(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Sokolovská uhelná zdraží teplo, to je titulek, to bylo teď. Cenový nárůst, pane premiére, by měl být 20 až 25 %. Tak mi vysvětlete, jak tohle může fungovat a kdo to zaplatí? No samozřejmě že to zaplatí lidi. Lidi to zaplatí. Takže vy, já nevím, znovu opakuji, já nevím, kdo vám dává ty informace, kdo vám píše ty projevy, ale vy skutečně nevíte vůbec, co se děje v České republice. Zase jste nás kritizoval za strategie. My jsme měli dobrou strategii. My jsme po vás zdědili ty věci, ten solární tunel, ano, dostavba Temelína. Stále opakujete, a už jsem vám stokrát vysvětlil, že zkrátka to nebylo možné. Vždyť jste to mohli udělat. Tak teď jsme vám dali na talíř Dukovany, tak to můžete udělat.

Že jsme se věnovali POZE. Zase lež, není to pravda. Není to korektní debata. To přece není korektní, když vy říkáte, že my jsme nikdy neměli zájem řešit ceny energií. No my jsme byli jediní, kteří jsme je řešili. My jsme snížili tu DPH. A měli jsme jasný plán. A jsme vám to jasně doporučovali. Ale vy jste neudělali vůbec nic. Vy jste pomohli těm firmám, které vydělaly obrovské peníze, tak jim jste dali 52 miliard a chvilku jste pomohli lidem s POZE, ano. Tak to je všechno, co jste udělali. A teď to zase berete pryč, ano. Tady vy stále jste argumentoval těch 110 miliard. Tak znovu: 52 miliard dostali ti obchodníci s elektřinou, kteří na tom vydělali. Kdo zkontroluje, za kolik ten obchodník vlastně prodával a za kolik to nakoupil? No nikdo to nezkontroluje. Nikdo to nezkontroluje, ano? A teď z těch 110 miliard půlku jste dávali těm obchodním firmám, které profitovaly z těch vysokých cen, tak teď tam zůstává jenom 9 miliard pro lidi. Směšné! Když tedy včera paní Schillerová tady říkala, že z té inflace nakonec budete mít celkově 450 miliard. Ano. Takže není to pravda. Není pravda, že byste pomáhali někomu. A vy mluvíte, jako kdybyste měli někde vliv. Vy nemůžete jít do toho ČEZu a to udělat, pokud nevykoupíte 100 %. Nemůžete. Já nevím, jestli tomu rozumíte vůbec. Vy jste šel do Mera, co je doprava ropy, jenom z politických důvodů jste deklaroval, že rozšíříte kapacitu ropovodu TAL, za 1,6 miliardy. To ve finále zaplatíme my daňoví poplatníci, protože jste si mohl vzít dividendu, pokud je tam tolik peněz. Ostatní akcionáři na tom neparticipují. A proč jste to dělal? To je jenom politika. Vždyť vy nerozhodujete o tom, kolik a kdo a kde nakupuje ruskou ropu. Celý čas jste nám říkal, že se odstřihnete od ruské ropy. No a zase jste neříkal pravdu. Zase jste lhal. Jo?

Takže teď lobbujete a Slováci lobbujou v Bruselu, aby vám povolili výjimku pokračování dodávek pohonných hmot ze Slovenska, z bratislavské rafinérie, která patří Maďarům, Molu, ropu. Takže znovu zavážíte ropu, znovu dovážíte třetinu plynu. Vždyť ten plyn je úplně absurdní debata! Vy totiž, ani pan Síkela, nechápete, že ten plyn má jednu kvalitu. To není jak ropa, která má vícero kvalit. Jedna je sladká, druhá je taková. Ne, to není. Ten plyn se dá do trubky například v Německu na nějakém terminálu a je tam. A nikdo neví, jestli je norský, nebo je americký, nebo Katar. Celé dva roky, co jste ve vládě, jste lhali o plynu. Lhali jste o tom, že my jsme nechtěli plynovod Stork. Chtěli jsme. Kdo to zakázal? Kdo to zakázal? Ne? Tak teď to můžete udělat. Když jste tedy podivně nakoupil NET4GAS, a pokud jsem to dobře poslouchal, a není to drb, že pan Síkela vám přinesl na vládu investici, nevím za kolik, za 5, 6 miliard, bez toho, aby to zkonzultoval, a vy si takhle koupíte předluženou firmu, tak to vám fakt gratuluju. To vám fakt gratuluju. To jsem zvědav, jak to všechno tedy dopadne. Ale když už to máte, ten NET4GAS, no tak můžete postavit ten Stork, jak jste říkal. A neříkal jste pravdu. My jsme ho chtěli stavět. Poláci to nechtěli. My jsme vyřídili peníze. My jsme také chtěli dělat propojku plynovodu do Rakouska, ale samozřejmě to nechtěli - no kdo? No váš bývalý premiér Topolánek to nechtěl. Všichni to víme, jak to bylo. Takže vy jste stále tady říkal jenom nepravdy.

Norský plyn? Také jedna z vašich lží. V roce 1997 uzavřel Transgas, státní podnik Transgas, smlouvu na deset let na norský plyn. No a když ten Transgas ČSSD prodala, a to byla asi oposmlouva, takže jste byli u toho, tak logicky ten kontrakt na norský plyn odešel pryč. Ale vy demagogicky stále jste říkali ne zase, my jsme, a tohle. No to se fakt nedá vůbec jako poslouchat. Takže nic není pravda. A já se nebudu vracet k tomu, a už jsem to jednou řekl, že vaše strana to tady s ČSSD všechno zprivatizovala za hubičku a téměř nic nám nepatří. A jediná šance tady, abyste měl nějaký vliv a pomohl lidem a firmám je zprivatizovat ČEZ a vykoupit to. Potom máme těch 100 % a potom můžete rozhodovat. Potom můžete rozhodovat. Vždyť to je jednoduché. Kdyby nebyla taková vysoká cena elektřiny, tak nejsou tady žádné další nároky na rozpočet.

Já myslím, že to pochopí i malé dítě. Ale vy stále tvrdíte, že vedete korektní debatu. Žádná korektní debata to není, protože neříkáte pravdu, pane premiére. Bohužel je to tak. Neříkáte pravdu. Takže takhle to je. A dneska samozřejmě to je záležitost lidí, jak se svým dodavatelem elektřiny bude schopen něco vyjednat. A já nevím, možná Karel Havlíček o tom mluvil, kolik je tady domácností, které měly fix, ano, a teď jim to vyletí. Jaký je ten dopad. To se budete zase chlubit, že další desetitisíce lidí půjdou na úřad práce, aby získali nějaké peníze? Fakt je to úplně na hlavu. Neříkali jste pravdu vůbec ani o ruském plynu, ani o ruské ropě, nic. Všechno se to dá dohledat, jo? Tady titulek: Šance na levnější naftu trvá. Česko podporuje prodloužení dovozu ruské ropy. Tak co to je tedy? To je absolutně v rozporu s tím, co jste tady propagovali. Je to nesmysl. Je to demagogie. Je to totiž demagogie.

My určitě podporujeme, když ČEZ, kterému bohužel nepatří 100 % , má ty nájmy na LNG. Z toho lithia také jste udělali nějakou... tady jsem četl, že nějaké obrovské zásoby máme. Víte, kolik je toho lithia, pane premiére? Vy jste tam byl. Všichni si pamatují na tu aroganci pana ministra průmyslu, ti starostové a tak dále. A víte, kolik, kdyby se to všechno vytěžilo, toho je? 10 miliard korun. 10 miliard korun. Tak žádné terno. A to je výpověď ČEZu. A pokud tomu rozumíte, tak byste měli teď nejdřív zařídit to, aby ten Geomet, který ČEZ na základě našich doporučení koupil 51 %, aby koupil 100 %, abychom se nemuseli zase dělit s někým ze zahraničí. Protože pokud politici po revoluci dovolili, aby tady byl zákon, že když já si tady na zahradě navrtám zlato a dostanu ta povolení, je moje, tak to je úplně na hlavu. Veškeré nerostné bohatství, které jsme měli, jste zprivatizovali, a ještě jste dovolili vlastně cizincům tady dělat kšefty, a proto i ten Geomet také stál nějaké peníze. A nevidím žádný důvod, aby se polostátní ČEZ, který, znovu opakuji, jste měli vykoupit, se měl dělit s nějakými Australany. Ne? Nebudu se vracet, koho to byl projekt. Byl to podobný projekt pana Bakaly, který vyhnal akcie na burze za OKD na 600 korun, aby potom všichni investoři zjistili, že je hodnota té akcie nula, protože to všechno vytuneloval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP