(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pan premiér žije, jak už jsem o tom jednou mluvil, asi jinde, když čtu ty jeho tweety. Kdysi nám říkal, že "nikoho nenecháme padnout". No, no... Tak tady máme českou sklárnu, po 230 letech končí s ručním sklem. Tam dokonce jsme měli s nimi i nějaké kontakty. Tady titulek: "Podnikat už nebudu, říká šéf uzenářské firmy." No, postupně ty firmy budou padat, akorát to vláda netuší. A to ještě není ten daňový balíček. Tady nikdo ani neví, co se stane od Nového roku. Víme, že vláda zásadně poškodila zaměstnance, poškodila firmy, poškodila všechny lidi, že na ně přehodí až 65 miliard - 65 miliard - z poplatku za obnovitelné zdroje. A víte, proč to platíme, vážení spoluobčané? No, to je ten solární tunel za 600 miliard z roku 2010. To je ono! Doposud to platil stát, od 1. ledna to budeme platit my všichni. A potravináři? Ty to bude stát miliardy. Stále někdo v televizi vykládá o potravinách, ti experti takzvaní. Myslím, že nikdo ani netuší, co bude po Novém roce. Faktem je to, že se potvrdilo to, co jsme říkali, že snížení DPH z 15 na 12 je o ničem a že těch 13 nebo 14 miliard je úplně zbytečné. A bůhví, kdy to přistane, to nikdo neví, jo?

Tahle vláda nepochopila stále, že ona ničí tuhle ekonomiku, ničí životy našich lidí tím, že dovolila vysoké energie. A to zastropování, kterým oni se chlubí, je nesmyslné. Nesmyslné! 5 000 korun strop bez DPH? Když na Slovensku je 1 500, když to tam mají čtyřikrát levnější? Tak já už nevím, to pochopí i malé dítě.

Takže my jsme měli, teď nevím, jestli to byla nedůvěra, nebo co to bylo, tady takzvanou sedmdesátku pana premiéra Fialy. Tehdy jsem vám dělal tady komentář k tomu. 26krát tam byla lež, 18krát naše projekty. Samozřejmě většina těch věcí jsou všechno naše projekty. Tahle vláda sice neví, co bude ještě dělat tyhle další dva roky, ale už vědí, že 15. ledna pan premiér bude v Masarykově onkologickém ústavu v Brně otvírat začátek stavby, kterou my jsme vybojovali - pavilon prevence - nebo že bude otvírat Havlíčkovu dálnici, kterou on odmakal. Jo? To bude už v prosinci, to plánují, velká sláva to bude, už vědí všechno dopředu, co budou otvírat a prezentovat, že to oni udělali. Tak to víme. Takže to je těch 70 takzvaných věcí.

A teď máme novou věc, a to je - jak se to jmenuje? 100 - dokonce 100, se to navýšilo - 100 takzvaných úspěchů, které jsou podobné jak těch 70: lži, dezinformace, prodávání naší práce, jo? A mě tedy kolegyně Schillerová přesvědčila, že to tady nebudu celé číst, protože to je na 26 stran, a to nechci tady zbytečně zdržovat. Ale je to důležité. Je to důležité, aby lidi věděli, že tahle vláda nemá žádné úspěchy.

Já se strašně bavím, že oni údajně, všichni to říkají, neumí komunikovat. Ne! Oni komunikují perfektně. Oni stále lžou - to je jejich komunikace. Oni nemají co komunikovat. Vždyť oni tady pro tuto zemi téměř nic neudělali za ty dva roky. Co oni chtějí komunikovat? Já to nechápu. Novináři stále: blbá komunikace a toto, zlepšit komunikaci. Jenomže premiér komunikuje perfektně. Lže ráno, na oběd, večer. Lhal před volbami, lžou stále a budou lhát až do konce. Straší lidi, že máme nějaké špatné finance. To je samozřejmě nesmysl.

Takže tady řeknu jenom některé věci. Bod číslo jedna, ty takzvané úspěchy: "Plníme náš závazek vůči NATO, investujeme do naší obrany 2 % z HDP ročně." Komentář: není to pravda. Rozpočet Ministerstva obrany na rok 2023 je 111,8 miliardy, což je 1,52 % HDP, ano? A v podstatě mají obrovské problémy to naplnit. Takže my jsme v úplně nenormální situaci, kde rozpočet obrany má gigantický nárůst - gigantický nárůst - a ostatní rezorty nemají peníze, berou peníze všem, a tady se s tím chlubí, a nejsou schopni to ani naplnit. Nejsou schopni to ani naplnit! A samozřejmě ty F-35 nesmyslné, které my jsme x-krát kritizovali... Teď jsem četl, nevím, kde to tady mám, článek, jak Norsko se probudilo. Norsko se probudilo, že zkrátka to blbě spočetli, tu F-35. Tak já si myslím, že toho se dožijeme i tady, protože ty původní odhady byly asi 400 miliard, teď je to nějakých 230. Je to neuvěřitelné! Proto stále ta propaganda: válka, ohrožení, stále jsme ohroženi, musíme zbrojit, musíme zbrojit. Ano, jasně! A přitom potom sami musí to vykazovat a hledat nějaké položky, aby to vůbec naplnili. Ministerstvo obrany nemá v současné době vypsaná výběrová řízení na pořízení klíčových armádních dodávek, jo? Pokud to není pravda, tak paní ministryně určitě opraví. V důsledku toho to končí tak, že řada nákupů probíhá bez transparentních výběrových řízení. Ano, ta letadla nebyla soutěžena, i když nám to na tom semináři tvrdili. Nebyla! Ve 2 % jsou dle schváleného rozpočtu započtené zakázky, které rezort obrany zrušil, nebo nejsou zatím vypsaná výběrová řízení nebo podepsané smlouvy. Zrušená je zakázka na lehká útočná vozidla nebo vypsaná výběrová řízení na nemovitou infrastrukturu nebo letadla Embraer. Podepsána není taktéž smlouva na letouny F-35. No, takže to je to. Ta vláda stále: válka, válka, válka, zbrojit, zbrojit, zbrojit, Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina, jo? Ale Česká republika? Na tu kašleme.

Za druhé - neuvěřitelné! - "rekordně investujeme do dopravy. Letos téměř 151 miliard korun na budování nových silnic a železnic." Tak za prvé, nejedná se o rekord, protože po započtení inflace a vyšších cen hodnota odpovídá přibližně roku 2021 a reálně se investuje méně, 125 miliard, zbytek si půjčují mimo samozřejmě deficit státního dluhu. Ale tohle všechno, co se děje, to samozřejmě je naše práce! Vždyť my, když jsme přišli do vlády, jsme vlastně nic po pětikoalici nezdědili. Co jsme zdědili? Nic!

Tady je titulek: "Stavíme rekordních 200 kilometrů dálnic." Takže, vážení spoluobčané, myslíte si, že se dá postavit nějaká dálnice za dva roky? Nebo připravit? Nedá! Nedá! Je to nesmysl. Všechno jsou to naše věci! Všechno, kde stříhají pásky, jsou naše věci! Oni sami ještě neudělali nic! Kde je nějaký PPP projekt? Pan Kupka - kde ho má? Proč neudělá Praha-Tábor, ne? Je ze středních Čech, tak by se mohl snažit. Kde to je? Kde je ta soutěž? Ne! Ale už připravuje stříhání pásky příští rok v prosinci, kde budou říkat: Toto jsme udělali. A bohužel někteří lidi jim to věří. Takže neudělali nic! Jenom prodávají naši práci! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP