tady chybí právě u tohoto dokumentu, protože u tohoto sněmovního tisku vy nemusíte právě z toho zákona, co jste tady citovala, protože předkládáte jako skupina poslanců, tak toto všechno nemusíte dokládat.

A dále bych chtěla ještě doplnit nebo zareagovat na paní poslankyni Hanzlíkovou, když tady mluvila o tom, co já se snažím tady skloňovat celou dobu, a doufám, že dostanu konečně odpověď, ohledně řádného legislativního procesu. Vy jste si zřídili Ministerstvo pro legislativu. Stojí nás nemalé peníze, respektive daňové občany stojí nemalé peníze. K čemu jste tedy toto ministerstvo zřizovali? K čemu tady máme Ministerstvo pro legislativu, kde samozřejmě máme ministra, máme tam aparát lidí, stojí nás to peníze, tak k čemu vlastně to ministerstvo máme, když potom chodíte s iniciativami poslanců a senátorů? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová, připraví se paní poslankyně Válková. Než paní kolegyně dorazí, přečtu omluvu. Pan poslanec Bašta Jaroslav se omlouvá na celý jednací den z pracovních důvodů.

Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já chci ještě jednou reagovat na stanovisko klubu hnutí STAN. Týkalo se to toho, že představitelka tohoto stanoviska uváděla, že pochybuje o dalších volebních místnostech v zahraničí, jak o nich hovořil pan poslanec Vondráček, vaším prostřednictvím. Říká, že by tyto náklady byly vysoké. Já jsem se podívala do odůvodnění zákona, kde se píše: finanční dopady korespondenčního hlasování se promítnou téměř výhradně v kapitole Ministerstva zahraničních věcí. Takže celé odůvodnění je, že prostě Ministerstvo zahraničních věcí to zaplatí. Ale tady je otázkou, že vůbec nebylo zpracováno, pokud rovnou odsuzujeme ty další volební místnosti, kde bychom zkontrolovali totožnost, volilo by se za plentou, jestli to náhodou nebude levnější než zasílání korespondence všem. Náklady na poštovné bývají také vysoké. A opravdu by to usnadnilo našim krajanům žijícím v zahraničí tu volbu, kde by bylo více volebních místností, pochybnosti by nebyly tak výrazné, jako jsou nyní. Proč jste třeba nezačali takovou metodou, že to napřed nezkusíte a potom řeknete, teď teprve přejdeme na korespondenční volbu, jestli to má vliv, nebo ne, kolik peněz to stojí? Ale vy rovnou řeknete, že to bude drahé. No za mě, já si myslím, že tento servis, kdy ti lidé přijdou, prokážou totožnost, že to dražší nebude. Podle mě bude dražší zasílání všech obálek. Ale to je otázka, to nikdo nevíme. Je to poslanecký návrh, tedy se k tomu nikdo nevyjádřil a my nevíme, zda to je pravda, či nikoliv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se pan poslanec Vondráček. Paní poslankyně Pokorná Jermanová ruší svoji omluvu. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju. Já se vždycky snažím navázat, kde jsem skončila. Vím, že jsem skončila u těch detailů, ale dovolte mi jednu obecnou zásadu. Jistě všichni znáte, nejenom právníci, ale my politici bychom měli znát velmi známého řečníka, politika, právníka, obhájce demokracie v antickém Římě, Marcus Tullius Cicero, a ta jeho zásada nulla potentia supra leges esse debet, žádná moc nesmí stát nad zákonem, se nám právě, pokud jde o korespondenční volby, zdá být trošku, když to řeknu velmi jemně, nerespektována. Trošku dost nerespektována. Tady ta moc skutečně nad tím zákonem, který není dobrý, stojí.

A já jsem se tady chtěla jenom zamyslet ještě nad jednou věcí, o které zatím tady, aspoň dneska, nikdo nehovořil, o tom rozporu, který máme obsažený i v naší ústavě, bohužel, kde ten čl. 2 odst. 1, když ho porovnáme potom s čl. 21 Listiny základních práv a svobod, tak vidíme, že neobsahuje tu důležitou provázanost, která konkretizuje způsoby, kterými tedy lid, v tomto smyslu všichni občané České republiky, může svoji svobodnou vůli vyjádřit. Když si porovnáme ten text, který vypadá, jako kdyby byl přeložen z německého Grundgesetzu, čili ústavy, ale chybí tam něco. Například v tom německém ústavním zákonu, když to volně přeložíme, a také o tom píší někteří ústavní právníci, je věta: Všechna státní moc vychází z lidu. (Předsedající: Čas.) Takže dobře. Takže opět děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak mně už chybí snad jenom pár vteřin na dokončení toho mého triptychu faktických poznámek, kdy jsem chtěl reagovat na paní poslankyni Potůčkovou.

Opravdu není dobrý počin počítat automaticky s nějakým rozložením volebních preferencí v zahraničí, které se můžou změnit, a že budou zrovna v roce 2025, tak jak byste je potřebovali. Pravda je, že setrvale dlouhodobě volí v zahraničí, tak jak volí teď, spíše liberální, pravicově založení. Ale ti lidé žijí ve svých zemích, oni jsou ovlivňováni děním kolem sebe. Oni jsou ovlivňováni vládami té které země, kde žijí. Já jsem to říkal už dřív, politicky, názorově, ekonomicky se vzdalují České republice. A když vidíte, co se děje v Evropě - vy jste si snad všimli, jaký volební výsledek udělal pan Wilders v Nizozemí teď v posledních volbách. Vy víte, jaká je situace s migranty v celé Evropě, kde je nejvíce českých voličů, a koneckonců jaká je situace s migrací ve Spojených státech a jak velké téma to je, jak velké téma je Trumpova zeď. A vy si myslíte, že stále můžete počítat naprosto stoprocentně s těmi všemi hlasy? To není dobrá výchozí pozice. Zkusme se o tom zákoně bavit, jako kdyby měl platit až za deset, patnáct let. Zkusme se bavit trochu s nějakým přesahem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP