(15.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Předložili (jsme) ústavní změnu, která zajistí vyšší ochranu vody a vodních zdrojů." Tak to nevím. Vím o tom, že jste totálně zpackali dohodu o Turówu. Že jste slibovali, že ochráníte lidi na Liberecku, a ta dohoda byla negativní pro Českou republiku, takže vyšli jsme z toho úplně špatně. A k té vodě: pokud já vím, tak jste zastavili všechny projekty na nové vodní přehrady. My jsme jich připravili za 15 miliard, tak jestli to je ono, nevím.

"Zákonem jsme ochránili český chmel a finančně podporujeme naše včelaře." To nevím, co tím je myšleno, ale vím, že jste včelařům - a mně to paní Machová, předsedkyně svazu, říkala na výstavě v Lysé nad Labem - že jste jim nejdřív vzali 50 miliard a potom tady to byl snad jeden z málo pozměňováků, který tady prošel, protože zkrátka jste si asi uvědomili, že je to špatně. Ale můžeme se bavit o dalších, kolik jste vzali rybářům, kolik jste vzali těm dalším.

"Spustili jsme" - teď přeskočím - "spustili jsme komplexní reformu důchodového systému" - bod 23. Já mám tady jenom titulky: "Expert. Důchodová reforma důstojnou penzi nezaručí, musíme šetřit sami. Reforma důchodu. Do penze se půjde později, růst pro současné i příští seniory zpomalí." Další titulek: "Důchodová reforma pomůže, na stáří si ale šetřete sami, apelují ekonomové." A potom ještě jsem zachytil to, že vlastně vy chcete vzít i ten... jak se to jmenuje pro ty děti, ten poplatek, ne? Paní Schillerová, jak se to jmenuje těch 500 korun, co jsme my prosadili? (Poslankyně Schillerová z lavice: Výchovné.) Výchovné, ano, tak to už má v plánu pan Jurečka vzít lidem, úplně nepochopitelně. Vůbec jsem nepochopil ten návrh. Takže ten Jurečka normálně (Se smíchem.) jako ministr dělá všechno proti důchodcům. Všechno bere, a ještě se chlubí, že on údajně to prosazoval. Ano, je pravda, že tehdy to prošlo i hlasy KDU, ale teď vlastně to zase bere, takže já tomu jako vůbec nerozumím.

Potom je tady skvělý bod: "Systematicky tlačíme na výrobce i prodejce potravin, aby nezneužívali situace a nenavyšovali svoje marže, kdy v důsledku našeho tlaku začaly ceny potravin konečně klesat." Tak to je jako sranda snad, nebo nevím, kdo tomu věří, že kde kdo tlačil nebo co se stalo. Pane premiére, ten problém je jednoduchý. Ten problém je, že máme jedny z nejvyšších cen elektřiny a máme 15 % DPH. V Polsku mají nula, vy jste to změnil na 12. Výsledek je, to se dozvíme v lednu, v únoru, v březnu, já nechci spekulovat. Pan premiér tady říká, titulek: "Pár lidí nemůže určovat ceny 10 milionů, říká pan premiér." (Ukazuje materiál.) A víte, kdo je určuje? On. On je ten viník, on určuje ty ceny. On, protože zdanil, dva roky nám zdanil inflaci, dva roky nás bude danit a nechal vyrůst ceny elektřiny do těch výšin. A komu pomohlo těch 51 miliard? Však jsem vám to tady četl minule. To jsou všechno obchodníci s elektřinou, to nejsou lidi, ne? Tak tak to je. Takže to je jako velice vtipné, tady ten úspěch, protože žádný úspěch to není.

"Zahájili jsme zásadní modernizaci české armády, pořídili jsme moderní bojová vozidla pěchoty." My samozřejmě armádu podporujeme, ten rozpočet. Už zapomněli všichni, že v roce 2009 byl rozpočet 56 miliard, za této vlády de facto, a kleslo to na 42. My jsme armádě nikdy peníze nevzali. Navyšovali jsme a absolutně, až o 100 %. A ty F-35 - já teď neumím najít ten článek, já ho možná najdu - co se děje v tom Norsku, kdy se teď zjistilo, že ten kontrakt asi není úplně ideální a že zjišťují, o kolik se to ještě prodraží. Nebylo to na výběrové řízení, je to nesmyslné, je to pozdě a je to v rozporu s tím, co nám bylo tvrzeno.

Další, 29: "Zastropovali jsme ceny energií." Ano, ale zastropovali jste ceny vysoké. Ceny vysoké jste zastropovali. Vy stále vykazujete, že to byla nějaká výhoda. Nebyla to žádná výhoda, žádná výhoda to nebyla.

Bod 30: "Klademe důraz na vzdělání, na knihy, učebnice bude platit nulová sazba DPH." No fajn. Tak uvidíme, jestli ty knihy zlevní a jestli lidi z toho něco budou mít.

31: "Prosazujeme štíhlý stát, snížili jsme celkové výdaje na platy státních zaměstnanců." Ne, vy jste si přidali platy. Já jsem tady opakovaně chtěl, abychom si nenavyšovali platy, ne, vy jste to prosadili, tak jste zase navýšili. Provozní výdaje v ministerstvech o 5 %, a já bych je chtěl vidět tedy, já bych je chtěl vidět, protože ta manipulace s čísly je neuvěřitelná.

Bod 36? "Digitalizujeme služby státu. Rodičovský příspěvek lze vyřídit na patnáct kliknutí. Od prosince spustíme možnost on-line žádosti o důchod." Ale to není hlavní problém těch dávek. Ten problém je, že... Ano, měli jsme tady tu digitalizaci, pan Bartoš chce rušit rodná čísla, potom z toho vycouval, protože to stálo šílené peníze. A ten problém je v tom, že ono je to digitalizované na začátku, ale administrace na straně státu víceméně zůstala.

No pozor, teď bod 37: "Omezujeme dotace pro největší zemědělské firmy. Více podporujeme malé a střední firmy." (Se smíchem.) Pane premiére, víte vy vůbec, kde jste byl na návštěvě, u koho jste byl, když jste neměl čas na ty demonstrující? No, vy jste byl u společníka AGRO 2000. V AGRO 2000 pracoval někdy jeden dealer pesticidů, jmenoval se Marian Jurečka, a AGRO 2000 má gigantické dotace, gigantické, a má zisk 230 milionů. No, není to skandální, pane premiére? Jak to, že jste neprotestoval? Takže vy jste tam byl, u té firmy? Neměl jste čas tady na odboráře, abyste vlastně teď zrušil této firmě ty dotace? Tak my se na to budeme dívat, my se budeme dívat na podnikání pana Jurečky. Ten už má tolik kombajnů - on tvrdí, že nepodniká, všude slyšíme, že to nabízí, tak nevím. Je tam nějaká chybička v tom. Ale možná ta firma se nedostane mezi největší, ale ona je jedna z největších. Takže je to zase jenom o Babišovi. Ale kdybyste si to aspoň prověřil, prosím vás - on vám dává ty podklady, to je fakt peklo.

Co tady máme dál? 40: "Vypracovali jsme novou bezpečnostní strategii České republiky." Jako hrozby a výzva pojmenovaná Rusko a Čína, fajn. A předtím, než my jsme přišli, jste dělali co s Ruskem? Kdo tady vyhostil nejvíc diplomatů? Vy jste jenom o tom mluvili, my jsme to udělali a stali jsme se druhým největším nepřítelem Ruska po Spojených státech za naší vlády. A ta Čína? Já nevím, zkuste se zeptat Bidena, jestli to je... co tím vlastně myslíme. Takže Čína také bude na indexu, nebo co s ní budete dělat? Já tomu nerozumím. Celá Evropa s nimi obchoduje. Váš problém je, že vy v podstatě nechápete ekonomickou diplomacii. My jsme připravili, teď řeknu příklad, ve Vietnamu jsme pomáhali Škodě Auto. Pan premiér tam byl, já jsem tam nikdy nebyl, přestřihl si tu pásku. A potom dá někde rozhovor a kritizuje ten režim. A co jako? My tedy chceme dělat byznys, a potom kritizuje režim. Když chcete dělat aktivistickou zahraniční politiku, jako ji děláte, tak potom se nedivte, že firmy přicházejí o byznys a zkrátka že je poškozujete. Máme se chovat úplně stejně jak Evropská unie. Když tam byla ta Ursula, byl tam čínský prezident, byl v Americe, tak nechápu, proč my tady zase si hrajeme na něco, na co nemáme. Nemáme na to. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP