(10.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Ale pojďme postupně. Musíme začít východisky, to znamená, v jaké se nacházíme situaci. Ano, jsme v situaci, kdy máme jedny z nejvyšších cen energií v celé Evropě. A konkrétní důkazy, čísla, je to jednoduché. A začnu tím pozitivním pro vás a to je Český statistický úřad, nebo chceme-li tedy Eurostat. A říkám to proto, protože za minulý rok, jak určitě víte, byla ta čísla pro vás katastrofální. Beru to jenom přes elektřinu. Druhá nejvyšší cena elektřiny. Vy jste poté změnili metodiku, mám-li použít vaše slova, zaklekli jste na Český statistický úřad. Zeptejte se jenom úředníků na ČSÚ, jaký na to mají názor. Ale objektivní názor, ne ten, který vám říkají na vašich schůzích. Ale dobře, znásilnili jste to, takže výsledek je ten, že Česká republika už není druhá nejhorší, ale za první pololetí 2023 je devátá nejhorší. To je fakt a v zásadě pro vás spíše ta lepší informace.

A pak zde máme další ukazatele, další organizace. Máme zde tu známou rakouskou instituci, která ukazuje ten HEPI, takzvaný Household Energy Price Index, který to porovnává přes metropole - ať jsem přesný, přes nabídkové ceny, abyste mě nechytili za slovo - a přes kupní sílu. A tam je to jasné: za prvních deset měsíců osmkrát nejvyšší cena elektrické energie, dvakrát jste byli druzí.

Co je zcela nezpochybnitelné, je OECD. Tam naštěstí už nemáte ten vliv, takže zde máme nejaktuálnější výsledky. Je to za září roku 2023. Měří se takzvaná energetická inflace. A víte, jaká je průměrná energetická inflace všech zemí OECD? Čili nikoliv pouze těch evropských. Minus 0,5 %. Jinými slovy, od minulého roku do současnosti, do září, je pokles cen elektřiny o 5 %. A jak je to u nás? Druhá nejhorší. Jsme druzí nejhorší v rámci takzvané energické inflace. Abych to dořekl, není to jen elektřina, je to samozřejmě i plyn. Máme 12,5 % nárůst a před námi už je pouze Kolumbie. Pouze Kolumbie.

Jenom pár informací ještě u té energické inflace. Nizozemsko, Belgie, Norsko, Švédsko, všechny meziroční pokles mezi 38, 26 %. Logicky, protože minulý rok byly ty ceny energií poměrně vysoké, to znamená, letos klesají. Ať jsem objektivní, za námi je Francie, ta má taky nárůst 11 % nebo 11,7. Ale proč má nárůst 11,7 %? Protože Francie bojovala s cenami energií v rámci minulého roku a dostala je na poměrně dobrou úroveň. Jinými slovy, měli nízkou, takže letos je celkem pochopitelné, že má o něco vyšší nárůst. Takže ať se na to díváme přes Eurostat, přes operátory, respektive regulátory, přes OECD, musíme zkonstatovat, že máme jednu z nejvyšších cen energií, máme jeden z nejvyšších nárůstů cen energií.

Tak toliko ten stav, jaké jsou ceny. A do tohohle stavu přichází vláda, že přehazuje na domácnosti a na firmy 64 miliard korun za regulované složky. Ano, 26 miliard za obnovitelné zdroje energie a 38 miliard za distribuci, přenos a tak dále. Tady se musím chvíli zastavit, protože se to samozřejmě týká rozpočtu roku 2024. A opět jste lhali. Vy jste slibovali, že bude konec dotačního byznysu. Všichni vám zatleskali a tvrdili: konec, ano, už nebudou ty firmy dostávat dotace, které kroutí prostředí, a tak dále. Kde je ten konec dotačního byznysu? Kde jste tedy ukončili dotování podnikatelských subjektů? Věděli jste od začátku, že to není možné! Věděli jste od začátku, že lžete, protože dotace šly z evropských fondů. Od začátku jste věděli, že pokud to chcete učinit ve vyšších desítkách miliard korun, a vy jste slibovali více jak 50 miliard korun ročně, tak že to musíte udělat jedinou možnou cestou a to je tím, že převedete poplatky, které platil stát, na spotřebitele či na domácnosti a na firmy. A to jste udělali. Nejde tedy o faktickou úsporu, tak jak ji mnozí vnímají, čili, že ten stát šetří. Vy šetříte na rozpočtu, ale platí to někdo jiný. Příště můžete udělat totéž s dálnicemi a řeknete, my nedáme peníze do dálnic a ušetříme, ale zvedneme lidem třeba, já nevím, poplatek za dálniční známku. Nechť si to pěkně zaplatí.

Argumentujete tím, že jste v roce 2023 dávali 110 miliard korun do podpory, a rozdělujete to na dvě částky, 50 miliard korun za zastropování a 60 miliard korun, že jste na sebe přinesli ty regulované složky energií. S tím, že tvrdíte, že se jedná o podporu a nyní si to nemůžete dovolit. Nezlobte se na mě, to je drzost! Drzost tvrdit to, že někoho podporujete. Vy pouze vracíte to, co vám zaplatili lidé a firmy! Vy jste nezvládli uřídit ceny energií v roce 2022. Šli jste na to tržně. My jsme vás kritizovali a tvrdili jsme, že jste měli jít v kombinaci zastropování cen u výrobců, velmi rychle jste to měli udělat, neměli jste nechat vydělat ty desítky až stovky miliard korun, a v kombinaci, protože u plynu to samozřejmě nejde, se zastropováním cen. Všechno jste bagatelizovali úplně stejně jako dnes, všechno jste nechali vyhnít. Jak to všechno dopadlo, víme. V roce 2022, v srpnu, v momentě, kdy jsme měli jedny z nejvyšších cen, když už ostatní země začaly dělat opatření a už je měly, kdy nám vyskočila inflace, tak jste zatáhli za ruční brzdu. Všechno se přetáhlo z Ministerstva průmyslu a obchodu na Úřad vlády, úředníci Ministerstva průmyslu a obchodu včetně ministra na to neměli prakticky už žádný vliv a pod vedením pana Zajíčka a dalších aktérů, desítek lidí, se začalo tvořit to, čemu se nakonec říkalo zastropování od 1. 1. roku 2023. Nechali jste se tam zlobbovat energickými společnostmi, protože energetické společnosti už v té době tahaly za nitky a ty si pohlídaly velmi dobře to, jaké budou mít zisky. Taky se podívejme, jaké mají zisky. Mají zisky několikanásobně vyšší, tuším, že 30 miliard korun to bylo v roce 2021. V roce 2022 už to bylo 180 miliard korun. A vy jste řekli, je to tržní, jinými slovy, lidé, plaťte, firmy, plaťte, budete mít vysoké ceny, ale nebojte se, my na to jdeme tržně, to znamená, my je zdaníme, stáhneme si to jinou formou, například přes dividendu a tak dále, a ty peníze vám přerozdělíme zpátky, protože jste platili vysoké ceny.

Je to z mého pohledu horší cesta než ta, kterou jsme navrhovali, protože byla proinflační, ale ekonomicky to v určitou chvíli mohlo dávat určité ratio. Jinými slovy, řekli jste, my vám ty peníze vrátíme. Tak o čem se tady dneska bavíme? Vy tvrdíte, že někoho podporujete? Ne! Vy jste ho nechali vyšťavit, pak ty peníze posbíráte a velmi komplikovaným způsobem to vracíte na spotřebitele, na firmy a na domácnosti. A to ještě nezapomeňme, že jste měli několik zdrojů příjmů, a máte, v rámci energetické krize. Zavedli jste windfall tax, čili válečnou daň, máte příjmy z takzvaných nadměrných cen v rámci toho, co se rozhodlo v Evropské unii, čili to jsou ty nadměrné příjmy. Máte mimořádné zdroje z dividendy ČEZu a máte samozřejmě zdroje z totálně předražených emisních povolenek. A ještě bych řekl, že máte vyšší příjmy z DPH, a teď se bavím jenom o DPH u energií. Prostě a jednoduše, když máte vysoké ceny energií, tak máte vyšší příjmy i z DPH.

Takže není to o tom, že jste někomu něco vraceli, respektive není to o tom, že něco někomu dotujete, že ho podporujete. Vy jste mu pouze měli vrátit peníze. A to jste v roce 2023 částečně udělali. Na rok 2024 už to dělat odmítáte. Co to tedy bude znamenat pro jednotlivé skupiny obyvatel? Tak protože jste to nepředstavili vy na té tiskové konferenci - což bylo z mého pohledu něco neuvěřitelného, dokonce jste tam tvrdil každý něco jiného. Pan ministr Stanjura tvrdí, že dopad bude 0 %, pan premiér Fiala tvrdí, že to budou nízká procenta, myslím tím nárůst celkové ceny energie, a pan ministr Síkela, ten tvrdil, že by to mohlo být až 10 %. Popravdě řečeno pan ministr Síkela v tomhle byl nejblíž. Ale ani on není přesný. Nemůžu říct, bude to někde do 10 %. Musím se férově bavit o jednotlivých skupinách obyvatel. Tak to prostě je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP