(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ano, vy jste to vyhnali nahoru, o tom nemluvíte, že v podstatě naši lidi platí možná čtyřikrát víc než občané na Slovensku. A o tom je ta debata. Je pravda, že ta elektřina klesá na trzích, ale v podstatě u nás je jedna z nejvyšších, takže u nás ani nemá kam růst. Takže místo toho, aby klesala, vy tvrdíte, že bude možná stoupat o jednotky procent. Takže je to jednoznačně vina vaší vlády, která ceny elektřiny zastropovala nesmyslně vysoko, a neposlechli jste nás. My jsme vám to říkali v únoru 2022, byl jsem nakupovat v Polsku ty potraviny, ano. A dal jsem i řešení, ano. A je to stále dokola. Ale panu premiérovi trvalo dva roky, než pochopil, že v Německu jsou levnější potraviny. Když jeho poradce to doporučuje, tak snad do konce vašeho volebního období zjistíte, že skutečně ta elektřina je důležitá.

No a teď vlastně tady jsou strašné debaty. V televizi chodí ti experti všichni a říkají, že jak to bude příští rok? No já tedy nevím, jak to bude. Jak to bude. Když si přečtete jenom vodné a stočné, vyjádření, nevím, kdo to byl z nějakého svazu. Vy navyšujete daně všem. Dneska je vodné, stočné 10 % DPH, vy to navýšíte na 12. A co říká ten zástupce těch firem? No že to stoupne o 25 %. A čím argumentuje? Cenami elektřiny, daní z nemovitostí a dalšími věcmi. Takže dneska nikdo neví, co udělá ten daňový balíček. Vy tomu nerozumíte. Vy nevíte, co je to podnikat. Vy nevíte, jak ti podnikatelé přemýšlejí, ne? Jak on přemýšlí, ten barber v Havířově, kde jsem byl. Kolik? Má 490, má DPH 10 %. Dají mu to na 21, no, tak možná, že si tam nasadí 30, 40. A všichni budou tvrdit, že za to může Fialova vláda. A budou mít pravdu. Budou mít pravdu. Protože je to vaše. Vy nerozumíte vůbec ničemu! Ty debaty, vždyť na to se nedá dívat! Jo? Pavlína Wolfová ze CNN tam má ty experty, jo, a teď říká - Výborný říká, klesá DPH z 15 na 12, tak potraviny budou levnější. Bendl říká, nebudou levnější. Prouza říká, že nebudou levnější, lobbista marketu. A kdo to ví, co bude? Mě to fascinuje, že už dopředu se všechno ví. Přitom ten problém potravin je o tom, že základ byl, že jste neměli dovolit tu inflaci. Vy jste to dovolili, inflace v prosinci 2021 byla 5,3 nebo 5,4 a tehdy byla elektřina na nule DPH. Vy jste to nechali vystřelit na 21, no a potom jste to hnali až na 18. A vám to vyhovuje. Takže vy jste dva roky zdaňovali lidi inflační daní, abyste je teď zdanili normální daní. No, takže je mi to líto.

A poučte pana premiéra, když jde nakupovat. Vždyť my vyvážíme syrové mléko a dovážíme německé máslo. Madeta v životě žádné mléko do Německa neprodala. Proč říká, že tam má stejné výrobky? Řekněte mu, že ta coca-cola DPH stoupá díky němu z 15 na 21 % od 1. ledna. Vždyť on to netuší. On je fakt mimo. Vy jste všichni mimo. Vy tady vykládáte něco o průmyslu, nic o tom nevíte. Němci dají 12 miliard eur svému průmyslu, no. Tak kam my vyvážíme naše výrobky? 87 % do Evropské unie a 33 % do Německa. Tak jak ty naši budou tam konkurovat? To je fakt neuvěřitelné. Neuvěřitelné. A to, co vy děláte, tu devastaci našeho hospodářství, samozřejmě tam je velká setrvačnost. To potrvá dva roky, možná tři, jak se to projeví. Projeví se to. Tak.

Takže vy zkrátka se ještě chlubíte tím, že cena elektřiny vzroste maximálně o 10 %. V době, kdy miliony občanů se dostaly do chudoby a další 2 miliony se do ní brzy propadnou. Je to hodně velká drzost, protože těch 10 % při stávajících cenách dělá nějakých 3 000 korun ročně. Rekordní zvyšování daní a osekání úlev, to pro spoustu lidí může být likvidační. Navíc zvýšené ceny elektřiny firmy přenesou na zákazníky, co dál podpoří zvyšování cen a roztočí inflaci, která se zase zvýšila.

Aby se dokreslil celý vládní chaos, tak se ukazuje, že těch 65 miliard mohla vláda zaplatit z peněz vybraných z emisních povolenek nebo z evropských peněz. Tato vláda nevyužila 1 600 miliard z Modernizačního fondu a z evropských fondů pro vlastní občany a pro české firmy a podnikatele nehne ani prstem a raději lidi nechá propadnout do chudoby a firmy zkrachovat. Zatímco Německo, Polsko i Slovensko, které jsou mnohem zadluženější než Česká republika, budou v roce 2024 ulevovat lidem od drahých energií a zvažují k tomu použít i peníze z emisních povolenek, pan Fiala s panem Síkelou všechno přehodí na firmy a lidi. Německá vláda pomůže. To už jsem mluvil, 300 miliard korun, ano, svému průmyslu. Ale naše vláda ne. Naše vláda ne.

V Polsku kabinet hodlá prodloužit zmrazení cen elektřiny v domácnostech do příštího roku. Nynější polská vláda pro letošek zmrazila ceny elektřiny na úrovni konce roku 2022. Zmrazení cen elektřiny v příštím roce na dalších 6 měsíců a na 12 měsíců v případě cen plynu slibuje také možná nová vládní koalice vedená Donaldem Tuskem. Na Slovensku jsou jako v Polsku ceny energií zastropované mírně nad úrovní roku 2022. Slovenské domácnosti tak letos platí jedny z nejnižších cen v EU a zřejmě nová vláda energie zmírní ještě víc. České podniky nedostanou ani korunu, což negativně ovlivní jejich konkurenceschopnost. No tak když ten podnik musí platit vyšší úroky, vyšší daně, vy zase navyšujete daň, i korporátní. Lidi musí platit daně, no a když ten podnik nebude mít peníze, tak komu to vezme? No asi těm zaměstnancům. Ne? To má jako logiku. Ale já chápu, že vy tomu nemůžete asi rozumět. Takže ani podniky nedostanou, ani domácnosti se pomoci nedočkají. Takže i kdyby nakrásně ceny elektřiny klesly, tak do budoucna budou neustále stoupat, za což všichni můžeme poděkovat panu premiérovi, který v Bruselu proti zájmu vlastní země prosadil emisní povolenky pro domácnosti a osobní dopravu, což v praxi bude znamenat zvýšení cen paliv, uhlí, plynu, benzinu a nafty.

Mě vždycky fascinuje, jak všichni tady opakují, že to naše předsednictví bylo úspěšné. A v čem prosím vás? Že jste nic nesplnili, co jste slibovali? Že se zastaví výroba aut se spalovacími motory? Že budou platit lidi za emisní povolenky? Že budeme muset mít jenom elektroauta? Nebo co? Nebo Euro 7 jste zapomněli. Potom se probudil Kupka a teď se tím strašně chválí, jak to jste všechno zvládli. Brusel si vás ochočil zkrátka. Vždyť i ten Timmermans, ten šílenec, vás vlastně pochválil. Emisní povolenky. Vždyť pan premiér říkal, že to zařídí nějak, jo? Ale nechal ještě na mě summit 16. 12. 2021, den předtím, než jsme je vítali ve Strakovce. To jsme si ještě mysleli, že to bude normální vláda, se kterou můžeme nějakým způsobem komunikovat. No, teď už víme, že to zkrátka nejde.

A ten projev pana Síkely dneska, to je jako fakt neuvěřitelné, jak někdo může takhle arogantně vystupovat a být osobní a tak dále. Ano, já budu vystupovat stejně jak vy, pane ministře. Vy máte máslo na hlavě, já ne. Já ne jako. Já znám plno lidí, kteří by si o vás už ani neopřeli kolo dneska. Plno vašich kamarádů, jo, bývalých.

No, takže takhle to tu máme. A aby všech těch ran nebylo málo, tak Ministerstvo životního prostředí se od roku 2025 chystá zakázat prodej kamen na uhlí, která zásobují levným teplem stovky tisíc českých domácností. Bruselští byrokraté chtějí od roku 2029 rovnou zakázat plynové kotle. Mimochodem, když jsme byli ve vládě, nešli jsme formou zákazu a restrikcí, ale formou pobídek. Rozjeli jsme úspěšný program kotlíkových dotací, kdy se podařilo vyměnit přes 120 000 nejstarších a nejvíce znečišťujících kotlů na uhlí často za moderní plynové kotle. Ve stovkách obcí se tím v topné sezóně zásadně zlepšila kvalita ovzduší. Teď se děje pravý opak.***




Přihlásit/registrovat se do ISP