(12.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Věda, výzkum. Takže vy jste nám sdělil, a když já jsem byl ve vládě premiér s Havlíčkem, tak jsme to společně řídili a navyšovali jsme - věda a výzkum - 28 na 40 miliard. 40 miliard tam máte celý čas vaší vlády, takže samozřejmě kvůli inflaci je to podstatně méně, jak to bylo. Takže zase jenom řeči v podstatě o ničem. Řeči o ničem!

Jedna z vašich lží je o tom, že jste ušetřili 80 miliard. Co jste ušetřili? Že jste vzali zdravotnictví 14 miliard? Tím se chlubíte, fakt? Nebo že jste vzali platy státním zaměstnancům 9 miliard? Tím se chlubíte? Nebo že jste snížili investice, bojová vozidla pěchoty, o 15 miliard? Ano, to jsou všechno výmysly a lži. Vy totiž vlastně ani nemáte žádný program. To, co jste slibovali před volbami, samozřejmě jste nesplnili, programové prohlášení vlády jste nikdy nevyhodnotili a novináři, vaši provládní novináři, to stačí se dívat na Českou televizi, jak řídí ty debaty, jak jsou stranní nebo ve váš prospěch, ne? Teď tam propagují nějakých sedmdesát učitelů na čele s nějakou paní z TOP 09, tady dělá dusno a vykládá, mají, nevím, nějakých sedmdesát učitelů. To tam stále pouštějí, jak oni s tím nesouhlasí a tak dále. Samá manipulace!

Takže mně je to jasné. Já jsem včera o tom mluvil, celá vaše strategie je stále strašit lidi, jak to dělal Kalousek a potom nasekal ty dluhy. U vás je to úplně stejné. A pane premiére, prosím vás, znovu vám opakuji, že vy jste byl v té vládě, a kdo si co pamatuje, co jste tam udělal jako ministr školství za rok a půl? Co jste udělal? Vy jste chtěl zpoplatnit školství, to bylo všechno, co si tak pamatuji. Takže o tom vzdělávání - vy jste tady strašně dlouho mluvil, jaký počet stoupá, čeho stoupá a obslužné činnosti, tak já nevím, proč jste nešel na to náměstí? Vy jste tady strašně dlouho mluvil o tom, jak vy jednáte, ale vy vůbec nechápete, co je vlastně jednat a nejednat.

Tripartita? Ano, já jsem řídil tripartitu. Já nevím, jestli to řídíte vy, to je udělování slova, takže napravo nejdřív mluví odboráři, nalevo mluví zaměstnavatelé, potom mluví Hospodářská komora, všichni se tam vykecají, ano, jsou tam ministři, aspoň za nás byli, my slyšíme, jak to probíhá. To není žádné jednání! Jednání je, že si s nimi sednete za stůl, že budete jednat s Engelem a se Žitníkovou, a ne že s nimi jedná Válek, který se jenom vymlouvá na to, že nemá peníze.

Vzali jste peníze. Vy jste říkali, že ty pojišťovny, jak budou mít dobré rezervy. Já jsem včera četl, že VZP skončila nebo skončí v deficitu, že musí šetřit. Na kom budou šetřit? Na lidech zase? Takže proč vy nejednáte s Dobšíkem? Já jsem s ním jednal. Jednal jsem s každým. Měli mě na mobilu, telefonoval jsem s nimi a řešil jsem to. Za nás by bylo úplně vyloučeno, aby se stalo, co se stalo, že tady byla největší stávka vlastně pomalu od revoluce. Takže vy ani netušíte, co je to jednání. Jednání je, že tam sedí premiér a naproti sedí odborář podle rezortu, a to vy jste nikdy neudělal. Posíláte tam Beka. Ano, jasně, ten se potom omlouvá. Válek, to je úplné peklo, ten tam něco vykládá za nesmysly. Takže vy ani nevíte, co to je jednat! Jednat je, že vy jednáte jako premiér. Protože vy jste totálně neschopný vůbec řídit tu vládu, vy neumíte rozhodovat, vy neumíte dávat úkoly, ano, a proto to vypadá, jak to vypadá, protože zkrátka nemůžete vůbec pochopit, co je role premiéra, že to musí někdo řídit, ano?

Takže co jste nám tady ještě vykládal za nesmysly? Ty úředníky, ne? Kdybych byl na vašem místě, tak bych okamžitě propustil 150 lidí z Úřadu vlády. Vy tam jenom manipulujete. Vy tam zaměstnáváte lidi na DPP a DPČ, aby to nebylo vidět, ano? Ukažte ty úředníky, které skutečně jste propustili. Ano, ty dva, kteří vlastně v rámci whistleblowingu udali někoho, tak ty jste popravili. Ne, nejsou to rysy nové totality? Tenhle se mi nelíbí, tak jde pryč. Můžete si to přečíst v novinách. Takže není pravda, že byste snižovali úředníky, jenom je to přesun různých nenormálních věcí, protože když propustíte na poště 300 lidí a potom chcete propouštět na úřadech práce, a potom řeknete, že pošta má vykonávat nějakou práci za Úřad práce, tak to je fakt na hlavu!

Šetříme. Vy nešetříte vůbec nic, vy zbytečně utrácíte peníze. Nalezli všude různí poradci, různí političtí náměstci. Stačí se podívat na Piráty, kde všude jsou, protože neuspěli ve volbách, tak samozřejmě teď se potřebují nějak živit. Takže to je všechno, je to samá lež.

Vy mluvíte o nějaké sociální citlivosti. Vy ani nevíte, co to je sociální citlivost. Nevíte, ano?

Příspěvek na bydlení. To je úplně neuvěřitelné, co jste tady řekl. Vy se chlubíte tím, že kvůli vám, že se zvýšily a jsou jedny z nejvyšších cen energií - nevím, kolik platíte vy, já platím 6 000 korun za megawatt včetně DPH a Slováci platí 1 500, čtyřikrát méně. Ano, to je vaše dílo! Koho jste podpořili v těch 110 miliardách? To, že jste to zastropovali hlavně pro obchodníky, kteří mohli manipulovat, místo toho, abyste to zastropovali v cenách elektřiny u výrobců. Ano, takže příspěvek na bydlení - vy se chlubíte tím, že se navyšují sociální dávky místo toho, aby cena elektřiny byla nízká? Kolik byste ušetřili peněz! 270 000 lidí si má jít požádat o příspěvek na bydlení, protože vy jste zdražili elektřinu, a ještě se tím chlubíte? To jenom potvrzuje to, že vůbec tomu nerozumíte! Jak, plošně platit všem? Ano, plošně jste měli zastropovat elektřinu, jak to udělal Macron, to je ten, co sedí vedle vás. Možná jste to ještě ani nezjistil, že tam sedí vedle vás. To jsme viděli na tom summitu, co jste tady ukázal.

Potom tady mluvíte, že důchodci dostanou 360 korun. To je úžasné! Hlavně, že jste jim vzali těch 7 000. Normálně jste znásilnili ten zákon - brutálně! A co vaše církevní restituce za 165 miliard, co tady Němcová manipulovala to hlasování, prodražené pozemky a lesy? Proč mají inflační doložku? Proč budou mít - kolik? - 8, 9 miliard? Proč jim to nevezmete, když to berete důchodcům? Ne, o tom nechce nikdo mluvit ani psát.

Co tady ještě mám? Hrozné. Takže pan premiér vůbec nezklamal, stále mele ty své lži. Tady mluvil o nějakých nižších daních. Snížili jste novinám, jasně, ne? Tak vy si uplácíte ty noviny. Když jsem mluvil tady o demokracii a o ohrožení svobody slova, proč jsem o tom mluvil? Protože jste tam měli toho Klímu, ten chtěl rozdělovat stovky milionů dobrým médiím, ta dobře píšou o nás, a těmhle vezmeme. Nebo Česká televize, navyšování poplatků. Proč by lidé měli platit 10 miliard poplatků provládní České televizi a rozhlasu? Vždyť to se nedá poslouchat. To je tak do očí bijící! A já jsem říkal našim lidem, abychom už konečně zavedli nějakou rubriku, a budeme dělat týdenní přehled o tom, jak vedou debaty v rozhlase a v České televizi, ano, jak kladou otázky. Kdo má čas - tady byla paní Schillerová, tam byla nějaká redaktorka, takže ten, kdo je z vlády, ten se tam může vykecávat, a našim skáčou jenom do řeči, takže proto tam ani nechodím, ani nebudu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP