(20.20 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Já myslím, že je povinností politiků taky trochu dbát na tu společnost, na ten stát, abychom se k sobě tady nějak chovali. Ono se to samozřejmě pak propíše tady do Poslanecké sněmovny, jak se tady k sobě chováme za ty dva roky, jak jsme tady v neustálém zápasu a nejsme schopni základní debaty.

Já tedy zpět k těm interpelacím. Obrátil jsem se na ministra zahraničních věcí s tímto dotazem: Vážený pane ministře zahraničních věcí, v současné době se velmi silným tématem debaty v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky i ve společnosti stává takzvaná korespondenční volba. Jsem přesvědčen o tom, že kvalitní a pokud možno co nejvíce odborná diskuse o možnostech volby našich občanů v zahraničí není možná bez adekvátních podkladů. Z tohoto důvodu žádám o sdělení:

1. Kolik Ministerstvo zahraničních věcí vydalo potvrzení o příslušnosti k české krajanské komunitě v zahraničí? Prosím rozklíčovat podle zemí.

2. Kolik procent Ministerstvo zahraničních věcí odhaduje, (že) se z tohoto seznamu účastní voleb, respektive je zapsáno ve zvláštních seznamech voličů vedených našimi zastupitelskými úřady?

3. Z jakých států a kolik Ministerstvo zahraničních věcí eviduje požadavků na zavedení korespondenční volby nebo jiné úpravy voleb zahraničí?

4. Jaké změny v minulosti iniciovalo Ministerstvo zahraničních věcí vůči Ministerstvu vnitra ve věci organizace voleb v zahraničí?

5. Jaké náklady jsou spojeny s volbami v zahraničí?

6. Jaké náklady Ministerstvo zahraničních věcí odhaduje na uspořádání korespondenční volby v zahraničí?

7. Proč není možné hlasovat na konzulárním úřadu vedeném honorárním konzulárním úředníkem?

8. Jestliže je jedním ze základních argumentů pro zavedení korespondenční volby značná vzdálenost k našim zastupitelským úřadům ve velkých zemích, byla někdy provedena příslušná analýza, o jaké vzdálenosti v jednotlivých zemích se vlastně jedná?

Děkuji za zodpovězení interpelace.

Teď vám přečtu, co mi pan ministr Lipavský odpověděl. Vážený pane poslanče, k vaší interpelaci zaslané pod - číslo jednací vynechám - si dovoluji sdělit: Ministerstvo zahraničních věcí vydalo 5 045 potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě za dobu 16 let, kdy se tato potvrzení vydávají. Z toho: Ukrajina 3 800, Rusko 499, Srbsko 219, Rumunsko 201, Moldavsko 124, USA 43, Kazachstán 36, Bělorusko 22, Venezuela 14, Chorvatsko 10, Izrael 8, Bosna a Hercegovina 8. Počty v dalších 16 zemích jsou již v jednotkách osob. Ve zvláštních seznamech voličů držitelé tohoto potvrzení nefigurují. Držitelé tohoto potvrzení nejsou občany České republiky. K získání občanství musí tyto osoby žít na území České republiky v režimu trvalého pobytu dalších pět let. Pokud se za těchto podmínek stanou následně občany České republiky, účastní se voleb nejčastěji již přímo na území České republiky. V současné době je zapsáno ve zvláštních seznamech voličů vedených na zastupitelských úřadech České republiky 13 645 voličů.

Ministerstvo zahraničních věcí eviduje požadavek na zavedení korespondenční volby z více než 40 zemí světa. V letech 2020 a 2021 na pracovní úrovni konzultovalo s Ministerstvem vnitra možný návrh novely zákona o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, který koncepčně vycházel z tehdy vládě předloženého návrhu zákona o správě voleb, který korespondenční volbu rovněž zaváděl. Nicméně z časového hlediska se nejevilo pravděpodobným, že bude použitelný již pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny. Konkrétní vládní návrh však z této konzultace nevzešel.

Náklady na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v zahraničí činí přibližně 2,5 milionu korun. To je to, o čem jsem mluvil. Nejvýznamnějšími položkami jsou odměny členům zvláštní volební okrskové komise, distribuce a kompletace volebních materiálů, instalace a provoz výpočetní techniky ve volebních místnostech a vybavení volebních místností. Náklady na volbu prezidenta jsou o cca milion vyšší vzhledem ke konání druhého kola. Vedle korespondenční volby zůstane zachována i standardní prezenční volba na zastupitelských úřadech České republiky. K již existujícím nákladům bude tedy nutno přičíst zejména náklady na administrativně-technické zabezpečení korespondenčního hlasování, to znamená zasílání obálek voličům, příprava a zasílání volební dokumentace a jiných tiskopisů. V důvodové zprávě k návrhu zákona o správě voleb z roku 2020 byly odhadovány náklady ve výši cca 5 milionů na jedny volby.

Na konzulárním úřadu vedeném honorárním konzulárním úředníkem není možné hlasovat zejména z důvodů materiálněprávních, kvalifikačních a technických. Vzdálenosti v jednotlivých zemích má MZV - Ministerstvo zahraničních věcí - zanalyzované.

No ale mně to neposlali. Mně odpověděli, že máme zanalyzované.

Prosím vás, já bych opravdu čekal, že to bude v té důvodové zprávě. Vy o tom všichni mluvíte. Většina používá Nový Zéland, někdo použije Kanadu. Párkrát jsem slyšel Spojené státy americké. Ale já bych to chtěl slyšet.

To, že se nemůžou na konzulárních pracovištích v tuto chvíli konat volby, to je administrativní záležitost. Já jsem byl ujištěn, že hostitelské státy by to skutečně mnohdy uvítaly a pomohly. Dají třeba i policistu přede dveře. Ty krajanské spolky mají většinou svoje nemovitosti nebo mají prostě nějaké prostory, kde se ty volby můžou konat. My se tedy bavíme o jednotkách milionů. Něco, co se může udělat třeba i ve volbách 2025, jestli chcete pomoct krajanům. Nebo chcete korespondenční hlasy? To je teď ta otázka. Tak jaký by byl kompromis, když se bavíme o kompromisu? Tak rozšiřme možnost volit krajanům na více místech. Když 100 míst stojí 2,5 milionu, tak kolik bude stát 300 míst? Sedm a půl. To ještě bude furt stejně jak ta korespondenční volba (nesrozumitelné) ty zastupitelské úřady. Můžete ztrojnásobit počet volebních místností.

A pak se vrátím k tomu, když jsem říkal - je volební právo, ne volební povinnost. Kdybychom měli v Čechách volební povinnost, tak je povinností státu zajistit, aby každý volič měl nějakou přiměřenou možnost volit. Ale tohle je právo. Ti lidé jsou z nějakého důvodu v zahraničí, jsou z nějakého prospěchu v zahraničí nebo z nějakého jiného důvodu a nesou s sebou zase ten náklad, že mají o něco, ale o něco málo většinou, ztíženou volbu.

Jak asi chápete, já nejsem spokojený s odpovědí na tuto interpelaci, takže já s ní nesouhlasím. A my budeme tuto interpelaci projednávat, až přestane koalice porušovat ústavu, tak ji budeme projednávat v rámci písemných interpelací a tam se budeme znovu ptát.

Co jsem se ještě dozvěděl z debat? Že my máme naprostou většinu krajanů v západní Evropě. Já vám řeknu všechna čísla. Já jsem si to tedy musel zanalyzovat sám. Ale například když se budeme bavit o zemích typu Belgie, která je velká jak Morava, jestli se plus minus nepletu, kde naprostá, drtivá většina našich krajanů je soustředěna v Bruselu, protože oni tam pracují na těch úřadech... Chápu...***




Přihlásit/registrovat se do ISP