(11.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A to, že Kala něco vykládá - ty peníze na covid, ano, ten vám lezl do zadku, i Zemanovi, bývalý poslanec za ČSSD, aby dělal politiku v rámci NKÚ, lže. A mimochodem, německý Die Welt, který říká, že jsme byli nejhorší a velice zdrženliví v podpoře naší ekonomiky a lidí v rámci covidu - to říká Die Welt, ano, aby bylo jasno. Já jsem o tom tady už mluvil včera.

Prosím vás, vážení spoluobčané, nevěřte panu premiérovi! Pan premiér ani neví, co povídá. On je politolog, on možná věří těmhle věcem, které tady přednáší. Není pravda, není pravda, že nepřevzali - tato vláda, tato nejhorší vláda od vzniku, nejhorší vláda od revoluce, nejhorší - není pravda, to je první lež, že nepřevzali finance v dobrém stavu. My jsme vám předali naši zemi v excelentním stavu! Byli jsme šestá nejméně zadlužená země. Já už nevím, jestli pan premiér není schopen, když tedy neumí, že které číslo je vyšší než to druhé, tak toto je Eurostat. (Ukazuje graf.) Když pan premiér mluví o Eurostatu, toto je číslo: 2021, když jsme končili, jsme byli šestá nejméně zadlužená země, a teď jsme devátí. Byli jsme devátá nejvíc prosperující země Evropy, dneska jsme dvanáctí. Byli jsme šestá nejbezpečnější země, teď jsme dvanáctí. Co jste tady vy udělali? My jsme zlepšovali život lidem, my jsme předběhli životní úrovní i Itálii, Španělsko. My jsme dneska nejhorší, jsme v recesi, největší pokles reálných mezd. Vy tuhle zemi totálně ničíte!

A tady, co jste povídal, je absolutně neuvěřitelné, takže první lež. A ta lež je absolutně zákeřná. Zákeřná, protože například naše generace nebo důchodci můžou mít pocit nějaké viny, že lže premiér, že se musíme uskromnit. Ale oni se neuskromní. On říká nějaké úspory? Vždyť má tři zbytečné ministry, jeden zbytečný ministr si zaměstnává ještě syna. Vždyť jenom utrácejí. Pekarová lítá do Tchaj-wanu za 8 milionů, v Kyjevě utrácí peníze. Proč? Proč? Tady mají sedět na zadku! A choďte na to náměstí bez toho, že tam budete mít ochranku a své členy vaší šílené pětikoalice. (Potlesk z lavic ANO.) Zkuste to, na inzerát, uvidíte, co vám lidi řeknou. Takže vy vyvoláváte pocit viny. Lžete! Lžete úplně stejně jako Kalousek, to je nejlepší lhář ve všem. Posílal složenky a potom sám navyšoval dluh, vždyť tady nasekal 690 miliard dluhu, ano? Takže vy vlastně ty lidi lhaním dostáváte do pozice nějaké viny. Ale lidi, nevěřte jim! Nevěřte jim!

Když tady pan premiér, který tomu samozřejmě nerozumí, protože je politolog, vykládá, že inflace - ani jsem mu nerozuměl, co říká. My všichni platíme nejvyšší ceny tady téměř za všechno, máme druhou nejvyšší inflaci, kterou způsobila Fialova vláda. A co to tady povídal o tom, že kdyby cena elektřiny byla nižší, že by to někdo musel platit? Ne, ti tři producenti elektřiny by měli nižší zisky o stovky miliard. Takže zase jenom lež, samá lež! Takže nevěřte tomu, nevěřte tomu! Je to ta mantra. Oni až do voleb budou stále mluvit o tom, jaký mají deficit.

A já jsem přesvědčen, že Stanjura manipuloval deficit roku 2021. Víte proč? Protože není možné, aby v lednu 2022 měl přebytek. Není možné. Takže co on udělal? Peníze evropské, které patřily do deficitu 2021, a nedal je tam, tak je dal do ledna 2022, aby mohl vykázat, že deficit za naší vlády byl vysoký. (Potlesk z lavic ANO.) Není to pravda! Byl jsem ministr financí, vím, jak se to dělá, takže to je další sprosťárna. Finance jsme předali ve skvělé kondici. Je to sprostá lež a nevěřte mu!

Investice - další lež. Vždyť jsme vám připravili 300 kilometrů obchvatů a dálnic. Pan premiér už se připravuje na velkou slávu, v prosinci 2024 bude stříhat pásku prvního projektu PPP, který odpracoval Karel Havlíček. Ano, strakonická dálnice, kterou staví soukromá firma a pronajme to státu na - nevím - na třicet let, ano? Tak už teď jsou přípravy. Pan premiér přijde, bude stříhat pásku a bude říkat: Já jsem to zařídil. No, a vy si myslíte, že dálnice se staví za dva nebo za tři roky? No, nestaví. Co nám oni tady nechali? Kolik připravených projektů? Jak to bylo s těmi dálnicemi? Kolik stály? 500 milionů kilometr, za nás 250! My jsme nekradli! My jsme nekradli, my jsme neměli Řebíčka ve vládě, který svojí firmou Viamont tady všechno stavěl. Ano, to je ODS! Takže je úplně neuvěřitelné, že pan premiér říká, že my jsme něco zanedbali. A jak jsme my převzali vlastně infrastrukturu? Pamatujete na tu Havránkovou, na tu farmářku kolem Hradce Králové? Devatenáct let s ní vyjednávali. My jsme všechno rozestavěli a všechno, co oni teď otvírají - nádraží, obchvaty i první projekty železnice - je naše dílo. Vy jste neudělali vůbec nic! Jenom lžete a v podstatě prodáváte naši práci!

A pokud pan premiér neví, existuje Národní investiční plán, který my jsme připravili. My jsme ho připravili! Je to 20 000 projektů za 8 000 miliard, jenom zdravotnictví tam má za 165 miliard. Ano, my jsme tohle všechno udělali a my samozřejmě jsme to i sepsali do této knížky. (Ukazuje knížku.) Toto je výkaz práce naší vlády. Takže když si tady pan premiér vymyslel nějaký nový ukazatel, nějaké deficity vůči HDP... Prosím vás, zase je to jenom trojčlenka. Vždyť když je inflace, a máme druhou nejvyšší inflaci, kterou způsobila Fialova vláda jenom cenou elektřiny samozřejmě, hlavně, protože jejich kámoši potřebovali stamiliardové zisky, tak když je vyšší inflace, je i vyšší HDP. Tudíž samozřejmě je to trojčlenka. A pan premiér manipuluje! Manipuluje samozřejmě touhle trojčlenkou. On vám neříká, že o kolik se mu zvýšilo HDP kvůli inflaci. A tady si vymyslel nějaký parametr, který nikdo nevykazuje.

Evropská unie jednoznačně - tady je Eurostat (Ukazuje graf.) - vykazuje GDP ratio, government to GDP ratio. To je jediný ukazatel. A co si to tady vymýšlí? No jenom aby manipuloval! Co to tady povídá pan politolog o obsluze státního dluhu? My jsme měli na konci roku 2021 42 miliard. A proč máte 90? No, asi si blbě půjčujete! Ne? Nebo co děláte? (Potlesk z lavic ANO.) Když jsem byl ministr financí, tak jsem si půjčoval za negativní úrok. Za negativní úrok! A nevykládejte, že jsme měli štěstí. My jsme to odpracovali! My jsme přišli s daňovou Kobrou. My jsme přišli s kontrolním hlášením, kde vždycky jste kradli, lehké topné oleje a všechny tyhle věci v pohonných hmotách. Lihová mafie, to je vaše dílo! Historicky! Historicky. (Potlesk z lavic ANO.)

Takže to, že máte 90 miliard státního dluhu - no, tak asi si blbě půjčujete. Nebo že by vám nevěřily ty trhy? Tak co to je, tohle? Takže to je jeden nesmysl za druhým. Covid? Žádný jste neměli! Vždyť tady byl omikron. 17. 12. 2021 8.30 ještě byla zdravotní komise a 12.30 jsem vám to předal v mašličkách. Žádný covid nebyl. Vždyť dneska, když se lidi chtějí očkovat, tak nejste schopni jim to ani pořádně zařídit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP