(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My stále slyšíme, jak vlastně jednotlivé země tam budou blokovat a neblokovat. Tak řekněme si, jak to je. Řekněme si o tom, že Evropská komise, nikým nevolení tito úředníci, nikým nevolená Ursula von der Leyen, která nebyla dobrou ministryní obrany, dneska rozhoduje o Evropě! A co oni říkají? Maďarsku zadrželi 32 miliard eur. Proč? Protože Maďarsko nechtělo, aby na základních školách v Maďarsku se učili o různých pohlavích. Nechtěli to, tak jim zadrželi 32 miliard eur. Mimochodem, Polsku zadrželi 38 miliard eur, to bylo také ovlivňování. Oni to dělají proto, že přes peníze oni chtějí rozhodovat o tom, koho lidi v jednotlivých státech zvolí. Mě nechali stíhat, hlavní žalobce evropský, kvůli střetu zájmů. Představte si, teď zjistili, že žádný nebyl. Pamatujete si, jak tady křičela opozice, že kvůli Babišovi nedostaneme ani euro? To je ten způsob! To je ten způsob! Teď si tam ještě nechali Penam, a víte, když přišel audit, který udali Piráti, a přišel na objednávku, a ptal se a říkal: Ta toastová linka, to je střet zájmů. A potom mu ukázali datum: Jo, tak to jsme se spletli, to je inovace. Evropská unie, tihle nikým nevolení úředníci, to jsou ti, které musíme vyhnat příští rok, protože oni ničí Evropu, chtějí rozhodovat, kdo kde bude vládnout. To dělali i Meloni, i Meloni vyhrožovali, říkali Italům: Nevolte Meloni, nedáme vám peníze. Kdo to je, ta Ursula von den Leyen! Já jsem u toho byl, jak se to vyjednávalo. Merkelová se zdržela, protože koaliční partner jí nedovolil hlasovat. To přece není možné! Mají rozhodovat prezidenti a premiéři. Fiala má rozhodovat, Macron, a ne nějaká Ursula, a ne tady vlastně z jednoho místa ovlivňovat celou Evropu a teď ji ničit, protože to, co oni dělají s Green Dealem, pro průmysl je úplná katastrofa! Úplná katastrofa.

A ono je to v té Evropě stejně jak u nás - Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina. A co Česká republika? Co Evropa? Co se tady děje? Proč o tom nikdo nemluví? My stále máme peníze pro Ukrajinu a pro Českou republiku nemáme peníze? Víte, kolik je to peněz? A kdo vůbec kontroluje? 150 miliard. 150 miliard eur, nebo kolik to bude? Takže by bylo dobré, kdybychom se o tom pobavili tady. Pan premiér tam má nějaký mandát, ano, který samozřejmě - tady to bylo na výboru, já jsem bohužel na výboru nebyl, a to jsou témata, která bychom si měli tady říct.

Rozšiřování Evropské unie - já jsem u toho byl, když slíbili západnímu Balkánu, že je vezmou, Severní Makedonii. Změnili název, změnili ústavu a toho Zorana Zaeva normálně podvedla, i jejich Merklová i Macron mu slíbili, a nezačali ani ty rozhovory. A teď údajně že Ukrajina? Ta je připravena? Jedna z nejzkorumpovanějších zemí Evropy? Jourová tam byla, říkala: No, oni tam mají nějaké, nevím co, směrnice nebo... Já jsem tam byl, na hranici slovensko-ukrajinské, jako jediný z českých politiků. Já jsem tam čekal. Já jsem se ptal těch Slováků: stále chodí černoši. Proč chodí černoši? Že to jsou studenti z Kyjeva. A proč mají přednost? Proč ne matky s dětmi? Protože dávají údajně 300 eur, kešovku. Takže pojďme se bavit o tom, kolik bude stát přístup Ukrajiny do Evropské unie. 100 miliard eur? Budeme čistý plátce? Je potřeba to vysvětlit, je potřeba se o tom bavit. Jsou to dlouhodobé věci a možná by bylo dobré, když tedy vláda ani pan premiér se s námi vůbec nebaví, abychom si to tady všechno řekli, protože v médiích to potom vypadá, že tohle Maďarsko a tohle Polsko. Ano, pokud někoho vydírají přes peníze, tak potom se nemůžeme divit, že samozřejmě bojují za své zájmy. Je to normální. Já jsem to také dělal. Takže to bude asi dlouhé jednání. Je tam návrh navýšit rozpočet o 66 miliard eur. Samozřejmě takzvané šetrné země, frugálové, čistí plátci, ti nechtějí tolik platit, ano? Takže to bude velká bitva. Jsou tam různé návrhy, takže možná by bylo fajn, kdyby nám pan premiér, až se vrátí, na příští schůzi o tom něco řekl. My samozřejmě ty informace budeme mít, ale mohli bychom se tady o tom někdy i pobavit, co to znamená, protože ta Evropa se nás týká, týká se nás zásadně, ovlivňuje naše životy. Teď zase vymysleli, že nebudeme mít plynové kotle 2040? A co tedy budeme mít? Ani uhlí, ani plyn, teď už jenom dřevo zakážou, nebo o čem to je? Tihle fanatici zničí Evropu. Zničí, věřte mi!

Vám nikdo neřekne o tajné schůzce celoevropského průmyslu s Komisí. To jste nečetli v novinách, ty propady evropského průmyslu, ty dopady. Ano, my zatím máme - fajn - nízkou nezaměstnanost, ale ta setrvačnost je strašně dlouhá. Takže to bude velice důležitý summit a bylo by dobré, kdybychom potom dostali objektivní informace. My je samozřejmě - já je budu mít, pokud pan premiér se o tom nechce bavit, určitě se budeme snažit lidi informovat, protože z médií se dozvědí jenom to, co vyhovuje tomuto uskupení, které vlastně ovládlo celou naši zemi. Takže ten další bod se jmenuje Rozpočet Evropské unie.

Další bod, jenom pro pobavení, je Blbá nálada premiéra Fialy. To mě fakt pobavilo, to bychom si mohli říct, proč je tady blbá nálada, pojďme se o tom bavit tady. Pane premiére, odpověď je úplně jednoduchá. Lidé nemají peníze. A proč nemají? Kvůli vaší vládě. Vy jste jim vzali peníze - přes energii, přes inflaci, přes zdražování, všechno je za vámi. A vy po dvou letech, když jste zjistil, že v Německu jsou levnější potraviny, teď diskutujete, že je tady nějaká blbá nálada. Je to úplně neuvěřitelné, tyhle projevy, to člověk skutečně žasne. Nevím, co si o tom vlastně myslet, jestli to pan premiér myslí vážně nebo nemyslí vážně, co vlastně za tím je. Takže další bod je Blbá nálada premiéra Fialy, hledání viníka. Nemusíte ho hledat, jste to vy, pane premiére. Jste to vy, protože vy máte stále pocit, že jste rektor. Univerzity většinou řídí děkani a vy zkrátka tu funkci nezvládáte, jste slabý, neřídíte to, necháváte to na ministry, a když ministři to podělají, potom běžíte a zachraňujete to. Tak to je. To je ten další bod.

A poslední bod - ten bude delší, nebo ne, ještě předposlední - ne, poslední, je ta klasika a to jsou Takzvané prezentované úspěchy vlády. Tady jsem našel deficit s Čínou, jak jsem to hledal. Jenom pro vaši informaci, deficit s Čínou, Evropská unie - Čína: Evropa v roce 2021 dovezla o 250 miliard eur více zboží a v roce 2025 o 396 miliard. Představte si, za jeden rok stouply dovozy z Číny téměř o 150 miliard eur. Za jeden rok! A Ursula - ten Číňan z ní musel být na mrtvici - tam jde a něco tam povídá o válce. A proč nepovídá o tom, že by měli Číňané i kupovat zboží, ne? Nebo naši - ne, naši tam nechodí, protože naši chodí jenom na Tchaj-wan, tomu rozumím. Ale jedna k deseti to je, kupujeme desetkrát více. A výhrůžky, že zavedeme, nevím, nějaké sankce na Čínu? Já nevím proč. To je fakt úplně fantasmagorie. Ti lidi jsou úplně odtržení od reálného života. Ti vůbec nevědí, co se vlastně v Evropě děje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP