(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Byla to ale jen předstíraná soutěž. Ve skutečnosti šlo o neformální politický kartel, oligopol moci, který zde vládl po celé tři dekády. Dnes už politický kartel tyto strany ani nepředstírají, jednají v naprostém souladu a společně sedí ve vládě, dokonce mají i společnou značku a program a budou spolu dále jednat a účinkovat na scéně. Můžeme si taky vzpomenout na oposmlouvu, kdy tady byla takzvaná pravicová a takzvaná levicová strana, a potom lidi byli strašně zklamáni, že nakonec se domluvily. Takže zase to bylo jenom takové předstírání konkurence.

Politická konkurence pohánějící politickou soutěž myšlenek a činů vznikla teprve v České republice až v roce 2013, až v okamžiku, kdy tomuto neformálnímu politickému kartelu přibyl vyzývatel - hnutí ANO - schopný ustát tlak, kterému je takový vyzývatel pokaždé vystaven. Bylo to hnutí ANO a další subjekt, jako dnes SPD, a stejně tak mimoparlamentní politická hnutí, které za cenu mediálních kauz útočících na samotnou podstatu existence takového vyzývatele, za cenu nekompromisních útoků na představitele takových uskupení, dehonestací, vedení rozsáhlých a trvalých mediálních i kriminálních kauz vybojovaly místo v parlamentu a nakonec tuto roli ustály. Cílem denunciací, nátlaků či jednotlivých kauz bylo pochopitelně tato hnutí a strany onálepkovat, mediálně poškodit, rozvrátit zevnitř a nejlépe zničit. Jak hnutí ANO, tak SPD, tak i mimoparlamentní uskupení, strany a aktivity s tímto mají obrovské zkušenosti.

A tohle není o demokracii. Tohle je o politické hře, která demokracii neprospívá. Víc než o demokracii jde o metodu, jak opoziční hnutí a strany vystrkat za okraj koridoru demokratické soutěže. Opozice je proto systematicky podvědomě deklarována jako nedemokratická, jako v uvozovkách až hrozba pro demokracii. Je to zvláštní situace. A nejen v našem státě. Podobným procesem prochází většina zemí bývalé střední a východní Evropy. Média na tuto hru na cinknutou demokracii přistoupila. Každý demokrat je jednoznačně pro, aby média kontrolovala a hodnotila práci politiků, patří to jak k demokracii, tak i k samotné politické soutěži, ale v okamžiku, kdy média komerční i veřejnoprávní zde stála a do značné míry stále ještě stojí na jedné ze stran politického zápasu, pak je jednoznačné, že zde nešlo a stále nejde o rovnou politickou soutěž. Klíčem je právě zápas o samotnou demokracii, o to, kdo ji představuje. Opozice má být ta, která v podání médií vlády představuje jakousi nespecifikovanou hrozbu pro demokracii. Je to samozřejmě nesmysl, pochopitelně, ale zároveň velmi účinný nástroj politického boje. Kdyby média systematicky postupovala stejně tvrdě proti vládě jako proti opozici, netolerovala polistopadovým stranám jejich přešlapy, dominantní vliv, excesy proti demokracii, stavěla se na stranu kritiků systému a posouvala společnou společenskou debatu, tak byli bychom dnes jinde.

No, tak já teď odbočím. Řekneme si o něco o těch médiích. Včera jsme měli tady skutečně velký zážitek a hlavně... Možná by bylo dobré, aby už konečně ta média, ta provládní média, vlastně jasně řekla, jak jsme se teď dozvěděli od toho nezávislého nějakého orgánu, toho nezávislého uskupení médií, že kam patří. Dneska ráno známý podporovatel vlády - a je to samozřejmě hlavně tedy Seznam Zprávy, to komando, které jsme tady včera zažili, které nás tady honilo v předsálí, které se vlastně dostalo i do kanceláře pana místopředsedy Havlíčka... Tak jaký je titulek dneska v 7.30? Zbytečný strach z elektřiny. Rodiny kvůli ní nezchudnou. Říká Seznam Zprávy. Známý to redaktor. Stejný redaktor říkal: Rozpočet je v lepším stavu, než se čekalo. Stačilo nedělat to, co dělal Babiš. Stejný redaktor, Seznam Zprávy. Stejný redaktor: Na EET stát vydělal čtyři miliardy, zaplatili to však zákazníci. No, to je strašné moudro. Stejný redaktor.

A co se tady včera stalo vlastně? Tady mě odchytili ohledně plakátu, vážení. Takže jaký vyšel titulek? Seznam Zprávy, samozřejmě. Největší, nejprolhanější, vážení spoluobčané, server z Kypru, majitel mluví na Parlamentních listech, největší koncentrace novinářů proti hnutí ANO a proti Babišovi. Takže titulek je: ANO se přihlásilo k plakátům proti Peckové. Vynadáme mu, řekl Babiš. Hned první věta je manipulace. Šéf hnutí ANO poprvé připustil... Co to je? Já jsem se poprvé vyjádřil. Oni píšou, poprvé připustil. Takže oni vlastně říkají podprahově, že předtím jsem se vyjadřoval, já jsem se nevyjadřoval. Zase lžou, jak lhali opakovaně ohledně Tuhého, že bude u nás kandidovat. Lžou od rána do večera. Takže ta guerilla, co byla tady. A byly čtyři. Mimochodem, minule jsem je viděl v bufetu, měli prostorový mikrofon. Já nevím, já neznám tady... Vy tady rozumíte tomu, jak to tu funguje? Oni budou za námi lézt i na WC.

No takže Seznam Zpráv říká: plakátům proti Peckové. Jaký plakát proti Peckové? Vysvětlete mi to, prosím vás. Já jsem se jasně vyjádřil, že ten plakát je pravdivý. Tady je mediální výstup. Redl, organizovaný zločin, Dozimetr, STAN porcoval zakázky na Středočeském kraji. Náměstkyně je naše, šéf středis... je náš, Vejšek. Vejšek úplně nadšenej, vole, jo? No a tady se jenom píše, že údajně paní hejtmanka to věděla. Takže poprvé se mě na to zeptal někdo a já jsem řekl, jo, vždyť ten plakát je pravdivý, tak ho měli, nevím, kdo to byl, údajně někdo od nás, měli ho rozdávat. Vždyť je pravdivý. Tak z toho se dělá aféra. Vždyť je to pravda. Proč to asi naši na to upozor...? No, to, že to podělali a že to neměli tam lepit, a pokud někdo lhal z našich, tak půjde od válu. Jo, protože to nebudeme tolerovat. To je pravda. Ale oni to zase otočili, protože oni teď se snaží nám říkat, že my jsme udělali něco špatně. Ne, na tom plakátě je pravda. Zkrátka je odposlech a mluví se o paní hejtmance. A Dozimetr je na střední Čechy.

No a co tohle, Seznam Zprávy? Putin s Babišem? Nová hrozba, stejný agenti. To je co? To jste neřešili? Tyhle plakáty? Provládní kyperský prolhaný Seznam Zprávy? To jste neřešili? Ne? To jste neřešili. Tak si dejte do té vaší hlavičky už konečně, jsme tady pro vládu, my tady pro ně bo... vždyť to všichni vědí. A vážení spoluobčané, vůbec to nečtete (nečtěte?). Vůbec. To je jedna lež za druhou. Slavný Seznam. To komando tady hned tasí ten mobil, nahrávají, ano. Takže jenom manipulace.***




Přihlásit/registrovat se do ISP