(10.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Takže jsme si nechali od jednotlivých energetických společností, klíčových, poslat podklady, jejich scénáře a výsledek je následující. U přibližně 40 % zákazníků, to jsou zákazníci, kteří jeli na cenovém stropu, se skutečně bude jednat v celkovém pojetí o nárůst o jednotky procent. A ať jsem ještě objektivní, o nízké jednotky procent. U přibližně 35 % zákazníků, kteří byli dneska těsně pod stropem, se bude ale jednat už o nárůst o 10 až 20 %, záleží na tom, jak to měli pod tím stropem. Přibližně u 10 % zákazníků, kteří byli fixováni v roce 2022, bude nárůst 20 až 25 %, bude záležet na tom samozřejmě, u jakého obchodníka měli kontrakt. A u 15 % zákazníků, zase je to zaokrouhlené, kteří měli fixováno v roce 2021, tak tam nárůst bude až o desítky procent a vyšší desítky procent. Třeba klasický nejznámější tarif D02, tam to bude dokonce o více jak 70 %.

U firem, tam ten náraz bude ještě větší. Je sice pravda, že regulovaná složka je menší, než bývala v minulosti vůči neregulované složce, ale s ohledem na to, že energeticky náročné firmy budou mít nárůst až 200 % regulované složky, tak tam to může vyskočit skutečně zásadním způsobem. Ale hlavně, to je to nejpodstatnější, jak prosím pěkně vysvětlíte našim lidem, že poroste cena elektřiny v době, kdy máme jednu z nejvyšších cen v celé Evropě? A ve střední Evropě s výjimkou Německa - a teď beru lidi, neberu firmy, tam už ani to neplatí - máme suverénně nejvyšší ceny. Takže my vlastně říkáme - podívejte se na mapu Evropy, Česká republika ve středu má nejvyšší ceny a současně z těchto nejvyšších cen vám to ještě poroste. Někomu o procenta, to je pravda, někomu třeba o desítky procent. To přece nikdo nevezme. Nikdo! Nikdo to nepochopí.

Jak to vysvětlíme našim firmám? Jak jim vysvětlíme to, že nejenom na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku a tak dále mají levnější energie? Ale pozor, oni už je mají dneska výhodnější, nebo budou mít, i v Německu. Přece víme, že německé firmy už obnovitelné zdroje energie, ty poplatky, neplatí. A navíc, pokud uděláte to, co jste navrhli teď, a projde to tak, jak to spočítal Energetický regulační úřad, tak máme dopočteno, že regulovaná složka u našich firem bude o 50 % vyšší než u firem německých. To je prostě realita.

A pokud připustím to, že se kupují ty ceny na světových trzích plus minus podobně, no tak je jasné, že budeme mít méně výhodnou cenu. To úplně jednoznačně. Naše firmy, jak potom mají konkurovat? Jak mají exportovat? Jakým způsobem mají vzdorovat různým investorům z Německa, kteří chtějí nakoupit české firmy, dostat je ke zdi? To opravdu chceme průmysl definitivně zničit? A nezlobte se, neberu ani na minutu argument, kdy tvrdíte - takhle jste Havlíčku strašil už v roce 2022 a podívejte se, jak dobře dopadly firmy v roce 2022. Dopadly dobře, to je pravda. A víte proč? Protože v roce 2021 jsme nezavřeli průmysl. Protože jsme podpořili v rámci covidové doby naše podnikatele, nehodili jsme je přes palubu a v nejnáročnějších měsících jsme český průmysl podrželi. Každý, kdo kdy v průmyslu byl, tak velmi dobře ví, že jede ze setrvačnosti. Mají zafixované některé ceny, dojíždějí cenové kontrakty a tak dále. To znamená, ano, rok 2022 dopadl - zaplať pánbůh - díky tomu, že jsme v covidové době fungovali a podnikatele jsme podpořili. A stojím si za tím, jsme to udělali správně. Všichni velmi dobře vědí, že to bylo skoro 700 000 podnikatelů, zejména samozřejmě živnostníci, ale potom i střední firmy, velké firmy. I když jsme nebyli bez chyby a určitě bychom některé programy dneska dělali lépe, rychleji a tak dále. To je pravda.

Ale ta podstata je jiná. Ta podstata je v tom, že přežili. A díky tomu i následující rok dopadl docela dobře. Ale protože průmysl jede samozřejmě, jak už jsem řekl, z určité setrvačnosti a projevuje se to později - podívejte se na výsledky roku 2023. Přece všichni vidíme ta čísla. Průmysl má meziroční pokles 5 %. 5 % už opravdu není malé číslo. Když se podíváme na míru investic podnikatelského sektoru, tak jsme na minus 1,5 %. Když se podíváme na míru inovace, jdeme do kytek. A vy jste, pane ministře Síkelo, vy jste ministr průmyslu. Rád říkáte, že nejste ministr průmyslníků - dobře, a já jenom tvrdím, že průmysl dělají průmyslníci. Ale vy máte udělat všechno pro to, abyste udržel průmysl, abyste udržel růst a logicky tím pádem abyste udržel ty průmyslníky. A vy jste to neuhrál na té vládě. Ku vaší obraně musím říct, že jste tu snahu měl. To je pravda. A šel jste tam s jinou myšlenkou, šel jste tam s jiným záměrem. Je to fakt. Ale přiznejme si to, utrpěl jste tam debakl. Neuhrál jste ani obnovitelné zdroje energie, neuhrál jste ani distribuci a přenos, neuhrál jste ani teplo. To ještě pomíjím to, že se na tom teplu pracovalo skoro jeden rok.

Pojďme se teď podívat do většího detailu, co se s tím dá dělat a o jaké platby se tady vlastně jedná, protože ne všichni jsou zcela v obraze a tím, jak je bohužel neinformujete, tak je z toho akorát zmatek. Takže ještě jednou. 26 miliard korun jste se rozhodli převést na poplatníky za obnovitelné zdroje energie, čili na domácnosti a na firmy. A tady se chviličku zastavme. Jen ať všichni ještě jednou vidí, o co se jedná. Jedná se o solární tunel z let 2006 až 2010. Došlo k totálnímu selhání státu, k totálnímu selhání tehdejších politiků, selhání tradičních stran. S nadsázkou tvrdím, že po zcizení Karlštejna to byl druhý největší tunel v dějinách českých. A můžeme se podívat, kdo všechno u toho stál. Ano, stál u toho tehdy i pan ministr Kalousek, který nám dneska káže, kterak se všechno má dělat, jak se mají dělat rozpočty. I v těch letech 2006 až 2010 on byl ministrem financí, takže k těm všem schodkům, které tam byly, si prosím připočtěte ještě 600 miliard korun, protože to je částka, která se bude díky neschopnosti tehdejších politiků, díky tomu, že v lepším případě skočili na lep zeleným šílencům, v horším případě se nechali ovlivnit, a nesoudím dneska, kdo byl takový či onaký - v každém případě tahleta parta zabezpečila to, že tady všechny následující vlády se musí prát s tím, s čím se pereme my, s čím se perete vy, s čím se perou ještě a budou prát vlády následující. Je to 600 miliard korun. A to prosím pěkně nezapomeňme, protože všem domácnostem a firmám bude do roku 2030 každý měsíc chodit pohlednice podepsaná panem Kalouskem, panem Bursíkem, já nevím, kdo tam tenkrát všechno u toho byl, a na té pohlednici budete mít 600 korun za megawatthodinu. Pro domácnosti to bude několik 1 000 korun ročně, pro firmy to třeba budou desetitisíce korun, pro některé statisíce korun, samozřejmě záleží na tom, o jak velký subjekt se jedná.

Co je podstatné: o tenhle megatunel, znovu říkám, 600 miliard korun, který - jen tak pro informaci, víte, kolik nám přinese energie? Pod 3 % elektrické energie. Takže za 600 miliard korun budeme mít méně jak 3 % výroby elektřiny. Pochopí to někdo? Já bych možná vzal jednu věc - že se z hromádky A přesunou peníze na hromádku B. Co tím vlastně říkám? Daňoví poplatníci, firmy, podnikatelé a tak dále, zaplatí těch 600 miliard korun, protože to se nedá vytisknout, a dá se někomu, kdo tady vybuduje zelené zdroje. Z mého pohledu je to šílené, ale vzal bych to za jednoho jediného předpokladu, že když se to takhle přesune, tak tedy budeme mít ekologičtější prostředí. Budeme tedy plnit naše cíle a budeme se mít - v uvozovkách - lépe.

Jenomže ono to nenastává. Bohužel díky tomuhle tunelu došlo k přesunu těch peněz a do roku 2030, znovu říkám, budou chodit ty pohlednice Kalouskovy. Ale co je podstatnější, je to, že z toho máme pod 3 % výroby elektrické energie. Jenom si to přepočtěme, kolik bychom za to měli třeba jaderných bloků, možná tři v těch tehdejších cenách. A podívejte se, kolik procent nám dělá jeden 1200megawattový jaderný blok. A nepletu-li se, kolem 10 %. Jenom jeden. Takže jenom, jak budujeme tu bezemisní energetiku. Neskutečné. Prostě šílené. Ale za to nenese vinu tahleta vláda, za to nesou vinu strany, jako byla ČSSD, jako byla KDU-ČSL, jako byla odéeska, jako byli Zelení a tak dále. Myslím, že i topka tenkrát tam už byla krátce smočena.

V každém případě v minulých letech se o tuhletu gigantickou částku v řádu desítek miliard korun - v různých letech se to měnilo - dělil stát s firmami. A my jsme v těch posledních letech - 2019, 2020, 2021 - ukonali to, že už větší část šla za státem, bylo to tak kolem 24 miliard, menší část šla za domácnostmi a za firmami. A v roce 2022, mimo jiné i po velkém tlaku nás jakožto opozice, vláda správně rozhodla o tom, že se na rok 2023 tyhlety poplatky zruší. To bylo správné rozhodnutí, to chválíme. Takže v roce 2023 se to přeneslo celé na stát. A nyní chcete přehodit opět tuto částku na domácnosti a na firmy, ale už zamlčujete to, že na ně převádíte více - a velmi dobře to víte, pane ministře, že to není stejná částka, jaká byla předtím, než jste to převedli na stát, a že tam na ně přehazujete někde okolo 7 miliard korun navíc. A protože domácnosti už nemůžou jít výše, protože to mají zastropováno na 500 korun bez DPH, 600 korun včetně DPH, ty obnovitelné zdroje, tak to samozřejmě dopadne na firmy, které tím pádem budou mít tu regulovanou složku, jinými slovy, ty poplatky za OZE, za obnovitelné zdroje, dvoj- až trojnásobně vyšší. To je realita. Jenom znovu podotýkám to, že v tom Německu nemají žádné poplatky za obnovitelné zdroje firmy. To je realita. Pomíjím to, že dnes po 15 letech od tohohle megatunelu už nikdo nepochopí, proč by měl, notabene v době krize, platit za selhání politiků těch tradičních stran. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP