(15.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Trojka, o tom jsem už mluvil. "Zbavili jsme Českou republiku závislosti na ruském plynu." Chápete to? Chápete to? Takže my máme v mediálním prostoru už měsíc články o tom, že dovozy ruského plynu jsou na maximu, a oni dají do takzvaných úspěchů: "zbavili jsme Českou republiku závislosti na plynu". Oni ani nepochopili, že ten plyn je jeden, že ten plyn se nedá identifikovat, že ten plyn pluje v celé soustavě těch trubek. To není ropa, která je jednou sladká nebo taková, maková, lehká, těžká. Plyn je jeden, ale Síkela ani premiér se to nenaučili. Tady říkají, že díky LNG terminálu jsme zajistili dostatek potřebné kapacity z jiných zemí. Ne, to zajistil ČEZ, za prvé. Ano, to je potřeba kvitovat, že ČEZ, který vy jste téměř neměli nikdy privatizovat, tak teď ano, je dobře, že má pronájem na LNG. Takže není pravda, že jsme se zbavili závislosti. Ale proč to říkal? Nechápu to.

Další bod, čtyři: "Zvyšujeme rodičovský příspěvek o 50 000." No, tak to je úžasné. Pamatujete, když my jsme zvyšovali z 220 000 na 300 000 a v programu jsme měli 400 000, jak tady byla obrovská debata o tom, pro koho to platí a jak to neplatí. A já jsem si tady dohledal takový zajímavý článek, že tady říkal pan Petr Fiala - tehdy předseda ODS, dneska taky předseda ODS, ale tehdy v opozici: "Není možné, když se někdo narodí 31. 12., aby nárok neměl, a když se narodí 1. ledna, tak ano," říkal pan premiér. A teď to udělali. Takže nevím, když bude rodit nějaká paní 31. 12 a bude 23.59 hodin, tak jako... no, absurdní. My jsme navrhovali, aby to udělali podle nás, ale oni by to podle nás, i kdyby nevím co, nikdy neudělali. A ještě se s tím chlubí, že "zvyšujeme", přitom to dají jenom někomu - o to víc, že je to málo. My jsme už před inflací chtěli 400. Reálná hodnota rodičovského příspěvku klesla kvůli inflaci o 75 až 100 tisíc, takže to navýšení ani nedorovná vyšší inflací, kterou způsobila tahle vláda. Znovu opakuji, všechna drahota v České republice je způsobena vládou, protože nezastropovali cenu elektřiny u výrobců, kteří měli gigantické zisky. Nebudu tady mluvit o tom, který oligarcha si píše esemesky s poradcem pana premiéra přes zdravotnictví, který potom zapomene Válka vzít na jednání, protože ten poradce říká, že Válek je, víte co? Já nevím teď, jestli je to na indexu, nebo ne, to slovo, nebudu to říkat. Všichni víme, o čem se bavím. Takže oni se chlubí, přitom je to málo a je to nespravedlivé.

Za bod 5: "Máme rozestavěno rekordních 280 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy, příští rok otevřeme 112 kilometrů! Ano, to je naše, vážení spoluobčané, naše. Silnice ani dálnice se nedají rozestavět za dva roky, nedají, ani vyprojektovat se nedají. Takže oni pokračují v tom, co my jsme udělali, ale komentují to tak, že v podstatě přišli a zrazu všechno funguje. Není to pravda, sami nevytvořili vůbec nic. Těch projektů, které tady jsou, je strašně moc. Za dva roky nepřipravili žádný projekt. Vždyť Havlíček jim ukázal ten PPP projekt, už to mohli řešit, R35 Praha-Tábor. Takže o tom to je.

Bod 6: "Automaticky zvyšujeme platby za zdravotní pojištění." Ano, jasně. Nejdřív vzali zdravotnictví 14 miliard. Na konferenci řekl jasně ministr Stanjura, že zdravotnictví ho nezajímá. Ano, už jsem četl, že tento rok VZP bude vlastně v minusu. A teď samozřejmě na poslední chvíli, když pan premiér vůbec s nimi nejednal a poslal tam nekompetentního ministra, dělali z toho velkou oslavu. Přitom neřeší vůbec nic. Neřeší vzdělávání sester, motivaci sester, kapacitu lékařských fakult, neřeší ty profese, co tady chybí, psychiatři, pediatři a tak, místo toho, aby při vyjednávání peněz pro vysoké školy lékařské fakulty jasně dostaly navýšeno, zubaři nejsou a tak dále.

Potom samozřejmě stále vykládají něco o schodku veřejných rozpočtů. Takže procenta z HDP jsou jasná, ne? HDP letí nahoru, protože my všichni platíme tu inflaci, a potom argumentují nějakými procenty. Tak já jsem na to strašně zvědav, jak tohle všechno bude. To je Kalousek přes kopírák. V roce 2010 stále strukturální deficit. Kdo z lidí ví, co to je strukturální deficit? Ne, oni vidí ty účtenky za elektřinu, vidí, kolik platí za potraviny, kolik platí za dopravu. Všechno to vidí, ale strukturální deficit? My jsme snad jediní - protože to je ta strategie - kteří to řeší v Evropě. V Polsku se všichni divili, proč to stále řešíme, když máme jedny z nejlepších financí.

Je zajímavé, že tahle vláda nikdy nevyhodnotila programové prohlášení vlády. Oni ho jednou změnili, je samozřejmě úplně jiné, než bylo před volbami. Ty sliby nesplnili.

Tady je bod 8: "Zvýšili (jsme) existenční a životní minimum." Jak ho zvýšili tedy? Já tomu nerozumím. Potom se vláda chlubí, že 270 000 lidí si musí jít požádat o dávku na doplatek na bydlení. Proč? No, kvůli elektřině, kterou jste naschvál neřešili pro ty vaše kámoše. Ano, to je to. Vy jste je uvrhli do chudoby, lidi chudnou. Příspěvek na bydlení v roce 2022 čerpalo za 10 měsíců 188 000 lidí a letos v říjnu to bylo už 266 000 lidí. To je vaše dílo, vy jste to způsobili. Asi to nechápete.

Bod 9: "Snižujeme počet státních zaměstnanců." No, určitě. To jsou zase jenom kecy, protože rušíte hlavně neobsazená místa. Máte tři zbytečné ministry, haldu náměstků a poradců. Jenom na Úřadě vlády stoupl počet zaměstnanců o 10 %. Všechno jste dali na DPP a DPČ, aby to nebylo vidět. Takže nic nesnižujete, to je zase jenom nesmysl.

Bod 10: "Přispíváme na rekonstrukci domů." Tak fajn, to ti bohatí a majetní budou mít radost, ti to načerpají. Ale co udělal pan Bartoš pro dostupnost bydlení? No, vůbec nic.

"Rekordně jsme zvýšili průměrný starobní důchod o více než 5 000." Jo, to je pravda, ale strašně vás to štvalo. Vždyť ty důchodce vy nemáte rádi, to je vaše DNA. V roce 2010 byla nula, 2014 jsme dělali 45, proto jste znásilnili ten zákon. Proto my jsme to podali na Ústavní soud. Uvidíme, jestli žijeme tady v zemi, kde skutečně máme nezávislý Ústavní soud. V lednu se to uvidí, ale zatím to vypadá dobře. Hlavně že to bude veřejné, že to budeme slyšet a veřejnost si o tom udělá nějaký obrázek. Takže vy jste udělali všechno pro to, pane premiére, aby se důchody valorizovaly mnohem méně. Ta valorizace vycházela ze zákonů. No, že jste církevní restituce nezměnili zákonem? Kolik dostaly z restitucí? 8 miliard? To jsem mohl navrhnout tady jako bod, abychom slyšeli, kolik vlastně církve, které mají inflační doložku jako ta evropská chobotnice na čele s Ursulou - ti mají také inflační doložku. Víte, kolik stojí ta chobotnice v tom - to jsem vám zapomněl říct - evropském rozpočtu? 80 miliard euro nás stojí struktury Bruselu. 80 miliard euro na sedm let, ano, a chtějí nová místa, chtějí nové funkce a navyšování a tak dále. Takže tady jste tu inflaci vzali důchodcům a samozřejmě jenom ty lidi oblbujete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP