(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V tom by se mělo samozřejmě pokračovat. A absolutní zákaz prodeje moderních uhelných, nebo dokonce plynových kondenzačních kotlů je absolutní eurostupidita, která sníží konkurenci na trhu, zvýší ceny a lidem dál srazí životní úroveň. Ale že bychom slyšeli našeho slavného premiéra proti tomu protestovat, tak to určitě ne.

Jedna z oblíbených lží samozřejmě pana premiéra a celé koalice je, že jsem měl podepsat nějaký Green Deal. Už jsem to tady četl, že jsme nic nepodepsali, že jsme to prosadili, abychom neměli závazek, abychom měli až 600 miliard na Modernizačním fondu. Ano. A nebylo to jednoduché, že jsme prosadili do závěrů Rad i jádro, i aby nám uznali kůrovce a další věci. My jsme vám vyjednali tolik peněz z Evropy, a vy nejste schopni to ani čerpat.

Včera jsem viděl toho aktivistického Piráta, který mluví o tom, že ten Green Deal je velká příležitost a jak vlastně ty podniky budou prosperovat. Tak by bylo dobré, kdyby také navštívil nějaký podnik a zeptal se, jestli existují vůbec nějaké ty nové technologie, o kterých se mluví, jako syntetická paliva a další nesmysly, co si Evropa vymyslela, protože Zelení zkrátka u minulých evropských voleb uspěli a protože Angela Merkel měla obavu z těch zelených fanatiků, no tak pro jistotu zavřela celé jádro, což samozřejmě byl začátek hlavního problému v celé Evropě.

To, že teď kupujete nazpátek, co jste zprivatizovali, jako je určitě fajn, ale bylo by dobré, abyste se skutečně zamysleli nad tím, abyste nezatížili dalšími náklady domácnosti a firmy. Vzali jste si 100 miliard windfall tax, ten odhad pana Stanjury vůbec nedopadl. Mě absolutně fascinuje, když čtu, že pan ministr financí... tady je titulek z Hospodářských novin: Když zadotujeme elektřinu firmám, zaplatí to daňoví poplatníci. Tak, vážení daňoví poplatníci, měli byste vědět, že v roce 2024 zaplatíte této vládě do rozpočtu 2 500 miliard! Slyšíte dobře? 2 500 miliard, daňoví poplatníci, zaplatíte této vládě, která stále tvrdí, že nemá peníze!

Já vám to řeknu přesně: daň z příjmu fyzických osob 294 miliard. Daň z příjmu právnických osob se navyšuje 314 miliard. A pozor, DPH 602 miliard. 602 miliard jenom na DPH, to je odhad Ministerstva financí. Zaplatíte za dva roky navíc asi 80 miliard. Spotřební daň z minerálních olejů 87 miliard. Spotřební daň z tabákových výrobků 63 miliard. No a pojistné na sociální pojištění... Tak si představte, důchodce oni okradli, ten zákon byl ložený. První, co udělali, vzali důchodcům slevy na jízdné. A víte, o kolik stoupne výběr sociálního pojištění mezi rokem 2022 a 2024? O 123 miliard. 123 miliard. Takže 780 miliard vy všichni, daňoví poplatníci, zaplatíte na sociálním pojištění. A do toho pojistné zdravotní 344 miliard. My všichni, vy, daňoví poplatníci, zaplatíte a nikdo se vás ani pořádně neptá.

Takže pan Stanjura dostane 2 500 miliard a říká, že když zadotujeme elektřinu, zaplatí to daňoví poplatníci. Jasně že jo! Kdo jiný by to platil? Tu vaši nekompetentní rozhazovačnou vládu? Kdo? No to si dělá srandu, ne? Pan ministr Stanjura. Samozřejmě že všechno platí občané. A vy jste tam na to, abyste vlastně ty peníze daňových poplatníků rozdělili tak, abyste jim nezhoršovali životní úroveň. Stále mluvíte, co bylo. My jsme vám to předali v mašličkách. Prosinec 2021. Šestá nejméně zadlužená země. Dneska jsme číslo devět. Devátá nejprosperující země. Dneska jsme dvanáct.

Bezpečnost! Bezpečnost! Už se probuďte konečně. Podívejte se, co se děje v Evropě. Kdo je v ulicích, kolik je těch Palestinců. To ještě nevyšli muslimové, to se budeme všichni divit! My to ještě dáme, oni to už nedají. Už to nedají. Bezpečnost. Jsme byli šestí, jsme dvanáctí. Zase tam chytili nějakou dodávku. A vy jste vůbec nepochopili tu vaši migrační zradu. Ano?

My jsme předstihli životní úrovní Itálii, Španělsko. Vy všechno ničíte! Vy ničíte naši zemi po tom, co jste ji rozprodali a tunelovali! A teď ji ničíte proto, že jste zkrátka ve vládě. No, tak to je. Tak.

Tady někdo mluvil o solárech, jo? Takže fajn. Článek Ekonom 2. 10. 2010: Kdo může za solární průšvih? My nic, my muzikanti, vzkazují ministři i poslanci. Poslanecká tvořivost, nečinnost úřadu, velké ambice Zelených, tlak Bruselu. Za zbytečné vyhozené miliardy nikdo potrestán nebude. Ano, můžu to číst tady. Bursíková stopa, poslankyně ČSSD Iva Šedivá, nadvakrát svázané ruce, potom přišel Topolánek. No zkrátka solární tunel, 600 miliard. A někdo tady vykládá, že Česká republika nevěnovala pozornost obnovitelným zdrojům. No věnovala - hlavně do kapes vašich kámošů jste věnovali. Tady jste to schvalovali. A teď se můžeme dohadovat, jestli za to může Topolánek, nebo Fischer. Když všichni v Evropě zjistili, že solární panely klesly na půlku a byla garantovaná cena, tak všichni reagovali, jenom u nás ne. Jenom u nás ne. No ono je to podobné jak ty lehké topné oleje. Když se zjistilo, že jsou to podvody, tak taky se nereagovalo. Takže to jsou všechno ta vaše dědictví. To vaše dědictví. Ano, zítra je výročí revoluce. Ale to, vážení spoluobčané a daňoví poplatníci, to vám zítra ti naši novináři a média neřeknou.

Světový průšvih. Jinde elektřina padá o třetinu. V ČR už fakt hoří. Monitoring. Světový průšvih v Česku? Dle dat OECD hoří. V České republice ceny elektřiny a jiných energií už i v měřítku globálního srovnání například s Izraelem, Novým Zélandem či Koreou. Zatímco v Nizozemí elektřina padá víc než o třetinu, přesněji o 38 % klesla, v České republice její cena dle předložených dat stoupla o 12,5 %. Jde o meziroční statistiky za září. Nepěkně vyhlíží graf vývoje HDP evropských zemí oproti době před pandemií. V posledních dnech se objevily dvě statistiky, které zaujaly český internet. Jedna srovnává členské státy EU z hlediska hospodářského růstu od covidové pandemie, druhá pak meziroční nárůst cen energií v zemích napříč celým světem. Mezi oběma tabulkami bezesporu lze najít věcnou souvislost, zejména díky tomu, že obě spojuje ještě jedna věc: velmi špatné umístění České republiky. Ta je v růstu cen energií na druhém místě za Kolumbií - Kolumbií! - zatímco v evropském srovnání hospodářského výkonu posledního čtvrtletí jsme beznadějně poslední.

Pane ministře, jsme poslední! Pozdravujte pana premiéra, jsme poslední. Máme nejhorší, nejvyšší cenu elektřiny. A to vy přece víte. A když jsme vám říkali, abyste to udělali jak Macron, abyste vykoupili ty minoritáře, abyste zastropovali, jak to on udělal na 64 eurech, tak jste to nechtěli. A vy určitě víte proč.

Takže pokud jde o ceny energií, jsou srovnávány v členských státech OECD mezi zářím 2022 a letošním devátým měsícem. V Kolumbii, ano, zdražily o 21,8 %. Hned za ní je Česko. Zde ceny poskočily o 12,5 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP