(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Poprvé připustil. Ne. Poprvé se mě zeptali, a já říkám, ti naši pitomci to měli rozdávat, vždyť je to pravda. Proč to musí rozdávat? No protože ta média o tom neříkají nic. A co teď bude následovat? Trestní oznámení, že nějaký náš mladý hlupák tam něco vylepil. Takže vždycky, když ta policie zavolá, tak to bude v Seznam Zprávy: Byl tam někdo? Tak to pojedou, nevím, pojedou to. Stále. Tak to jsou ta naše demokratická média. Ne? Ona nejsou demokratická. Takže to je zážitek ze včera.

A samozřejmě ten druhý zážitek je Novinky, vážení spoluobčané. Novinky už vůbec ani nečtěte. To je stejné jak Seznam Zprávy. Takže já jsem včera vysvětloval paní redaktorce, že za vysokou cenu elektřiny u nás... za drahé potraviny může vysoká cena elektřiny a nejvyšší DPH. Ano, prohlásil šéf Bab... No co oni udělali? A samozřejmě novináři vždycky napíšou něco víceméně korektně, ale editor to změní. Novinky - máte stoprocentní jistotu, že editoři v Novinkách jsou vždycky proti nám. Takže titulek je: Jako premiér ani za nic, teď by Babiš srazil DPH na potraviny na nulu. To je jako neuvěřitelné. Přitom jsem 15 minut na ni mluvil. Vždyť se díváme, stále řeší potraviny.

22. 3. 2022, potom, co jsem tady 18. února 2022 vystoupil a řekl, aby pan ministr průmyslu zastropoval cenu elektřiny u výrobců, jak to udělal Sulík na Slovensku, a 1 500 korun. A nás samozřejmě neposlouchali. Tak jsem vysvětloval paní redaktorce, že ta inflace se dá nějak srazit. Například hnutí ANO srazilo DPH na elektřinu, plyn v listopadu a v prosinci 2021 z 21 na nulu - byla negativní inflace. Nikdo to nekomentoval. Teď inflace stoupla, všichni ti provládní vysvětlovali, to vlastně tak ani není, víte, tam je něco. Jo? Takže 22. 3. 2022 jsem byl v Polsku, dělal jsem nákup v Biedronce a jasně jsem řekl panu premiérovi, když ho tedy Morawiecki vzal do toho vlaku do Kyjeva, a ten Turów, jak dobře dojednali - samozřejmě si dělám srandu - aby srazil DPH z 15 % na nulu. Ano? A oni to vzali - totální manipulace - a dělají z nás pitomce, že v roce 2020 nebyl přece žádný důvod něco dělat, i když byl covid. I když byl covid. Ano? Ale trvale - trvale - samozřejmě máme vysoké DPH na potraviny. Takže zase ze mě dělali pitomce, že jako premiér ani nic. No ano, jako premiér jsem neměl co řešit. Co jsem měl řešit jako premiér? Ceny potravin i inflace byla nízká, takže nevím, o čem mluví. A když ta inflace stoupla, když jsme to viděli, tak jsme ji srazili a končili jsme v prosinci s inflací 5,4. Téhle vládě samozřejmě inflace vyhovuje a hned to vyletělo. Takže toto je ta manipulace. Novinky - a tam to je na beton ten editor. Všichni to tam takhle dělají. To jsem jenom odbočil.

Takže když zase budete zítra povídat o rozdělené společnosti, o tom, kdo tady co udělal, tak jenom abyste věděli, vážení spoluobčané, jak tady ta média fungujou, fungujou. Fungujou. Fungujou tak, že jsou totálně provládní, že jsou součástí toho systému. Neříkám, že všichni novináři, ale zkrátka to tak je. A můžeme si samozřejmě povídat o tom, jak se to řeší na vládě, ale teď se vrátím k tomu svému projevu.

Takže kdyby média systematicky postupovala stejně tvrdě proti vládě jako proti opozici, netolerovala polistopadovým stranám jejich přešlapy, dominantní vliv, excesy proti demokracii, stavěla se na stranu kritiků systému a posouvala společenskou debatu, tak bychom byli dnes jinde. Kdyby média stejně tvrdě a nekompromisně přistupovala k polistopadové moci, strany dnešní vládní pětikoalice by se do vedení státu ani nedostaly. Ne? Vždyť ten Dozimetr taky odkládaly, ne? Nebo můžeme si vzpomenout, co tady hrála před volbami média. A nedostal by se do čela státu ani dnešní prezident. Nepanoval by zde stav, kdy zemi dnes vládne naprosto katastrofální vláda s katastrofálními výsledky, které se projeví až za pár let. Já jsem se nestačil včera divit, co tam pomatený Pirát tam Patrikovi vykládal o těch energiích a průmyslu. Ale k tomu se dostanu až potom. Kdyby média držela nestranný kurz v předchozích letech, novináři by příkladně nehopsali ve flanelových košilích ve volebních štábech při prezidentské volbě, nepsali vymyšlené účelové kauzy, denunciace, mediální podrazy napadající opozici a poškozující politickou soutěž. A platilo by striktně pravidlo padni, komu padni. Nebyl by stát a společnost v situaci, ve které se dnes nachází.

Já jsem dneska listoval ty Lidovky. No tak ten zásah v Olomouci, špičky ODS, je na čtvrté straně nebo na páté. Kdyby se to stalo nám a bohužel se infiltroval ten odéesák Švachula k nám, tak byl by titulek. Titulek! Některá média tam ani nedají tu odéesku, dají jenom ty úředníky. Fakt jako výborný. Výborný.

Takže pojem demokracie se stal vývěsním štítem polistopadových stran a zároveň palicí, se kterou je možné parlamentní i neparlamentní opozici kdykoliv pomyslně tlouci po hlavách. Je třeba pochopit, že strany pětikoalice, jim stranící média, podporovatelé a jejich investoři takto mohou určovat pravidla politického zápasu. Je to ale podivný zápas, kde jedna ze stran je zároveň hráčem a zároveň sudím. Je velmi nelehké vzdorovat této situaci, zvláště v situaci, kdy opozice nedisponuje veřejnou podporou, ukotvením v institucích, štědrými vládními a veřejnými rozpočty.

Dnes je nespokojená už naprostá většina lidí. A to vidí. Vidí, že pětikoalice lhala. V programu, v programovém prohlášení vlády. A vidí lidi, že volili strany, které se sice zaštiťovaly demokracií, ale v praxi předvedly a předvádí jen katastrofální hospodářskou politiku. A také, a to je podstatnější, obrovské přešlapy proti principům demokracie, jako je zavírání alternativních názorových serverů, umlčování kritických hlasů zásahem cenzury. Tady to bylo naposledy za komunistů. Pokusy o vyhazování ze zaměstnání, jako tomu bylo v případě významných akademických mluvčích, jako je profesor Drulák nebo docent Ševčík. Lživé vykonstruované politické a ekonomické kauzy. Na jejich medializaci se podíleli samotní politici a jimi podporovaná média, které smetly po zásluze až nezávislé soudy. Osobní nevybíravé útoky na rodinu a děti politiků jako v případě Andreje Babiše. A to znovu říkám, že cituju toho mého známého. A to je opravdu děsivá životní zkušenost. Stejně jako třeba zamřížovaná cela od Milionu chvilek. Provládní aktivistické úděrky (úderky) před soudní budovou ve dni, kdy Andrej Babiš přicházel svědčit ve vykonstruovaném politickém procesu Čapí hnízdo, který ho měl a má trvale poškodit v očích veřejnosti. Jindy pokusy o umlčení parlamentní rozpravy. Obskurní útvar KRIT, který měl dozorovat názory úředníků ve státní správě. Hejna samozvaných cenzorů a dohlížitelů jediné správné pravdy a názoru. A taky přísná ostrakizace. Tohle k demokracii rozhodně nepatří. A lidé si to, věřím, konečně již uvědomují. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP