(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vy tady rozdáváte nějaké grafy a nevím, nikdo tomu nerozumí, co to vlastně je, protože vždycky... To je stejné jak ty platy pro učitele, ne?, jak vy podvádíte. Slibovali jste 130 %. No tak logicky každý si myslí, že ta báze je, když my jsme skončili 2021. Potom jste změnili a řekli jste ne, dáme jen kantorům, pomocnému personálu nedáme. Teď nikdo ani neví, jaká je báze. Ano? Takže jenom manipulace, a když se vám to nelíbí, tak pan premiér řekne: Eurostat blbě, jdu na český staťák, to jsou moji podřízení a uděláte mi pořádná čísla. Ne? Tak bylo by zajímavé vědět, co jste tam projednával s tím nezávislým ERÚ. Proč s nimi vůbec jednáte tedy? Nevím jako. Je to nezávislý orgán. Který... tady nás obviňujete a já ani nevím, kdo tam je. Vždycky jsem jenom slyšel, že ti největší výrobci elektřiny tam mají kámoše. A pokud tam jsou nějací špatní lidi, tak je vyměňte. Co vám v tom brání? Já je vůbec neznám. Takže zkuste skutečně tady říkat fakta a ne nějaké domněnky.

Takže za námi je Francie, kde je výkyv 11,7, nadstandardní Maďarsko, které naopak růst cen úspěšně krotí. Irsko, Austrálie, Slovensko a další země jsou už pod 10 %. V sousedním Německu vzrostly ceny energií o 1,4, v Turecku vysmívaném pro astronomickou inflaci pouze 1,2. Zhruba v polovině OECD přitom energie od loňska rovnou zlevnily. V Anglii, Portugalsku, Finsku, Evropské unii a tak dále. Dánsko, Švédsko, Norsko a Belgie si užívají energie oproti loňsku levnější energie o víc než 20 % a Nizozemsko rovnou o 38,2. No tak co jste mohl tady rozdávat, to srovnání, jak to je? To porovnání? Jenom manipulace, nějaké nesmyslné tabulky. Já jsem je určitě neroztrhal, já jsem si je odložil na památku jako důkaz toho, koho máme tady ve vládě.

Šampioni evropské ekonomiky jsou ale zcela jinde. Polsko si za ty čtyři roky polepšilo o více než 9 %. Jde o statistiku očištěnou od inflace, která Polsko také potrápila. Následuje Bulharsko, které si polepšilo o více než 8 %, a Dánsko, které se k této hodnotě blíží. Orbánovo Maďarsko, kterému se tak smáli kvůli inflaci, s jejím započítáním rostlo skoro o 6 %, Slovensko o necelá 4 %. Pod 2 % je těsně Rakousko.

A pak je tu Česká republika, kvůli které - ano, představte si - museli zavést do grafu i záporné hodnoty. Česko jako jediné z celé Unie neroste. Ne, rostou zisky výrobců elektřiny. Neroste, naopak se velmi výrazně propadá. Když se započítá inflace, jsme na tom nyní o skoro 2 % hůře než na začátku roku 2020. Takže to jsou oficiální čísla. Já vím, že čísla, která vám nevyhovují, zpochybňujete, ale tak to je. My na rozdíl od vás samozřejmě máme ty naše informace podložené.

Takže nebudeme se vracet už do minulosti. Těch článků je obrovské množství. Tady mám další článek ohledně výkupu energií a tak dále. Já myslím, že všechno se to dá dohledat. Privatizace. Privatizace uhelných společností. Bylo by zajímavé to vlastně spočítat, kolik ten stát za to dostal, ne? Čtyři miliardy za OKD, nějakých 650 za Mosteckou, 2,2 za Sokolovskou. Tak když to celé bylo možná ani ne 8, 9 miliard nebo 10, tak to, co ti vlastníci, když jste to nikdy neměli zprivatizovat, vycedili, to jsou desítky až stovky miliard a stále to má ještě hodnotu. Stále to má ještě hodnotu. Takže to jsou ty fatální omyly. To je o vás. O tom, že jste to všechno rozprodali, ne?

Taková Veolia. Kde všude má ty teplárny? Třebovice, Ostrava Přívoz, Krnov, Karviná. Karviná - no to je OKD. Zeptejte se Radečka Pokorného. To on mu s tím pomáhal, ne? Všechno rozprodal - vlečku, teplárnu. Všechno je pryč. A pozemky si nechal. A OKD nechce zveřejnit nájem. To je absurdní. Úplně absurdní, jo. Takže všechno je pryč. A to, co jste vlastně nerozprodali, tak to jste potom úspěšně tunelovali, jo? Těch firem kolik je tady? Zničili jste ČEZ a tunelovali letiště, české lesy a tak dále. O tom si můžeme tady povídat. Tak to jen říkám v rámci výročí revoluce, ne? Lesy a tak dále. Přitom stačilo tam dát jenom manažery, kteří nebudou krást a budou makat ve prospěch našeho státu a našich občanů. Takže pokud chcete, když už jste všechno rozprodali, tak pokračujte v reprivatizaci, kupte to všechno nazpátek, abyste měli ten dosah, pokud vám záleží na lidech. Ano? A už jsem říkal, co všechno lidé potřebují.

Takže já jen chci říct, že jak jsem tady mluvil o té demokracii a o té roli médií, abyste, vážení spoluobčané, věděli, že kdo je vlastně kdo. Protože tady samozřejmě ta média vám stále říkají, jak jsou nezávislá. Například takový Nadační fond nezávisle žurnalistiky, který se tváří, že je nezávislý. Tak naposledy nám vlastně tam nějaký pán od Bakaly tvrdil, že Babiš zničil Mafru - nevím tedy, jak jsem ji zničil - a že vlastně to médium může, když se mu líbí, vlastně podpořit ty politiky. No tak to samozřejmě víme, ale to je ještě novinka, že to tady někdo řekl oficiálně. Jo?

Takže ta média, o tom se moc nemluví, kdo je za Deníkem N, vytvořeným z peněz oligarchy Vohánky. Potom ten Vohánka sponzoruje prezidenta Pavla. Potom topka dostává peníze, ne? Bakala dával každému peníze, jo. Takže ten Nadační fond nezávislé žurnalistiky, to není žádný nezávislý. Mimochodem ten fond dal i například Foru peníze. Kolik dostali? Osm milionů. Takže nezávislá média. Můžeme si o tom povídat, kdo je nezávislý, jak je nezávislý, kdo to tady všechno ovládá.

Například takový ten Martin Vohánka, to je takový ten nový model skvělého podnikatele, který nejenom že je v tom fondu nezávislé žurnalistiky, ale teď po tom, co se Bakala zbavil sekty Respekt, tak jsou tam znovu. Tady je článek. Bakala se zbavil Respektu. Podíl získali i oligarchové stojící za prezidentem Pavlem. No, tak to je zajímavé.

Potom, když vidíme, že koho má pan premiér za poradce. Tady nějaký Miloš Gregor z Masarykovy univerzity. Co říká? "Dezinformace porazí vzdělání. Obchodníci s nenávistí patří k soudu," říká Fialův poradce. No, a kdo určí toho obchodníka s nenávistí? No samozřejmě tahle pětikoalice. Já jsem si myslel, že po tom Klímovi tam nemůže přijít nic horšího, ne? To je od vás, od Radečka Pokorného, ten Klíma. Tak ten taky chtěl dávat peníze a určovat, to je dobré médium, špatné médium. A samozřejmě vy to děláte dobře. Vy jste dali médiím asi 200 milionů, tak určitě jsou všichni nezávislí.

Takže zítra se těšte, vážení spoluobčané, máme ten svátek. Já jsem považoval za důležité vám říct náš názor na demokracii. Náš názor na to, co se stalo v naší zemi od revoluce, a některé ty věci jsou nevratné. Nevratné. Ano, těch 300 miliard dividend každý rok z práce, kterou naši lidi tady vykonají, odchází. Odchází. A nejen to, že ty strany, které tam byly a de facto jsou tam stále i teď ve vládě, to rozprodaly, některé vytunelovaly, tak nás teď devastují tím, že nás zdaňují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP