(10.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže měl jste říct, pane premiére, lidem, když už jste mluvil o té regulované složce, co to je. No, regulovaná složka je, že máme normální elektrárnu, Dukovany, vyrábí, a potom máme ještě nějakou elektrárnu na uhlí, no a oni vyrábí. No. A teď přijde květen a začne svítit slunce. Nebo duben a svítí. Víte, o kolik se požádalo na připojení na soláry? 18 000 megawattů, a přiděleno bylo 6 000 megawattů. Tak teď si představte, že všechno začne vyrábět tu elektřinu, tak co to znamená? No to znamená, že ty normální elektrárny na jádro a na plyn musí omezit. Když omezují, nemají ekonomiku, nemají efektivitu, tudíž zdražuje se ta elektřina. A tohle všechno ten ČEPS, který musí do toho investovat, už i kvůli Němcům, kteří samozřejmě jsou na moři a kteří se úplně zbláznili, a proto celá německá ekonomika je tam, kde je. Dneska jsme se i dozvěděli, že Volkswagen není konkurenceschopný, takže uvidíme, jak to vůbec dopadne.

Takže ta regulovaná složka je o tom, když to stojí dneska ČEPS 15 miliard ročně, bůhví kolik to bude stát a kdo to všechno zaplatí? Kdo to všechno zaplatí? Vy už nechcete vůbec pomáhat firmám, nechcete ani lidem pomáhat. A já vám teď řeknu, komu jste pomohli. Cenové stropy, které chránily odběratele před vysokými cenami, pomohly, ale byly drahé. Stát totiž musel dodavatelům zaplatit rozdíl mezi cenou, za kterou nakupovali, a stropovou, za kterou prodávali. Takže kdo si rozdělil 52 miliard? No tak dobře poslouchejte, vážení spoluobčané, to je jako neuvěřitelné. Tak na prvním místě víte kdo? No ČEZ! ČEZ dostal 10,7 miliardy. Kdo je druhý? Pražská energetika dostala 7,3 miliardy, ČEZ ESCO - zase ČEZ - 3 miliardy, innogy 2,25 miliardy, Centropol Energy 1 miliarda 728, EP Energy Trading 916 milionů. Veolia, to je ta firma, která tady zprivatizovala téměř veškerou vodu, která koupila teplárnu, to, co Bakala vytuneloval z OKD, tak jim to prodal. Kolik má dneska tepláren ta Veolia? Ne? To je francouzská firma. Topí se asi v dividendách. A kdo dál? Alpiq Energy. Slovenské elektrárne dokonce, Dobrá energie, Pražská plynárenská, Energetika Třinec, Tameh Czech, Tamero Invest, MND Energie, Carbounion Bohemia, Zásobování teplem Vsetín a tak dále. Orlen Unipetrol a tak dále. Takže to nedostali lidi.

Vy vlastně, to je úplně jako neuvěřitelné. Takže místo toho, abyste vykoupili ten ČEZ, zastropovali to, ano, tak jste stanovili obrovskou cenu, vy jste ji stanovili, a proto mi to ČEZ napálil a mám těch 6 000, že ta ochrana, když platím čtyřikrát víc než na Slovensku a jinde. Takže vy jste ty, vy jste stále tvrdili, že jste ty kompenzace dali komu? No, dali jste to těm firmám, které distribuují tu elektřinu. Vždyť to je úplně na hlavu! A celá ta vaše windfall tax, ano?, která nevyšla, protože jste to neodhadli, protože nechápete, jak fungujou firmy, tak kdo to zaplatil i včetně dividendy? Kolik vám dal ČEZ? 100 miliard jste si vzali z ČEZu, a samozřejmě 30 % z těch 80, nevím, kolik byla ta dividenda, si vzali ti minoritáři. Minoritáři si to vzali. Takže je to neuvěřitelné, jak jste to všechno zpackali.

Vy jste to zpackali dvakrát. Kuponkou, privatizací bez rozmyslu, a když jste to mohli napravit, vzít těch 100 miliard, co jste vzali z toho ČEZu, no tak jste to mohli dát těm minoritním akcionářům, ano, a vlastně vykoupit vlastní akcie. A když budete vlastnit 100 % ČEZu, tak potom tam můžete rozhodovat. Dneska tam nemůžete rozhodovat. Já když jsem chtěl jít na dozorčí rady ČEZu jako ministr financí, tak mi to nedovolili. Nemám tam co hledat. Ano, je tam dozorčí rada. Samozřejmě že hlavní akcionář je Ministerstvo financí, ale ono to funguje úplně jinak. Takže ty kompenzace jste dali polostátnímu ČEZu, ano, PRE a všichni, a dokonce i do Maďarska to šlo, do Francie - a našim lidem jste dali co teda?

Znovu opakuju, že není pravda, že my jsme nechtěli lidem pomoci s tím poplatkem za obnovitelné zdroje. My jsme to už nezvládli, protože jsme byli jako vláda v demisi, ale zvládli jsme tu DPH. Vy jste neudělali vůbec nic. Vy jste neudělali vůbec nic. Vy jste způsobili tu inflaci, proto je všechno drahé, protože zkrátka elektřina je základ všeho. No a výsledek je to, že ti majitelé, ti výrobci elektřiny, měli minulý rok stovky miliard zisku. Takže o tom to je. A to, co tady vlastně vy říkáte, je úplně, úplně neuvěřitelné, protože zkrátka to není pravda. Každý má nějakou cenu elektřiny, ale ta podstata je, že ten váš největší... ta vaše největší manipulace je, že vy tvrdíte, že 6 000 korun, jako platím já například, je ochranný limit, čtyřikrát vyšší než jinde. Ochranný limit. Jaký? Žádný není. Vždyť to není pravda. Ano? Takže to je ta vaše manipulace, jo. Ředitel ČEZu, no tak ten tam má statisíce zákazníků, nebo každý něco říká, innogy, to jsou, ty vaše informace pro lidi neznamenají vůbec nic.

Faktem je, a to je výsledek, že kolabujou firmy. Liberty vlastně možná skončí v bankrotu. Ano. Pan Síkela neměl ani čas tam zajet. My jsme tam byli několikrát, my jsme mluvili s odboráři. Říkáte, že pomůžete, no tak jsem zvědav, jak teda budete pomáhat jedné firmě. A měli jste jste možnost pomoci všem. Pomoci všem. A stále máme. Proč vyvážíme tu elektřinu? Proč ji vyvážíme, když máme jedny z nejnižších nákladů na výrobu elektřiny v Evropě? Nedává to smysl, není to pravda a faktem je, že jste neudělali vůbec nic. Ano, je pravda, že jste teda chvilku, chvilku pomohli s tím POZE, ale teď jim to berete. Vy teď všechno berete. Celkově je to asi 65 miliard, a na to POZE, na to POZE vlastně chcete nechat pro lidi jenom směšných, směšných 9 miliard. Ano. Protože zkrátka vy jste totiž lhali o těch dotacích. Když jste tvrdili, že zrušíte dotace, tak žádné dotace už nebyly. A protože jste se museli z toho nějak vymluvit, no tak jste teď našli ty dotace na tu elektřinu. A ty teď berete. A já chápu, že pan ministr financí to potřeboval, aby vykazoval nějakou úsporu. Ale jaká to je úspora, když jste to hodili všechno na lidi? Takže nepomáháte firmám, nepomáháte lidem. Jasný důkaz je, když se chlubíte, že 270 000 lidí si má jít pro doplatek na bydlení? To je neuvěřitelné.

Tady je článek, ano, pan Hlavatý, majitel Juty, určitě všichni budou argument, vždyť to je ten, který za vás byl v Senátu. No to není podstatné. Ten titulek je: Za distribuci elektřiny máme zaplatit o 136 % více než letos. Takže on zaplatí, o 88 milionů zaplatí navíc. No tak kde bude brát ty peníze? Kde brát ty peníze, když jsou vysoké úroky? No tak asi, asi, logicky, pokud mu to nebude fungovat, tak je vezme lidem. Vezme je lidem.

Vy mluvíte o průmyslu. Vy ani netušíte, jak ten průmysl je v propadu tento rok. Ty výsledky jsou úplně katastrofální. Úplně katastrofální. Ano. Vy jste vždy argumentoval, jak minulý rok kdo měl jaký zisk. No tak byl jste v té firmě, kde je bratr pana Jurečky, ne? Tam jste viděl, kolik měli zisk. Ale všechno pryč, pane premiére. Váš problém je, že vy jste stále v zahraničí a stále máte tiskovky nebo stále říkáte něco v televizi, ale nenavštěvujete ty firmy. Zkuste je navštívit, abyste se konečně už něco dozvěděl.

Takže nikomu jste nepomohli. To řešení bylo jednoduché. A já se můžu jenom domnívat, proč to nechcete udělat, když teda zrazu jste se rozhodli nakupovat ta aktiva, která jste rozprodali za vaší vlády hlavně. Ta kuponka, možná to někdo myslel dobře, ale je úplná katastrofa. A hlavně je to nevratné. Nevratné. 300 miliard dividend každý rok, to jsou peníze, které vydělají poctivě naši lidé tady, aby si ti majitelé je vzali do zahraničí, možná potom, co si zoptimalizují zisk. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP