(17.20 hodin)
(pokračuje Stanislav Berkovec)

My jsme to tehdy chtěli proto, abychom mohli třeba zjednodušit hlasování tady ve Sněmovně nějakým uzavřeným systémem tabletů, abychom nemuseli mít 15 druhů barev a počítat lístečky. A tehdy bohužel nejvíce proti byla Občanská demokratická strana. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také, děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová vystoupí s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já musím říct, že tady vidíte tu politickou kulturu v praxi. Pan Jakob tady vystoupí, vysmívá se, vystupuje způsobem, kterým vystupuje, a odejde. To je ta politická kultura. Diskuse s vámi mě nezajímá, my přece máme tu většinu, my nepotřebujeme diskutovat. Já si myslím, že to přece není ta správná politická kultura. A vy pořád hovoříte o nové politické kultuře, tak kde je? Pan ministr vnitra, když jsem s ním polemizovala v diskusích v médiích, tak jsem říkala - proč jste to nepředložili vládním návrhem? On říkal, ta diskuse bude probíhat tady. Už jsem měla strach, že odešel. Předpokládám, že tady dnes bude a že na ty dotazy bude odpovídat.

Tak pane ministře vnitra, můžete mně vysvětlit, proč jste tento zákon nepředložil vládním návrhem zákona? Ano, vy mi odpovíte a řeknete, ale já jsem to předložil v souladu s předpisy, vždyť můžou poslanci předkládat návrhy. Ale vy jste ministr. Vy jste ministr vnitra, vy máte ty volby na starosti. A vy jste tím, že jste to nepředložil jako vládní návrh, tak se k tomu nemohla vyjádřit Legislativní rada vlády. Nemohli se k tomu vyjádřit ústavní právníci, kteří tam sedí. Ale nemohla se k tomu vyjádřit ani připomínková místa, což jsou města, obce, kraje a další, které dneska ty volby vykonávají a mají k tomu co říct. Takže já vám určitě dnes ty otázky budu klást a budu očekávat, abyste mi na ně řádně odpovídal. Protože vy jste za volby zodpovědný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, mě dneska nejvíc zaujalo vystoupení paní místopředsedkyně Sněmovny, paní Richterové, vaším prostřednictvím, paní předsedající, a to když mluvila o pokrytectví. Mě to zaujalo v tom smyslu, jak je pokrytecké, když se zaklíná tím, že je něco v programovém prohlášení vlády. Je tam také to, že se takovéto návrhy, které jsou v programovém prohlášení vlády, budou předkládat standardní legislativní cestou. Notabene Piráti mají vytvořený post ministra pro legislativu, takže proč vlastně neumožňují jemu dostatečně vykonávat svou práci? Chtěla bych říct, pokud tedy, co se týče pokrytectví, doporučuju dát návrh, který by přispěl ke konsolidaci veřejných financí. Zrušit tento post. Můžete zrušit ty preambule a vše, co máte u sekce legislativa ve svém programovém prohlášení vlády. Prosím vás, já když jsem se na dnešek připravovala, já jsem si to četla. Takže chcete napřed dobrou legislativu? Všechno půjde standardní legislativní cestou, aby se mohla připomínková místa vyjadřovat. Ale někdy se zaklínáte programovým prohlášením a někdy ne. Insolvence ano, insolvence ne. Zákon o státní službě, taky jste předložili formou poslaneckého návrhu. Tam byli předsedové pěti klubů koaličních, teď jste dali větší úderku, celých 15 koaličních poslanců. Ale nezmění se na tom nic, že to nešlo standardní legislativní cestou a že to pokrytectví Pirátů, kteří prosazují jenom některé věci, které se jim líbí, a nikoliv celé programové prohlášení vlády, je opravdu podivuhodné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou je přihlášena paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan předseda Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěla reagovat na vystoupení pana kolegy Jakoba a jenom v pár větách. Chci jenom říct, že právo volit mají všichni, tu možnost mají také, a to, že není úplně přívětivá v zahraničí, je věc jedna, ale dá se to řešit určitě jiným způsobem než násilnou změnou volebního zákona. Já se musím ptát, a doufám, že mi na to pan ministr Rakušan odpoví, proč předkládá takto zásadní novelu prostřednictvím poslaneckého návrhu? Proč to nejde jako vládní návrh? A nemohu se zbavit dojmou, že je snaha, aby to nešlo připomínkovým řízením, protože by se mohlo nakrásně stát, že by prostě tím připomínkovým řízením neprošel. Tak na to bych prosila odpověď.

A ještě reakce na pana Jakoba. Pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, vy mě určitě někde slyšíte. Kdo posoudí, zda naše pozměňovací návrhy jsou dostatečně konstruktivní? Podívejme se do historie, kolik našich pozměňovacích návrhů prošlo. Jeden? Tak takhle si myslíte, že to je ta komunikace s námi, že to je v pořádku, že o tu komunikaci s námi stojíte?

A chci vás naopak vyzvat, celou vládní pětikoalici, pojďme o té možnosti diskutovat. Diskutujme o ní! Ne tady na plénu, ale pojďme se na té přípravě podílet všichni. Já jsem přesvědčená, že zásadní věci, které ovlivní volby, chod naší republiky, mají být přijaté na základě politického konsenzu. A mezi ně patří právě změna volebního systému, přijetí eura, zrušení práva veta, přijetí migračního paktu. A mohu tady pokračovat. Jenomže vy o tu komunikaci nestojíte. Vy máte 108 a na sílu chcete protlačit všechno.

A ještě na závěr, nechci obhajovat to (Předsedající: Čas.), že, ano, měníme názor po letech. Vy je měníte v řádech dnů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan předseda Marek Benda, poté pan zpravodaj, respektive pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, pane předsedo, máte slovo..

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já to chci držet v maximálním klidu, ale dvě poznámky si přece jen neodpustím. Korespondenční volba tady jako senátní návrh leží jako jeden z prvních tisků a bylo jasně řečeno opozicí, a opakovaně, a zažili jsme to tady ve Sněmovně, že toto je věc, o které nechce jednat, nechce ji projednávat, nechce ji probírat. Takže to povídání o tom, jakým způsobem jste připraveni o tom dnes jednat, když jsme připravili nový návrh, který odpovídá novým pravidlům, která prosadil ministr vnitra pro správu voleb od roku 2026, a bylo jasné, že v té správě voleb od roku 2026, že ta neprojde a potřebovala konsenzus s opozicí, protože tam byla i ústavní novela, pokud tam bude korespondenční volba, tak to jsme všichni věděli.

Druhá poznámka moje, kterou mám. K té tajnosti, o které tak strašně rád mluví pan zpravodaj. Vláda, vaše vláda v minulém volebním období prosadila volbu z těch takzvaných drive-in. Z těch aut. Ne, prosadili jste tuto volbu a bylo možné... (Reaguje na poslance Nachera) No byly roušky, byl covid, a co? No byl covid. A co? Prosadili jste tuto volbu. A současně, Patriku, poprosím, současně bylo řečeno jasně v tom zákoně, že z jednoho vozidla může volit více voličů. Že řidič nemusí být tím, kdo volí. To bylo jasně řečeno. Tak tam to nebyl problém, že jsou tři osoby v jednom autě a volí? A najednou to strašný problém je, jestli náhodou moje manželka nebo moje maminka nebo moje dítě by vědělo, jak jsem volil? Já jenom prosím o jistou míru vnitřní konzistence.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jen poprosím, abyste oslovoval své kolegy prostřednictvím předsedající, moc děkuji. Nyní pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou, poté Berenika Peštová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP