(10.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ale to, co je snad ještě horší, je to, že vy zdroje, které vyberete, jak už jsem zde zmiňoval, na daních, dividendách, DPH a tak dál, za vyšší ceny energií, odmítáte dávat zpátky. Ale vy jste to přece slíbili! Já to opravdu nechápu. Já bych snad bral i ten argument, kdy řeknete, já to přehodím celé na vás a stát to už dál platit nebude, i když se mi to nelíbí, kdybyste to neměli kryto těmi příjmy. Ale vy to máte kryto těmi příjmy! Vy budete mít v příštím roce opět vyšší dividendu z ČEZu. A proč ji budete mít vyšší? No protože jsme měli vysoké ceny energií a budeme je mít stále vysoké. A ten ČEZ samozřejmě na tom opět vydělá. To není jeho podnikatelskou dovedností při všem respektu. To je prostě dáno trhem! A stejně tak budete mít ještě další zdroje z té windfall tax. Navíc můžete využít zdrojů za emisní povolenky. A prosím pěkně, přestaňte stát v předklonu před Evropskou unií a začněte už konečně jednat. Na to se fakt už nedá dívat!

To je nekonečný spor mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu - tady se vás musím zastat, pane ministře, protože MPO v tomhle má racionální názor, proti tomu jde Ministerstvo životního prostředí. Já vůbec nechápu, proč tady dneska nesedí pan ministr životního prostředí. To si z nás fakt, pane ministře, děláte srandu? (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Vy se tady hádáte už několik měsíců s Ministerstvem průmyslu a obchodu o tom, jestli je možné nebo není možné využít zdroje z emisních povolenek, z předražených emisních povolenek, a vy se neobtěžujete přijít ani na tu schůzi! Já jsem třeba čekal, že tady bude nějaká korektní diskuse mezi MPO a Ministerstvem životního prostředí a že se to začne vyjasňovat. Mimo jiné i různí novináři to vykládají různě. Ale popravdě řečeno, to není podstatné, jak to vykládají novináři. Podstatné je to, že vy zase stojíte v předklonu před Evropskou unií a sundáváte gatě před brodem, protože - za prvé - není přijata ještě ta transpozice, jinými slovy, směrnice, která určuje to, že od roku 2024 už by se neměly výnosy z emisních povolenek používat pro tyto účely, třeba kompenzace cen. Tak to platí v momentě, kdy bude toto přijato v rámci českého zákona, který je nad tím evropským, a vy jste to nepřijali. A v zásadě správně jste to ještě nepřijali. A co si budeme nalhávat, nepřijmete to už ani do konce roku. To už ani technicky nedá zvládnout. Vždyť to víte, ten zákon o emisních povolenkách nemáte šanci, aby prošel. Ještě není ani připomínkové řízení k němu dokončeno, pokud se nepletu. To znamená, stejně to bude až v roce 2024. Tak o co tady hrajeme? Do doby, dokud to není přijato, tak v tuto chvíli se řiďme českými zákony. Čili možné to je.

A naše doporučení? Jednejte s Evropskou komisí nekompromisně a nepřijímejte to do té doby, dokud tam neuděláte výjimku do konce roku 2024, a v roce 2025 už na to budete mít úplně jiné zdroje, o kterých určitě víte, z Evropské unie. K tomu tady promluví ještě moje kolegyně, paní místopředsedkyně Dostálová. Čili hrajeme o rok 2024. Takže neschovávejte se!

Já rozumím tomu sporu, my jsme ho také prožívali. MPO má nějaký názor, proti tomu stojí Ministerstvo životního prostředí - zelené jak brčál - a ti nechtějí dát peníze na tyto účely. Proč je tam nechtějí dát? Protože samozřejmě zase na ně tlačí všichni ti, kteří chtějí investiční zdroje do zelených bohulibých projektů - od fotovoltaiky přes zateplování, oprav dům po babičce, oprav traktor po dědečkovi a já nevím, co všechno tam máte! (Smích a potlesk v řadách poslanců hnutí ANO.) To znamená, je tady toho velké množství a samozřejmě tlačí na to, aby nedávali ty peníze. A já bych to ještě bral, ale víte, do jaké míry? Do té míry, kdyby to bylo v těch původních cifrách. Jenže vy jste úplně někde mimo. Zaplať pánbůh, že tam budete mít více peněz. Já říkám zaplať pánbůh. Bohužel to samozřejmě dopadá na podniky. Jinými slovy, ještě za naší vlády jsme očekávali, že v Modernizačním fondu bude nějakých 150 miliard korun. Podívejte se na tři roky starý rozpis toho, jak se ty peníze budou přerozdělovat. Jenomže díky tomu, že Evropská unie naprosto neodhadla cenu emisních povolenek, žene podnikatele do záhuby a ty emisní povolenky stojí přibližně dvoj- až trojnásobně, dokonce někdy i čtyřnásobně více, než se předpokládalo. Tak co to znamená? Že v tom Modernizačním fondu nebudete mít 150 miliard, ale poslední rozpis, který jsem viděl z minulého týdne, okolo 500 miliard korun. Co tím vlastně chci říct? Že tam máte výrazně víc, než se předpokládalo. A to je tak komplikované a nelogické si uvědomit, že to tam je mimo jiné díky tomu, že máme drahé energie a že by bylo férové část těch peněz pustit zase zpátky těm, kteří za ty energie zaplatili? Já myslím, že to snad zní i celkem logicky.

Takže ještě jednou: Jednejte s Evropskou komisí, už dávno jste tak měli činit, a nepřijímejte tu transpozici do té doby, dokud nebudete mít výjimku na rok 2024. Protože i nám v době covidu, když jsme potřebovali desítky a stovky různých výjimek, ať to nepřeháním, asi byly spíše desítky, tak samozřejmě Evropská komise poslala dopis: není to možné. Pak nám sdělila, že to není možné. Pak si tam někdo něco ověřil: není to možné. Tak tam musí vyrazit ten ministr, musí tam vyrazit se svým týmem, a musí jednat až do té doby, dokud tam nenajde nějaké řešení. A můžu vám říct, že prakticky vždycky jsme ho našli, téměř vždycky se to dalo dohrát. Tím spíše, že ostatní země tak činí. Tak se podívejme na Polsko. Ano, Polsko využívá a bude využívat emisních povolenek, byť v trošku převlečeném kabátě, tuším, že to tam dělají přes nějaké energetické poukázky, tak to využívá na sražení cen ještě v tom příštím roce. To znamená, není pravda, že by to nešlo, jenom musíme chtít.

Ale pojďme se ještě podívat k jedné věci. Vy víte, že ty zdroje za emisní povolenky vám padají do dvou vaků. Jeden na ty takzvané zelené účely, investiční - tam je pravda, že tam to na toto využít nelze - a druhé jdou na účely i toho provozního charakteru. Ale vám tam ty peníze samozřejmě přicházejí, a přicházejí vám ve vyšší míře. Já už jsem to ukazoval na tom, že tam mělo být do roku 2027, 2028 nebo 2030 nejdéle přibližně 150 miliard korun - a bude tam 500. Co tím vlastně chci říct? Že vám do toho vaku, ze kterého můžete toto přerozdělit, chodí měsíčně zaokrouhleně 3 miliardy korun. Ještě jednou, to jsou peníze za emisní povolenky, to jsou peníze, které zaplatí naše firmy a které končí na Ministerstvu financí. A ty peníze můžete využít na tyto účely. Já se jenom ptám, kde jsou ty peníze? Co se za ně kupuje? Za co jste je utratili? Ty mají jít na energetiku, ne že se za to nakoupí letadla nebo cokoliv jiného. Ano, vy si vytváříte další zdroje, kterými ale kupujete úplně jiné věci.

Takže abychom to řekli přesně: Naše firmy mají výrazně vyšší vstupy, protože musí platit za emisní povolenky, díky tomu mimo jiné máme vysoké ceny energií, protože to samozřejmě zdražuje ty energie v celé Evropě. Ty peníze, které k nám přijdou, místo abychom tedy využili ať už na ty investice, což jde z toho životního prostředí, tak by se měly využít na tyhle účely, tak vy za ně nakoupíte letadla. Jinak to říct nemůžu. To je prostě realita. A nejsou to jenom letadla, můžeme se bavit o čemkoliv jiném.

Já nevím, jestli chápeme v tomhle tu zvrácenost, která v současné Evropě vlastně probíhá. Prostě lidé platí vysoké ceny za energie, firmy se stávají méně a méně konkurenceschopnými, létají nám tady emisní povolenky, se kterými si hrají spekulanti, máme dražší výrobky, likvidujeme náš průmysl, exportujeme CO2, protože třeba naši oceláři postupně končí, evropští teď myslím - ale spotřebováváme méně oceli? Ne! Vždyť ta ocel se sem vozí třeba z Turecka. Akorát exportujeme to CO2, protože ti to tam vyrábí samozřejmě ve fabrikách, které mají horší účinnost. Ale ty emisní povolenky nám skončí v nějakém koši, který bychom měli rozdělit, a my když to máme rozdělit, tak podlehneme bruselskému tlaku, podlehneme lobbingu firem a chceme těch 500 miliard, které nám sem v nějaké době dorazí, použít opět na zejména zelené zdroje a nechceme pustit nic do toho provozu. Přesně kvůli tomuhle jde evropská ekonomika do kytek a na to se opravdu odmítáme dívat.

A pak tady máme druhý vak, to je těch 38 miliard korun za distribuci a přenos, a to rovněž převádíte na spotřebitele. Tady je to trošku náročnější, protože to jsou náklady, které jsou spojeny s údržbou, s investicemi do distribuční sítě, do přenosové soustavy a podobně. A problém je, že v čase porostou tyhle výdaje. To je jasné a to všichni vědí. Proč porostou? Protože se budují zase obnovitelné zdroje energie, ty jsou nestabilní, jak všichni víme - někdy svítí sluníčko, někdy fouká vítr a musí se posilovat sítě, aby se tady vyvážily ty zdroje stabilní s těmi nestabilními. Musí se posilovat samozřejmě přenosová soustava, zjednodušeně řečeno velké kandelábry, malé kandelábry, a do toho se musí dávat nemálo zdrojů, mimo jiné i proto, aby sem doputovala ta zelená elektřina z Německa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP