(10.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Tak to jsou docela zásadní výdaje, které se musí hradit. Vy je tedy opět převádíte na firmy a na spotřebitele. A nezapomeňte, že už je to zatíženo, pane ministře, rovněž tou regulovanou složkou plynu. A proč? Akvizice, které jste udělali, například NET4GAS tedy v tomhle případě, to znamená tím, že se investovalo do přenosové soustavy, tak se v tom začíná projevovat. A já teď, abychom si rozuměli, nekritizuji nákup NET4GASu, já souhlasím s tím, a vy víte, že jsme kolem toho měli spor, ale že jsem předtím jasně podporoval, že se má NET4GAS, čili přenosová soustava, dostat opět pod kontrolu státu, což jste učinil. Já jsem kritizoval jinou věc. Já jsem kritizoval cenu. Byli jste zbrklí v tom, nechali jste se dostat pod tlak a mimo to, že jste koupili firmu, což jsme věděli, s 33miliardovým závazkem, to znamená firmu, která bude muset splácet dluhopisy a bankovní úvěry, tak jste za ni ještě dali, zatím to není úplně definitivní, 6 až 8 miliard korun. To jste vyskládali tím, že tam je nějaká okamžitá cena a pak je tam cena za zisk z té společnosti. No prosím pěkně za zisk, co to znamená, ten zisk z té společnosti? Ten už je jenom v rukou státu, ten už je jenom v rukou Energetického regulačního úřadu, to znamená, musí se zvednout cena regulované složky, jinak to není. Ale hlavně ještě je tam tuším necelé 3 miliardy korun za to, že si vyplatili těsně předtím dividendu, a ta je prostě pryč. Takže v Kanadě a v Německu lítají špunty. Ale já nekritizuji ten vlastní nákup, kritizuji tu finální cenu, která bude, ale ať je to jakkoliv, tak je to 33 miliard plus dejme tomu dalších 8 miliard korun, bude to určitě přes 40 miliard korun, které musíme zaplatit. K tomu jsme se zavázali.

Máme tedy v tuhle chvíli přenosovou soustavu. No, já se ptám, z čeho to zaplatíme? To je to, co jsem po vás chtěl, pane ministře, abyste předtím, než to uzavřete - a znovu říkám, proč ne, je to v zásadě racionální krok - všem jasně a čistě řekl, jdeme směrem k energetické bezpečnosti a znovu říkám ano. A něco nás to bude stát. To něco si vyčísleme, náš odhad je přes 40 miliard korun, tuším, že je to do roku 2028. A druhá otázka je, z čeho to zaplatíme? Nic víc, nic méně. A měl jste férově říct, že těch 41 miliard korun, a třeba nás přesvědčíte o něčem jiném, se budou platit z těch regulovaných cen plynu. To znamená, je z mého pohledu velmi nepravděpodobné, že zde bude ještě nějaký tranzit plynu, i když samozřejmě můžeme nad tím spekulovat, byl bych velmi při zemi, když budete tvrdit, že z té pohledávky, kterou máte vůči Gazpromu, tuším, myslím, že to je na úrovni skoro 70 miliard korun, že se vám podaří ještě něco vykřesat. To jsou nějaké spekulace, a bude-li to, skvěle, ale držel bych se při zemi, držel bych se na bázi prostě vyššího rizika. Pouze konstatuji, že tady na někoho zůstane těch 41 miliard korun. Jednotky miliard zaplatíte teď do toho roku 2025, a už proto zvyšujete regulovanou cenu plynu na příští rok, myslím, že tam jsou 2 miliardy korun, a je férové to říct, že to v tom už je. Rána to bude od toho roku 2025, jsem zvědav, z čeho to budeme platit, protože jediné, z čeho to můžeme platit, je opět to, že se bude zvedat ta regulovaná složka plynu. Takže ještě jednou, to není kritika za nákup, ale měli bychom přesně mít rozbetlováno, co za tím je ve smyslu toho, z čeho to budeme splácet.

A teď jak řešit toto, jak řešit těchto 38 miliard korun případně tedy za distribuci, za přenos, za všechno, co v tom je. Opět, můžeme využít zdroje, které budete mít z windfalltax, z dividendy ČEZu a případně z toho, co skončí na Ministerstvu financí v rámci emisních povolenek. Ano, to se dá nějakým způsobem vybalancovat s těmi obnovitelnými zdroji. Varianta B, kterou nechápu, proč se neudělala, opravdu mi to není jasné, proč Energetický regulační úřad se nepokusil domluvit s distributory a s přenosovou soustavou a nerozložili to třeba do tří let. Já vím, že v čase by nás to stejně doběhlo, ale v těchto kritických letech se domnívám, že tahle šance tady byla. Nicméně ono samozřejmě jsme zase u toho ČEPSu, to znamená, my to sice možná rozdělíme do tří let, ale budeme muset říct ČEPSu, že tedy bude dostávat méně peněz po dobu tří let, a on logicky řekne: z čeho mám tedy splácet ten NET4GAS? To znamená, točíme se trošku v začarovaném kruhu. Varianta je ještě, dávám ke zvážení, dočasný krizový rámec, který vypadá, že Evropská unie prodloužila ještě na první měsíce roku 2024.

A pak jsou tady celkově, ať už na ta ozetéčka, nebo na přenos distribuce, střednědobá a dlouhodobá opatření. Tam nás nemine, než že budeme muset společně, protože to už nebude o vaší vládě, řešit reformu tarifního systému. Ten způsob, jakým se to děje dnes, už je za zenitem. Musíme daleko více motivovat spotřebitele. Prostě moderní energetika si žádá už jiný tarifní systém. Musíme motivovat distributory k tomu, aby výrazně více čerpali na rozvoj sítí ze zdrojů z Evropské unie. Musíme urychlit zavedení takzvaných dlouhodobých kontraktů, které děláme přes aukce, a to pro rychlejší výstavbu nových zdrojů. Snad se shodneme na tom, že musíme zjednodušit povolování a výstavbu nových zdrojů, tady už se určité kroky udělaly, to musím říct objektivně. A mimo jiné musíme vybudovat lepší propojení přenosových sítí s Německem, chceme-li tady tu levnější zelenou energii.

V každém případě musíme nutně řešit okamžitě uhelné zdroje. Jinak já jsem teď viděl čísla, nechte si je prosím vytáhnout, jaká je spotřeba uhlí v Číně, v Indii, v Evropské unii a ve Spojených státech. To je neuvěřitelné. Spotřeba uhlí v Číně a v Indii roste, ale z toho obrovského objemu, který mají, a z toho malého objemu už uhlí nebo vůči Číně a Indii zlomkovému objemu v Evropské unii a ve Spojených státech, tak tady to klesá. Celková spotřeba uhlí ve světě bohužel roste. Zase ta absurdita toho, že pak se divíme, že nás tady Číňané dobíhají a předbíhají, že se tady prodávají čínské elektromobily a já nevím co všechno. Toto ale mimo jiné jde i za vámi, protože vy jste předsedali Evropské unii, vy jste tam měli možnost celou řadu věcí ovlivnit. A mimo jiné celá ta šílená směrnice, která dneska by skutečně mohla znamenat to, kdyby se přijala, že se nebudou platit už staré obnovitelné zdroje, a to je to, co jsem říkal, ať ještě vyjednáte s tou Evropskou unií, tak ta vznikla za vašeho předsednictví. Čili vy jste si na sebe ušili bič a dneska opravdu nevíte, jak z toho.

Stejně tak je nutné se pochopitelně bavit o plynu. Všichni velmi dobře víme, že sedm let trvá vybudovat plynovou elektrárnu. A jestliže to uhlí bude postupně končit, bohužel i díky vaší politice v rámci Evropské unie, tak nám nezbude než nastartovat plyn. A já se jenom ptám, co zde budeme mít v tom mezidobí. A věřím, že je dlouhodobá shoda na tom, že se bude budovat jádro, malé modulární reaktory a pochopitelně i nadále obnovitelné zdroje energie, ale nikoliv tím, že se bude podporovat provoz například fotovoltaik, ale že se bude podporovat investice, jinými slovy to, co do toho dáme v tom investičním výdaji.

Tak já už budu končit. Závěr. Prosím vás, začněte už konečně dělat energetickou politiku a ne politiku. Pojďme tu politiku dělat na něčem úplně jiném. Ale jestliže do toho začneme zavádět všechny ty funkcionářské marketingové výlevy, tak ve finále na to doplatí akorát lidé, akorát firmy. Přestaňme prosím pěkně už konečně vymývat lidem mozky různými nesmysly o tom, jak jste tady zajistili nezávislost na Rusku či jádru. Jestli chcete, pane ministře, já to tady klidně otevřu a budu tady mluvit hodinu, dvě hodiny budu ukazovat na to, kdo kde za koho lobboval, budu ukazovat, kdo je na čem závislý, jakým způsobem tady fungují plynovody a tak dále. Nemám s tím nejmenší problém. Ale lidé už se vám smějí, protože pochopitelně odborníci, analytici a tak dále tomu dávají nějaké ratio. A prosím pěkně, začněte bez aktivistických manýrů, vykašlete se na aktivismus v tomhletom. Vždyť nás to stojí akorát peníze zajišťovat energie za pokud možno co nejdostupnější ceny, protože energetická bezpečnost je o ceně, energetická bezpečnost je o diverzifikaci a o dostatku energie.

A tady musím říct, že i vy jste se snažili, aby dostatek třeba toho plynu byl. Nemůžu fakt říct že ne. To bych byl neobjektivní. A vysvětlete lidem i firmám faktické dopady, porovnejte to s jinými zeměmi. Přestaňte ohýbat cenová srovnání, proboha. Lidem přece nejde o to, jestli máme druhou nejvyšší cenu, nebo osmou, nebo devátou. Lidem jde o to, co mají na té složence. Lidem jde o to, co mají na té faktuře. Oni nejsou hloupí. Oni vědí, co měli, vědí, co mají, a nejsou hloupí, aby se na prvním vyhledávači podívali, jaké jsou ceny někde jinde. Jim jde o tu faktickou cenu, o to, aby byli schopni uřídit své firmy, o to, aby byli schopni přežít v rámci domácností a nemuseli se dostávat třeba do energetické chudoby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP