(12.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, takže co jako ta energetická bezpečnost? Zase jste lhali, protože vy tomu ani nerozumíte. Vy totiž nevíte, že ten plyn má jednu kvalitu. Je to plyn a ten plyn teče v trubkách v Evropě, a když Katar dá LNG nebo Spojené státy nebo norský plyn nebo ruský plyn a dá se to do té trubky, například do té trubky v Německu, tak to je jeden plyn. To už nikdo neví, jaký je to plyn, takže samozřejmě ten ruský plyn stále teče. Jenom jste manipulovali, jenom jste zase slibovali, jak se odstřihnete od ruské ropy. Vždyť jste ji dovezli. Já vím, že vy ji nedovážíte, ale proč o tom mluvíte? 820 000 tun navíc! A teď lobbujete v Evropě na Coreperu, aby vám Evropa prodloužila výjimku na ruskou ropu. Pane premiére, tak jak tedy? Vy jste se chtěl odstřihnout, a teď lobbujete, abyste ji mohl kupovat. Všechno jsou to sprosté lži.

Všechno jste rozprodali po revoluci, vaše slavná kuponka. Nám tady patří 70 % ČEZu, a místo toho, abyste ho vykoupili, získali 100 % a znovu to začali budovat, abyste mohli ovlivňovat ceny energií... Pokud jste po dvou letech objevil, že Nutella v Německu stojí méně než v Čechách, tak to je skutečně skvělý objev. Děkujeme za to, děkujeme za tu Coca-Colu plnou cukru. Mimochodem, DPH u Coca-Coly navyšujete od 1. ledna na 21 % z 15. Kečup, že je základní potravina, tak to je taky super.

Takže, pane premiére, zkuste objevit elektřinu. Tady se svítí, představte si, potřebujeme elektřinu. Ve fabrikách potřebují elektřinu, v restauracích potřebují elektřinu. No, to je objev, co? Tak ho vezměte, ale ne do Afriky, ani do Izraele, kde dělá ostudu a neumí, co to je small talk, říct šest vět anglicky. Vezměte pana premiéra někdy do fabriky, do Liberty, bývalá Nová huť, kterou jste zprivatizovali. Jak? Že ten Ind tam vytuneloval 52 miliard na dividendách? Ano, to je všechno vaše dílo. Takže kdybyste objevil elektřinu, tak to můžete dát do pořádku. Takže boj s cenami energií - ne, vy jste nebojovali s cenami energií. Vy jste zkrátka teď - když jste mluvil o dotacích, které neexistovaly - tak vlastně teď vy se tváříte, že byly nějaké dotace. Ale vždyť žádné nebyly a teď ty kvazi dotace přehazujete na lidi a na firmy, 65 miliard, ano.

Co jste to dále tady povídal? No, ty úroky. To je neuvěřitelné, to je váš problém, úroky. Vy totiž netušíte, že stát má příjmy. Vy netušíte, že máte v Bruselu nevyčerpaných 105 miliard. My jsme vám vybojovali 1 600 miliard pro Českou republiku, všechny ty fondy. Díky tomu například 115 nemocnic dostalo za 22,5 miliardy nejmodernějších zdravotnických přístrojů.

Takže o čem mluvíte vlastně? Vy jste si vymyslel nějaká čísla, říkáte, že plníte sliby. Fakt? Vždyť lidi si z toho dělají srandu. Ze mě si dělají srandu, jak mluvím - já s tím nemám problém, já se tím bavím. Ale z vás si dělají srandu, co jste říkal před volbami, jak jste lhal. Vždyť jste říkal, že nebudete navyšovat daně, vždyť jste tomu Korantengovi odpověděl: Tečka, nebudu navyšovat daně, tečka, tečka, tečka.

Vy totiž netušíte, a nikdo z nás, jak se kdo zachová od 1. ledna 2024, co tvrdíte, že je nějaký konsolidační balíček. Ne, to je brutální daňový balíček. Vy zvyšujete všechno. Ze základní sazby, například vodné, stočné z 10 na 12 %. Co říkají provozovatelé vodného stočného? No, my navýšíme o čtvrtinu. Proč? Protože energie, protože majetkové daně, protože všechno. Protože vy ničíte tuto zemi!

Takže i ten kdokoliv, kterému navýšíte daně - a vy navyšujete daně všem restauracím. My jsme v rámci EET snížili daně z DPH 21 % na 10 % u jídla, u nealka, u točeného piva, ano, aby ty hospody, které nemají jídlo, měly nějakou kompenzaci za EET. Co oni udělají? Jak to chcete kontrolovat? Oni můžou navyšovat ne o navýšení daně, ale podstatně víc, a budou samozřejmě argumenty - no, vždyť to Fiala. To je pravda. Vším tím, co vy děláte, jenom devastujete naši zemi, devastujete život lidí, devastujete firmy.

Vy tady mluvíte o tom, že někdo sem přijde investovat. Kdo by tady investoval? Vždyť paní Pekarová, která letěla za 8 milionů do Tchaj-wanu, se nás teď snaží přesvědčit, že ona vlastně tam byla kvůli tomu, aby Tchaj-wan postavil tu fabriku v Drážďanech. No, to je neuvěřitelné, a ještě ten Lipavský vykládá, jak je to pro nás výhodné. V čem to je tedy výhodné? Že naši lidé odejdou do Německa pracovat? Ano, i ti, kteří skončí průmyslovku ve Varnsdorfu, a další půjdou do Německa. No, to je skvělé, že u nás vystudují zdarma a Německo potom bude z toho profitovat. No, úplně na hlavu.

Tahle vláda je úplně šílená, a hlavně v tom, jak oni brutálně lžou, ano? Vy žádné investice nemáte. Jaké investice máte? Jenom to, co my jsme udělali. Kde je těch 14 miliard investic do zdravotnictví? Kde je nová porodnice v Brně Bohunicích, kde je spáleninový pavilon v královských Vinohradech, kde je plicní klinika v Thomayerce? Díky nám se staví pavilon prevence v Brně za miliardu nebo transplantační pavilon v IKEMu za miliardu. Co vy stavíte? Nic nestavíte. Jenom prodáváte naši práci, nic jiného.

Jaké investice? Investice do energetiky? Co tedy v energetice? Vždyť jste říkal, že budete kupovat teplárny a nevím co. Vždyť všechno je v zahraničních rukou, všechno jste rozprodali, všechno - 300 miliard dividend odchází každý rok. To je dědictví tradičních stran, vy v tom pokračujete. Úplně neuvěřitelné je, jak vy vůbec můžete...

Nebo ty dotace. Prosím vás, na příští evropské Radě se zeptejte, o čem jsou dotace. Tak vám možná Macron - tady sedí nalevo - pokud s ním vůbec mluvíte, tak se ho zeptejte, jak vznikla Evropská unie, proč jsou zemědělské dotace. Víte proč, pane premiére? Vy to nevíte, vy tady vykládáte nějaké nesmysly. Co jste to říkal, že dotace jsou na změnu kvality a nevím co ještě. Dotace jsou proto - a na tom vznikla Evropská unie - protože jsou levné potraviny. To je celá politika, ale vy jste to nepochopili. Vy jste zemědělce nikdy nebrali vážně. Jsem strašně rád, že jste navštívil ten Jurečkův podnik. Vy jste se ho neptal, proč má tolik zisku za minulý rok, že mu to skočilo - z kolika to bylo - z 80 na 240? No, není to skandální, představte si? Ne, to jste se neptal. Zase jste tady měl nějaké řeči, nevím o kom. Díky vám v České republice můžou cizinci kupovat půdu. Ve Francii, v Polsku, Maďarsku to není možné. Vy vůbec nechápete, co to je potravinová bezpečnost, vůbec. Díky vám je tady největší koncentrace řetězců. Když jste objevil tu Nutellu v Německu, tak zajeďte do Biedronky. Vždyť prezident tam také chodil nakupovat, tak se tam jděte podívat. Já jsem vám natočil video od 22. března 2022. Když jste se vezl s Morawieckým do Kyjeva, tak vám mohl vykládat o tom, jak snížil DPH z 15 % na nulu. My máme jednu z nejvyšších DPH v Evropě na potraviny.

Mě strašně baví, jak vy tady říkáte, že naplňujeme 2 % HDP na obranu, na zbrojení. No, my slyšíme, jak se snažíte to vykazovat, všechno možné, státní hmotné rezervy. Vám to nevychází, protože samozřejmě to HDP stoupá. Znovu opakuji, že máte peníze pro obranu pro Ukrajinu, samozřejmě. Taky byste se mohli domluvit, když tedy paní Pekarová tvrdí, že tam budeme dodávat zbraně, a paní Černochová říká, že žádné zbraně už nemá, že už jsme všechno dodali.

Také byste mohli nechat nějaké peníze i pro naše lidi. Vy jste zapomněl, že vás zvolili lidé, občané České republiky? Ano, paní Pekarová už by pravděpodobně mohla někde reprezentovat Ukrajinu, nebo pošlete ji tam za velvyslankyni nebo nevím. Ona tady nosí vlajky, když sem přijde slovenský premiér. Tak to je váš problém, ta vaše aktivistická nenormální zahraniční politika. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP