(17.30 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: No to to krásně vyšlo, že můžu rovnou reagovat na kolegu. Ale nejprve jsem chtěl reagovat na pana poslance Jakoba. Pan poslanec Jakob i v minulém období i v tomto období je přímo zlatý důl na faktické poznámky. Ale i tak mu chci poděkovat, že se zúčastnil debaty a vystoupil, protože o tom to snad je. Nechci, abychom tady vedli monology na jeho adresu. Co se týče změny názoru, ať si mě tam připíše taky. Já jsem byl propagátorem elektronické volby, dvakrát jsem navštívil Estonsko, jednou s ústavně-právním výborem a jednou v delegaci pana místopředsedy Gazdíka. Aktivně jsem se zajímal o elektronické volby a myslel jsem si, že je to úžasný nápad. Jednou jsem tam byl s panem kolegou Bendou. Dodneška dávám jako bonmot, že za pět minut vymyslel pět způsobů, jak ty zákony obejít a jak hlasovat jinak, protože zkrátka my Češi jsme velmi kreativní národ. Oni nám tam opravdu ti Estonci - navazuji na kolegu Berkovce - říkali, že oni do jisté míry vědí, že ten systém je děravý. Že když dám svojí sekretářce ten identifikační kód, pojedu do Itálie na dovolenou, ona bude prokazatelně hlasovat z IP adresy v Kroměříži, tak já sám to napadnu u příslušného orgánu, zda takový hlas platí. Odpověď byla - platí. To znamená, v Estonsku jsou srozuměni s tím, že existují volby v zastoupení. S tím jsme odcházeli.

Co se týče pana kolegy Bendy, už mám velice krátký čas. Vy jste zase znemožnili tisícům voličů v obecních volbách za covidu hlasovat vůbec, protože jste nepřipravili zákon. Byla to mimořádná situace, za nás to byla mimořádná situace. My jsme umožnili za covidu, za epidemie, která neměla předtím obdoby, aby odvolili. Kolik to bylo hlasů? Bylo to pár hlasů v těch drive-in, neznamenalo to ohrožení systému. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K faktické poznámce je nyní přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem tedy chtěla původně reagovat na pana poslance Jakoba, ale pan poslanec Benda mi tedy nahrál na smeč. Vy jste tady zmiňoval, že je tady senátní návrh. Ale už jsme zase u toho, že je to senátní návrh. To je přesně ono. Ať poslanecký návrh, nebo senátní návrh, prostě všechny tyto návrhy neprocházejí řádným legislativním procesem. Ano, budete mi říkat, zákon to umožňuje. Prostě máte pravdu, ale tohle je závažný zákon, důležitý zákon, proto jsem zde zmiňovala, že nebyl v legislativních plánech prací Ministerstva vnitra.

Každé ministerstvo nahlásí dopředu, jaké zákony bude novelizovat, jaké vyhlášky bude novelizovat, jaká nařízení bude novelizovat. Vím to, protože jsem to taky dělala. Dělá se to vždycky ke konci roku na rok nadcházející. Proto jsem řekla, že zde bylo usnesení vlády, které jasně si vytahá od všech ministerstev, co budou dělat ten rok, a Ministerstvo vnitra, pokud to byl pro vás tak důležitý zákon, tak tam měl být obsažen tento zákon. Ale nebyl. Ten zákon tam prostě nebyl. To znamená, že pro vás je sice tak důležitý, že my teď tři dny tady budeme sedět a budeme se o něm bavit, ale tento zákon tam měl být a měl jít do řádného legislativního procesu a všechna připomínková místa měla mít možnost se k tomu vyjádřit. Měl jít přes Legislativní radu vlády a my jsme si měli přečíst ty jednotlivé komise Legislativní rady vlády. Ne stanovisko, které teď dali vládě, ale prostě od těch jednotlivých komisí, které tam jsou. Měli jsme si přečíst ta jejich stanoviska, co namítají, proč namítají, jestli je to v souladu, proč to není v souladu, kde vidí chyby. My nevíme nic! My tady opět budeme všichni vařit z vody a budeme hledat a flikovat něco, co se mohlo udělat v rámci procesu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Jana Pastuchová, poté paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já bych pokračovala ve své navazující faktické, ale budu reagovat tady na ctěnou kolegyni Bereniku Peštovou, vaším prostřednictvím, protože to řekla správně. My si tady budeme tři dny, pět dní, deset dní povídat o korespondenční volbě, protože vy víte, že my ji nechceme. Naše republika, naši občané mají dost myslím si problémů a čekají na jiné věci. Naši čeští občané, mluvím o českých občanech, čekají na věci, které bychom tu měli řešit.

Vy opravdu dáte přednost... Nechci dělat lidi dvou kategorií, to už dělají vaši členové koalice, když vystupují v televizi a řeknou, že lidi v zahraničí jsou chytřejší, nebo co to pan poslanec řekl. Ale pojďme se věnovat pro boha živého našim českým občanům, jejich problémům, zákonům, kterými jim můžeme pomoct, a vy prostě střelíte korespondenční volbu. Víte, že se bude obstruovat, protože víte, že to nechceme.

A paní kolegyně Richterová - navážu rychle na ten svůj předešlý projev - má ve svém projevu ve stenozáznamu - citace: "Tady v tomto sále většina spíše tleská, tak proč to blokovat? A už vůbec netuším, proč tady z toho mají být ty spousty dní a nocí prodebatovaných v tomto sále." No pro boha živého, vždyť je vás 109. Ale zeptejte se na to občanů, tak jako na zavedení eura, tak jako na další věci. To už máte strach. Takže já znovu vyzývám, budeme obstruovat, vy jste to věděli. Vaše preference - TOP 09 na hranici 4,9 až 5,1, KDU-ČSL na 2,9 - možná dají odpověď na to, proč se tady tím zabýváme. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, také za dodržení času. S faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Ivana Mádlová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla reagovat jednak na pana Jakoba, co se týče hlasování v zahraničí. Musím podotknout, že stejné dezinformace roznáší i pan Michálek, předseda Pirátů, protože opakovaně v médiích i na tiskové konferenci, pravděpodobně včera myslím, jestli se nemýlím, to podává tak, že čeští občané v zahraničí nemohou volit. Chtěla jsem se zeptat pana ministra vnitra, protože ten bojuje proti dezinformacím, jakým způsobem zasáhne proti šíření těchto dezinformací?

Teď další můj dotaz už je konkrétní, protože tenhleten návrh je poslanecký, a tím pádem tam chybí skutečně připomínky, které jsou někdy mnohdy důležité. Při pročítání zákonů a ujasňování si některých věcí je tam jasně napsáno, co je vysvětleno, co bylo akceptováno a tak podobně, což v tomto případě není. Chybí také konkrétní prováděcí předpisy, vyhlášky a tak dále. To vlastně potvrdila i paní předsedkyně Pekarová, že vlastně tyto předpisy ještě budou upřesněny. Když byl dotaz, kdo tedy vlastně bude moci volit, tak nebyla schopna odpovědět a ani tady to nezaznělo.

Čili já jsem vás chtěla požádat, jestli byste mohl občanům říci přesný výčet osob, kterých se týká korespondenční volba, protože je v tom opravdu nejasno. Studenti, bude to do měsíce, nad měsíc, nad 40 dnů. Jestli to budou i cestovatelé, kteří třeba cestují rok, i co se týče bydliště, jestli můžou mít bydliště v kempu, v národním parku. Jak to tedy vlastně bude. Protože ten výčet osob opravdu není jasný. Ptají se na to občané vás, jak jsem zaznamenala, ale také se na to ptají nás a já opravdu nedokážu na to odpovědět. To znamená, že jsem vás chtěla požádat o přesný výčet osob, kterých se to týká. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Vildumetzová Mračková, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. No, já musím říct, že Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS, tady říká, že tady je dlouho zaparkován ten senátní návrh. Víte, pane Bendo, prostřednictvím paní předsedající, ale když mluvíte o tom zákoně o správě voleb, který tady nedávno přinesl pan ministr vnitra, který bude digitalizovat, který bude vydávat voličské průkazy už na všech úřadech, tak tento zákon také přinesl jako vládní návrh zákona a nepřinesl ho jako poslanecký návrh. Proč tomu tak bylo? Proč tedy i tento nepřinesl jako poslanecký?

Víte, já to vnímám tak, že ty Poslanecké návrhy samozřejmě předkládají poslanci, kteří jsou třeba v opozici nebo poslanci tady. Ale když se podíváte na ten poslanecký návrh zákona ke korespondenční volbě, tak kdo je tam první podepsán? Ministr Vít Rakušan. Pak jsou tam samozřejmě všichni ostatní, jako premiér Petr Fiala a prostě další, jsou tam členové vlády. Nechápu, proč jste to nepředložili jako vládní návrh zákona a proč to nemohlo projít připomínkováním v rámci měst, obcí, všech připomínkových míst a zároveň že by se k tomu vyjádřili odborníci v rámci Legislativní rady vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP