(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A pokud jsem slyšel i pana ministra Stanjuru, že chce kupovat nějaké rafinerie... No tak ať je vykoupí. Potom konečně může pan premiér říkat, že něco nakupuje. Dneska nenakupuje nic. Nakupují to Poláci.

Takže o té privatizaci zítra, vážení spoluobčané, v těch debatách se nebude mluvit. Vlastně je velice zajímavé, že od revoluce tady děti ani nevědí, co to je, co se tady vlastně stalo. Tady nevyšla žádná ucelená publikace, která by to vlastně lidem připomněla. A já když jsem četl všechno, co se tady stalo, tak mi věřte, že jsem měl z toho depresi. Protože to jsou nevratné kroky. Nemáme ani jednu vlastní státní banku, nemáme ani jeden vlastní řetězec. Ještě chvála bohu že máme to Čepro! Tam se může jít někdo podívat, jestli ti dva konkurenti, Poláci a Maďaři, mají, nebo nemají velké marže. Tam se to dá zkontrolovat. A ty řetězce... Vždyť ta debata o těch potravinách, vždyť je to směšné. Směšné to je. Když někdo tvrdí, co bude a jak to bude. Vždyť ty tradiční strany na to zemědělství, kdy dovolily kupovat půdu cizincům, a na to potravinářství kašlaly. A víte proč? Protože zkrátka tam není voličský potenciál. Protože když jdete do Rakouska, tak zjistíte, že každý zemědělec, který provozuje restauraci a hotel, má ty krávy, dělá to mléko. A v Itálii dělají to víno, lanýže a tu nutellu samozřejmě, co pan premiér považuje za základní potravinu. Takže doufejme, že postupně vláda pochopí, co je důležité.

A já ještě poslední věc, protože já teď o energetice nebudu mluvit, budu mluvit až potom, se ještě jednou přihlásím. Budu ještě mluvit... (Hledá v podkladech.) To najdu... Tady to mám. Zítra, vážení spoluobčané, a mladí lidi ani nevědí, co to je, nebudete slyšet a nikdo vám nebude říkat články o StB, o tom, jak se tady rozhodlo skartovat desítky tun, desítky tun materiálu. Jak to bylo vlastně? Tady jsou titulky. Já vám je přečtu, ty titulky. Kolik lidí bylo obviněno... Nějaký Mejla Hlavsa - O StB po 23 letech. Nebo tady je titulek - Pravda o StB. Tenhle muž vyděsil tajné agenty... Skartace... Stenoprotokol... Pri posledné tajné akci StB zmizely desítky tun spisů... O tom se nedozvíte. Kolik lidí se soudilo, kolik lidí museli osvobodit... Jak StB v prosinci 1989 zametala stopy... Důkazy končily v pytlích... Šokující odhalení. Agentem StB byl nositel nobelovky za mír a bývalý prezident... Za skartaci svazků StB můžou prý Čalfa i Komárek - titulek, se omlouvám. - Soud prepísal archiv. Šesták vyhrál spor o minulosť. Někdo vyhrál 12 milionů... České soudy čistí dokonale... Bohdalová se soudila a vyhrála...

Takže o tom zítra neuslyšíte. Ani o privatizaci. Budeme zítra slyšet ty tradiční provládní plky. A proto jsem vám chtěl jenom říct, že pokud se chcete něco dozvědět, tak existují i materiály, kde se o tom píše.

Takže tím bych skončil a teď má Karel prostor začít tu energetiku. Já se potom ještě přihlásím s tím, jak to vlastně u nás bylo s tou energetikou, kdo z toho profitoval a co se tady všechno stalo. A je to šokující čtení. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní s přednostním právem je na řadě pan místopředseda Havlíček. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni ministři, jako předkladatel uvedu důvody, proč jsme svolali mimořádnou schůzi k cenám energií. A rovnou říkám, nesmírně mě mrzí to, kolik je zde lidí v sále. Když se dívám na pravou část, v rámci poslanců pětikoalice naprosté minimum, jednotky to jsou. Co se týká ministrů, děkuji, že je zde pan ministr průmyslu Síkela, a děkuji i za to, že jsem mohl vystoupit před ním, aby mohl případně reagovat. Vidím zde ještě další dva ministry. Co to dokresluje? Je vám to úplně jedno, co se děje s těmi energiemi. Přece všichni musíte vědět, že to sledují lidé takřka v přímém přenosu. Musíte vědět, že jste je vyplašili. Musíte vědět, že chtějí slyšet argumenty, diskutovat čísla, řešení a tak dále. A vy vůbec nepřijdete do práce. Fakt to nechápu.

Na energetické politice, myslím tím vládní energetické politice, totiž lze demonstrovat, proč této koalici v tuto chvíli věří podle čísel už pouze příbuzní politiků, a to si troufám tvrdit, že jsou už jenom ti přímí příbuzní, ti nepřímí už od toho dávají ruce pryč. A budiž důkazem tisková konference, která proběhla na návrh Energetického regulačního úřadu, který zkonstatoval to, že bude muset zvýšit ceny regulované energie od příštího roku o 71 %. Na té tiskové konferenci totiž byli tři klíčoví lidé této vlády v této oblasti. Byl tam pan premiér, pan ministr průmyslu Síkela, pan ministr financí Stanjura. Já jsem se domníval, že už nemůže v zásadě nastat nic horšího, než byla ta dvouhodinová tisková konference Česko ve formě. A vám se to podařilo. Fakt se vám to podařilo. Opět jste ukázali, že chybí neuvěřitelným způsobem kompetence. Vy fakt nevíte ani, jak se tvoří cena elektřiny? Když tam pan premiér za tichého souhlasu nebo kývání nebo bez jakéhokoliv protestu hospodářských ministrů prohlásil to, že kdyby se v roce 2014 spustil Temelín, tak že bychom dneska nebyli v té situaci... Proboha, to nemá přece na ceny elektřiny vůbec žádný vliv. Pomíjím, že by nebyl dodneška dostaven. Ale věc druhá je ta, že přece cena elektřiny se určuje úplně jiným způsobem, někde jinde. Na to nemá vliv to, jestli budeme mít jeden, dva nebo pět bloků. To má vliv na energickou bezpečnost, na nezávislost a tak dále. A je nepochybně správně, že se bude budovat další blok v Dukovanech, a věřím, že se rozjedou i další bloky v Temelíně. Ale na cenu to v tuto chvíli nemá vůbec žádný vliv. Mě děsí to, že se takto na vládě bavíte a že se možná i pan premiér domnívá, že tomu tak skutečně je, což je katastrofa.

Místo abyste přijali odpovědnost, tak neustále se pouze vymlouváte. Vymlouváte se na minulou vládu, vymlouváte se na předminulou vládu, vymlouváte se, já nevím, na kde co. Ale vás přece nikdo nenutil vládnout, tak proč to děláte? Vy jste přijali odpovědnost, vy jste chtěli mít pozice v rámci ministrů, vy jste chtěli řídit tuto zemi. A pokud to nezvládáte, tak my to budeme činit. Ukončete to, netrapte se, netrapte tím lidi. My se do toho pustíme okamžitě. Ale prosím pěkně, už tam jste dva roky, nikoho už nezajímá to, co bylo před mnoha lety. (Potlesk poslanců ANO.)

A potvrdili jste bohužel na té tiskovce ještě jednu věc. Vůbec neumíte komunikovat. Katastrofa. Máte ukázat příčiny toho stavu, možná i marketingově. Máte hlavně ale ukázat férově dopady na jednotlivé skupiny obyvatel, na firmy. Máte udělat srovnání s jednotlivými zeměmi v zahraničí. Máte ukázat to, jakým způsobem bojují tam s cenami energií. Máte to posoudit podle různých analýz. Třeba si tam ukažte ty analýzy, které vycházejí lépe, lépe vám. Ale v každém případě máte ukázat řešení. Máte ukázat to, co hodláte činit. Místo toho poučujete, přezíravě se chováte, žádná omluva, nic tam nepadlo ve smyslu toho - my se omlouváme, že jsme vás dostali do téhle té situace. Žádné třeba děkuji za trpělivost a tak dále. Prostě klasická tisková konference čelných představitelů vlády.

A protože ta situace je fakt vážná a vy to neustále bagatelizujete, stejně jako jste to bagatelizovali v roce 2022, a jak to dopadlo, všichni víme, tak proto jsme iniciovali tuto schůzi. A naším cílem je, abyste konečně vy - nikoliv my, my oponujeme, my kontrolujeme, vy máte představit lidem - a je o tu schůzi dneska poměrně velký zájem, sledují to lidé v přímém přenosu - reálné dopady, dopady zvýšení cen, abyste ukázali řešení, a my abychom v rámci naší oponentury rovněž představili naše řešení. A já očekávám, že vystoupíte s argumenty, že budete říkat, v čem jsou naše řešení možná horší, že představíte lepší návrhy. Proč ne? Jenom podotýkám, že kdybyste ta naše řešení vzali v úvahu už v roce 2022, tak jsme dneska nemuseli být situaci, že máme jedny z nejvyšších cen energií a jednu z nejvyšších inflací vůbec celé Evropě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP