(15.00 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Velmi mě mrzí - nevím, jaká je poslední zpráva, ale velmi mě mrzí, že opozice neakceptovala tu nabídku dneska otevřít program schůze a přerušit to do doby, kdy tu bude vedle pana ministra průmyslu i pan ministr financí, který je v tuto chvíli na pravděpodobně zahraniční pracovní cestě, pokud mám správné informace, a tu diskusi vést odpovědně. Protože já jsem přesvědčen, že oblast energetiky, toho, co se tam děje, dalece přesahuje mandát naší Poslanecké sněmovny, daleko přesahuje mandát jedné vlády, jednoho volebního období. A určitě platí, že to, co se dělo nebo nedělo v oblasti energetiky v uplynulých čtyřech, osmi letech, bezesporu dopadá na situaci v energetice a v ekonomice v tuto dobu a musí se s tím vypořádat česká vláda. A to, co udělá česká vláda v oblasti energetiky během svého mandátu, bezesporu bude mít dopad a ovlivní fungování a rozhodování příští vlády po dalších sněmovních volbách.

Já se tedy nechci pouštět do nějaké osobní přestřelky. Myslím, že tady toho bylo dost. Je to příliš vážné téma, než aby bylo předmětem politických půtek. Přesto ale si nemůžu odpustit to, že neřeknu (řeknu?), co se dělo v těch uplynulých letech a s čím se musela nová vláda vypořádat, jakkoliv samozřejmě to budou čistě mnou osobně vybrané poznámky, bezesporu bychom toho našli víc.

Tak určitě chybou stávající vlády není to, že v té předchozí vládě došlo ke zrušení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Já jsem přesvědčen, že jaderná energetika, jaderné elektrárny musí být silným základem energetického mixu České republiky. Já jaderné elektrárny, jádro považuju za jediný efektivní zelený čistý zdroj, na kterém musíme postavit český energický mix, pokud chceme zajistit to, že český průmysl bude konkurenceschopný. Já nesdílím nadšení z obnovitelných zdrojů, jakkoliv souhlasím s tím, že je dobře, že obnovitelné zdroje budou doplňkem v rámci energetického mixu právě toho jádra, na kterém podle mého názoru český energetický mix má být postaven. Já úplně nesouhlasím s tezí, že obnovitelné zdroje jsou levnými zdroji. Myslím si, že levnými zdroji jsou jenom proto, protože ty stávající fosilní zdroje dramaticky administrativními nástroji zdražujeme, zakazujeme si je využívat, omezujeme je, penalizujeme je a na straně druhé obnovitelné zdroje, které jsou bez nějaké státní dotace nekonkurenceschopné, uměle dotujeme. Proto to porovnání, že máme nějaké drahé zdroje a vedle toho levné obnovitelné zdroje, nesdílím, jakkoliv souhlasím s tím, a to je to, v čem se vracím k tomu svému úvodu, nejsme ostrovem. Česká republika nezvrátí trend, který ve světě je, který v Evropské unii byl nastavený. Rozumím tomu, že obnovitelné zdroje do energetického mixu patří, rozumím tomu, že je máme rozvíjet právě v té oblasti komunitní energetiky tak, aby z toho rozvoje měli prospěch co nejvíce občané. Ale že nás to něco stojí, minimálně na těch dotacích, minimálně na tom, že je potřeba posilovat distribuční síť, je poměrně jasné, a proto bych nehovořil, že se jedná o zdroje levné.

Nicméně abych se vrátil k těm předchozím krokům těch minulých vlád. Tak skutečně to nebyla stávající koalice, která by zrušila tendr na Jadernou elektrárnu Temelín.

Nebyla to ani stávající koalice, která v těch uplynulých letech nedostatečně investovala do energetické infrastruktury. S těmi prognózami všichni věděli, že pravděpodobně podíl obnovitelných zdrojů budeme muset na tom energetickém mixu zvyšovat. Všichni, kdo trošku obnovitelným zdrojům rozumí, tak vědí, že obnovitelné zdroje zatěžují distribuci více než ty stabilní zdroje a že bez nějakých dodatečných investic do té energetické infrastruktury to prostě nebude fungovat. To bezesporu není chyba této vlády, to jejich chyba vlády předcházející.

Chyba této vlády není ani to, že do konce roku 2020 jsme neměli připravenou energetickou koncepci. Poslední byla z roku 2015. Předcházející vláda ji nedokázala nějakým způsobem aktualizovat, přestože dneska se z úst jejích představitelů tady během posledních hodin zdá, že energetika bylo jediné téma, se kterým chodili spát a se kterým se probouzeli v době, kdy byli ve svých funkcích.

Nebyla to ani stávající vláda, byla to ta předešlá, která v roce 2017 za Českou republiku akceptovala snížení počtu povolenek. Všichni víme, že pokles povolenek znamená růst jejich ceny, a tedy i růst elektrické energie.

Nebyla to stávající vládní koalice, byla to předešlá vláda hnutí ANO a sociální demokracie, která prostě neřešila závislost České republiky na ruském plynu. I to jsme zdědili.

Nebyla to ani stávající vláda, ale možná to bude pro diváky a pro vás překvapením, když jste slyšeli ty předešlé příspěvky, nebyla to ani stávající vláda, která přistoupila a akceptovala Pařížskou klimatickou dohodu. My jako klub ODS, já si to pamatuju velmi dobře, jsme v minulém volebním období - a tady musím říct, že to byl třeba i rozdíl mezi námi a stávajícími koaličními partnery - my jsme tady velmi dlouze brzdili a bránili přistoupení České republiky k Pařížské klimatické dohodě. Pamatuju si a musím tady zmínit svého kolegu Honzu Zahradníka, kterého si určitě řada z vás pamatuje, který v tom udělal obrovskou práci. Znovu - sociální demokracie s hnutím ANO přistoupila k Pařížské klimatické dohodě, která otevřela prostor pro další zpřísňování emisí CO2.

Byli to také poslanci ODS - a právě znovu musím zmínit kolegu Honzu Zahradníka, který v souvislosti s přijetím, nebo debatou, projednáváním Pařížské dohody a věcí, které se klimatické politiky týkaly, tak kolega Zahradník prosadil usnesení v minulém volebním období, které říkalo, že Česká republika předtím, než přistoupí ke Green Dealu, by měla vyhotovit ekonomickou studii, která vypočte, odhadne dopady Green Dealu na českou ekonomiku. Dobře víte, že ke Green Dealu přistoupila předešlá vláda. A přistoupila ke Green Dealu sice za vyjednání nějakých peněz navíc do nejrůznějších EU fondů, ale přistoupila ke Green Dealu, aniž by dopadovou studii na české hospodářství vypracovala. Takže prosím nevytvářejme tady dojem, že ta předcházející vláda byla dramaticky racionální, bojovala za české zájmy, za zájmy průmyslu, měla racionální pohled na klimatickou a energetickou politiku před těmi v tom minulém volebním období a po těch volbách nastal nějaký zlom a přišla vláda, která to naopak k té zelené přetočila. Nikoliv. Green Deal, Pařížská dohoda, snížení počtu emisních povolenek, všechno se odehrálo v předchozím volebním období.

Tato vláda, současná koalice, je kritizována vámi za celou řadu věcí, za nečinnost v oblasti energetiky. S tím já taky nemohu souhlasit. Jakkoliv samozřejmě máme být maximalisté a máme chtít od naší vlády maximum a lepší výkony a lepší komunikaci, tak přece jenom musím říci, že není možné říkat, že naše vláda, naše koaliční vláda hází lidi nebo firmy přes palubu. Já jenom zmíním několik opatření. Loni ochránila vláda domácnosti i firmy prostřednictvím nejprve úsporného režimu, poté zastropováním cen. Jenom připomenu, že objem té pomoci českým firmám a českým domácnostem vyšel státní rozpočet na 110 miliard korun. Nemyslím si, že je možné říkat o vládě, že nepomáhá, že neřeší, že hází firmy přes palubu, a zároveň vyplácet z rozpočtu 110 miliard právě na řešení vysokých cen energií. Tady prostě něco nehraje. Je zřejmé, že to je pouze opozičně prvoplánově vyřknutá kritika, která se nezakládá na realitě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP