(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A vy místo toho, abyste to vyřešili, že jste vykoupili ČEZ, už i zakladatel béčka ODS TOP 09, pan Kalousek, který se chystá založit už třetí stranu potom, co dvě zničí, tak ten říkal, že máte dát těm minoritářům 200 miliard. To jste měli udělat. Já chápu, že dnes minoritáři říkají ne, já kašlu na to, že je to 6 000, já chci 7 000, já chci německou burzu. Samozřejmě chtějí zisk. A kdybyste vy byli vykoupili 100 % ČEZu, tak jste mohli zastropovat cenu u výrobce na 1 500 korun a vyřešili jste všechno. Vyřešili jste inflaci, vyřešili jste ty lidi, které dneska ženete na úřady práce, a ještě se s tím chlubíte, že 270 000 lidí půjde na úřad práce žádat potupně, a někteří se stydí, protože celý život tvrdě pracovali na to, aby teď šli žebrat za nějaké drobné na elektřinu.

To jste udělali. Vždyť vy jste s tím nic neudělali. Kde vy vlastně máte ten vliv? Vy tady vykládáte, že nakupujete plyn. Fakt? To asi těžko, ne? To nakupuje management ČEZu, to nakupuje firma Innogy. Innogy má 40 % trhu s plynem v Čechách. Víte, komu patří Innogy? Tomu nenáviděnému Viktorovi Orbánovi, mému příteli, tomu to patří! Vy na to máte nějaký vliv? Nemáte žádný vliv. Vy máte vliv na nákup ruské ropy? To jste vždycky říkal, že se odstřihnete, a teď Slováci za vás lobbují, abyste dostali výjimku, aby tady nevyletěly ceny pohonných hmot? Vy tady jenom dokola stále vykládáte nesmysly. Takže když jste chtěl mít nějaký vliv, tak jste měl zavolat toho Šnobra a spol, který drží 30 % ČEZu. Místo toho jste vyplatili giga dividendu. Ale vy jste měli počkat. Vy jste nejdřív, a mohli jste na to použít peníze ČEZu, mohl vykoupit 100 % ČEZu a znovu budovat z ČEZu to, co jste tady rozprodali! V kuponce. Všechno jste rozprodali. Všechno. A toto jenom zůstalo, tohle. Takže vy nemáte žádný vliv na nákup plynu. ČEZ má 20 % distribuce plynu, ano, oni nakupují z těch terminálů LNG, to je samozřejmě jejich záležitost, stejně tak jak my jsme je přesvědčili, aby koupili lithium, a mají ho. A to je dobře. A to je dobře. Takže vy vlastně tady prezentujete co? Řekněte konkrétně, co jste vlastně pro ty lidi udělali.

Vy jste tady bohužel zase neříkal pravdu ohledně POZE. Zase - buď to nevíte, nebo jste lhal. Vždyť ten Havlíček od září 2021, a v říjnu stále jsme říkali, že my lidem odpustíme to POZE, protože ceny šly nahoru kvůli emisním povolenkám. A my na rozdíl od vás jsme snížili DPH na elektřinu, plyn a teplo v listopadu a v prosinci 2021 z 21 % na nulu a byla negativní inflace. Negativní. Dá se to přečíst u Českého statistického úřadu, ano. A nechali jsme vám nízkou inflaci 5,3 %, nebo 6, nevím, 5 celé něco. Ale vy, protože jste posedlí dělat všechno proti tomu, co dělala naše vláda, no tak jste to nechali vystřelit, ne? Už v lednu to vyletělo z 0 na 21 %, protože vám to vyhovovalo. A ta elektřina způsobila inflaci všude. Protože, možná to nevíte, ale elektřina je potřeba všude. V restauracích, v hotelu je potřeba, služby, kadeřnička, všichni potřebujeme elektřinu.

A vy mluvíte o čem? Komu chcete vypomáhat? Tak jste to mohl udělat. My jsme vám to říkali stokrát! Tak když nevěříte mně, aspoň tomu Kalouskovi jste mohli uvěřit tedy. Vy nemůžete zastropovat cenu elektřiny v ČEZu, když je tam minoritní akcionář, který chce jenom zisk. Který nechce žádné jádro, chce jenom zisk. A máme vysokou cenu. Je jako neuvěřitelné, jak vy vlastně nazýváte ty věci... ochranný limit. Takže vy chráníte lidi, že platíme 6 000 korun? 6 000 korun platíme?

A potom jste tady vykládal o té regulované složce. Já myslím, že lidé vůbec nevědí, co to je. Tak já jim to teď řeknu. Budu se snažit to vysvětlit, tady je mladá generace na balkoně. Takže co to je? Další věc, kterou jste lhal, pane premiére, je, že my jsme nedělali obnovitelné zdroje. Ne, my ne, vy jste udělali tady 600miliardový tunel. 600miliardový tunel. A můžeme se dohadovat, jestli to způsobil Topolánek, nebo Fischer, protože na začátku ta podpora a ty solární panely byl fajn projekt. Akorát na tom profitovali ti vaši různí kmotři a kolegové, politici, různé ty solární elektrárny, které jste potom prodali ČEZu, a oni někde uklidili ty svoje miliardy. Takže proč říkáte, že my jsme se tomu nevěnovali? Jak jsme se tomu měli věnovat? Vy jste tady udělali 600miliardový solární tunel. Proč? Protože jste zafixovali cenu výkupu té elektřiny a zatím klesly ceny těch panelů. Všichni v Evropě to upravili. Vy jste to neupravili! A ti lidé vydělali nehorázné peníze a my jsme to všechno zaplatili. My, občané a živnostníci a podnikatelé. Tak proč říkáte, že jsme se tomu nevěnovali?

My jsme měli jasnou strategii. Jádro. Jádro byla strategie! A můžeme se zase dohadovat, kdo co prosadil. Já jsem prosadil do závěru Evropské rady slovo jádro. To, že nemáme závazek v rámci Green Dealu, to jsme prosazovali, tyhle věci, taxonomii, to jsme prosazovali. A proti byla rakouská premiérka, potom přišel ještě Scholz a další. Ano, a my jsme argumentovali a nakonec jsme i přesvědčili Evropu, že to jádro.

Zase mluvíte o Temelínu, jo? Tak si to znovu zopakujme. Takže pane premiére, vy jste byl ministr školství v Nečasově vládě. Nečas tehdy největší kámoš Putina, ne? Však na to jsou fotky. Já jsem nikdy s Putinem nekámošil, i když jste mě dali na plakát s ním. Samozřejmě zase lži. Takže finále Temelína... byla tam ruská firma, americká firma, ano? A proč to nedopadlo? No nedopadlo to proto, protože za vašich časů tady celou Sněmovnu a všechny politické strany ovládal nějaký pán, určitě znáte jeho jméno, ČEZ to byl. ČEZ. Nebudu připomínat to jméno. No a potom ČEZ přišel a řekl, že chce garanci na cenu. A proč by měli lidi garantovat cenu ČEZu? Proto se to nedostavělo! Vždyť jste to mohli udělat. Proč jste to nepostavili?

Vy se chlubíte Dukovany. Pro Dukovany jste neudělali vůbec nic. My jsme korektně s vámi diskutovali, já sám jako premiér bývalý, na vládě, byla komise, všichni tam chodili, pan Stanjura a korektně jsme s vámi diskutovali. Piráti to blokovali rok, ty Dukovany. Teď se tváříte, že vy jste to zvládli. Ne, je to naše dílo. Karel Havlíček to odpracoval. Vy jste tomu bránili. Stále ty pomluvy, že jsme tam chtěli ruského dodavatele. Ne, nechtěli jsme. Jsou tam dvě usnesení vlády, že to není pravda.

Takže vy mluvíte o nějaké strategii - uhlí? Levný zdroj. A proč jste prodávali to uhlí, vždyť Poláci ho neprodali. Proč jste to nechali? To jsou stovky, možná tisíce miliard, které odešly. Pan Bakala, jak vytuneloval OKD, které my jsme koupili a zachránili za 70 milionů. A dneska se topí v miliardách. Akorát že v Havířově 11 % stále patří Bakalovi pozemků, to město ani nemůže expandovat, stále tam jsou, zničili celý region. Tyhle privatizace, vaše privatizace, ČSSD tedy, společně vy, protože vy jste do kuponky dali jenom 51 % a rozdělili jste to mezi obce a stát a potom stát měl samozřejmě minoritu a dostali jste za to směšné peníze. Téměř nic. A dneska ty firmy se topí v zisku. Uhlí nad zlato. Ano, to je i ten nesmysl té Evropské unie, ta zelená nová totalita, kterou Evropská unie předvádí. Vy stále mluvíte o Německu. No, Německo udělalo fatální chyby. Zavřeli jádro, úplně nepochopitelně, zavřeli jádro, a teď samozřejmě všechno mají na obnovitelné zdroje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP