(9.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To znamená, Fialova vláda je dva rok u vlády, opozice nemá ty pravomoci samozřejmě, protože my nejsme ve vládě, a vy už svalujete nedostatek léků na opozici. Je to zoufalé, je to samozřejmě neuvěřitelné chování. A znova říkáme, že minimálně ministr zdravotnictví Válek by měl ohledně léků podat okamžitou demisi, protože nejste schopni ten problém řešit, ani ho evidentně nechcete řešit.

Samozřejmě to, co bych rád zmínil, čemu se ale naopak věnuje Fialova vláda - takže vy se nevěnujete řešení nedostatku léků, nevěnujete se ani tomu, aby pracující lidé, důchodci měli důstojné životy, aby měli dostatek peněz, ale to, čemu se věnujete, tak tady Ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem z hnutí STAN, předsedou hnutí STAN, nabádá nově lidi, aby práskali své spoluobčany. Takže ještě jste tuhletu grafiku vytvořili. (Ukazuje.) A říkáte nahlas nebezpečné nebo nelegální chování na sítích. Samozřejmě to, jakým způsobem je vaše vláda zoufalá, hnutí STAN v tomto případě, zavádíte metody jako za bolševika v tom stylu: Pozor, nepřítel naslouchá! Anebo Velký bratr vás pozoruje! A je to samozřejmě hnus. A co je pro vládní koalici dezinformace, to už přece víme. Fialova vládní pětikoalice, kde jsou Piráti, kde jsou lidé STAN, kde je KDU-ČSL, ODS a TOP 09, vypnula v loňském roce web našeho europoslance, pana doktora Ivana Davida. Jeho soukromý web informační s názvem Nová republika. Takže to jsou podle Fialovy vlády dezinformace! Web europoslance, bývalého ministra zdravotnictví, šéfa bohnické psychiatrické léčebny, soudního znalce v oboru psychiatrie. Pan doktor Ivan David, a aniž by byl z čehokoliv obviněn, za cokoliv, aby ve finále rok se s rokem sešel, nic z toho nebylo, tak Fialova vládní pětikoalice v čele s ministrem vnitra Vítem Rakušanem ze STAN a s premiérem Fialou vypnuli informační web našeho europoslance Ivana Davida Nová republika. Europoslanec za SPD, které volí více než půl milionu voličů. A samozřejmě se ukázalo, že tam nic takového nebylo.

My samozřejmě trváme na tom, že se na Ukrajinu nemají posílat zbraně. Jsme jedinou stranou, která to říká, že chceme mír, nikoliv válku. My trváme na tom, abyste na Ukrajinu a Ukrajincům už neposílali ani halíř! Ani halíř Ukrajině! Říkám to na rovinu! Toto není dezinformace! Já vám tady zopakuji - peníze českým občanům, ne Ukrajincům! Také mě vypnete? Také mě vládní pětikoalice vypne za tento názor? To je neuvěřitelné, co vy předvádíte! Takže teď nabádá ministr vnitra Vít Rakušan, hnutí STAN, ale samozřejmě s posvěcením celé Fialovy vlády, k tomu, aby se práskali čeští občané vzájemně, aby se udávali. A teď jsem řekl, co je z vašeho pohledu nebezpečný obsah. V podstatě cokoliv, co říká opozice. Cokoliv, co vám je nepohodlné, protože vaší vládě plně věří pouze 3 % občanů podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd.

Takže samozřejmě vy místo toho, abyste se postarali o to, a místo toho, aby se ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN postaral o to, aby bylo v ulicích bezpečno a aby nepřizpůsobiví neobtěžovali slušné občany, tak věnuje aktivitu tomu vytváření tady grafiky a na oficiálních sociálních sítích Ministerstva vnitra vyzývá k tomu, aby se lidé vzájemně práskali. (Ukazuje.) Přičemž víme, co jsou dezinformace z pohledu vlády. Ostatně tím hlavním nebezpečným chováním na sociálních sítích je právě Fialova vláda.

Vy jste naslibovali lidem, že nebudete zvyšovat daně, a obelhali jste celý národ. Takže ten, kdo tady lže a je nebezpečný, je v prvé řadě Fialova vláda. A místo abyste tady řešili urgentně nedostatek léků a další problémy, tak si premiér Petr Fiala dneska odletěl do Afriky na týden, do střední Afriky. Člověk, který není schopen řešit ani problémy v České republice, tak jde řešit střední Afriku. To je neuvěřitelné selhání. Není schopen řešit ani ekonomiku, ani řízení státu, a jde řešit něco do Afriky. Do střední Afriky. Prý nějaké investice českých firem. Vy nejste schopni zajistit ani investice v České republice. Takže to je samozřejmě jenom zase výlet za peníze daňových poplatníků, protože neschopný člověk, ten samozřejmě nemůže cokoliv zásadního dojednat.

Takže tohleto, ta vaše výzva, aby se lidé vzájemně udávali a práskali, už jste to udělali vloni, všichni si na to pamatujeme. Už vloni jste vyzvali na sítích, to byla zase jiná vaše kampaň, to dělal přímo premiér Fiala za ODS. Pak jste vybrali toho státního cenzora, státní cenzor, a ten se jmenoval pan Klíma. A po tom fiasku jste tu funkci zrušili a teď jste tam udělali tu funkci znova, státního cenzora, který bude dohlížet na to, který bude cenzurovat názory občanů a dohlížet na cenzuru, a jmenuje se Miloš Gregor, teď nově, který bude placen na Úřadu vlády. Ptal jsem se na to na petičním výboru, protože jsme tam měli teď v úterý ředitelku, říká se tomu vedoucí Úřadu vlády, paní Kotalíkovou, tak jsem se jí tam přímo zeptal přede všemi, zdali ten člověk bude placený, zdali tam bude v nějakém pracovním poměru. A bylo potvrzeno, že ano, bude tam pracovat na dohodu. Takže vy znova budete platit, z veřejných peněz jste zřídili funkci vrchního státního cenzora, nazýváte to bojovník proti dezinformacím. Přitom ten hlavní dezinformátor je Fialova vláda a premiér Fiala, který obelhal celý národ. Fialova pětikoalice obelhala celý národ slibem, že nebudete zvyšovat daně. Slibovali to i Piráti i STAN v té volební kampani, mám to písemně vyjeto, co jste říkali na vašem mítinku v Ústí nad Labem, v předvolebním mítinku za přítomnosti novinářů, takže o tom jsou i články. Všechny strany, KDU-ČSL, TOP 09, ODS, STAN i Piráti, slibovaly voličům před volbami nezvyšování daní Tak vy jste se dostali k vládě podvodem, protože kdybyste to férově řekli, že to nemáte připraveno a že budete zvyšovat daně, tak samozřejmě byste vůbec nebyli ve vládě. Takže hlavní dezinformátoři, to znamená Fialova vláda, ti, co obelhali celý národ, ještě zřizují funkci vrchního cenzora, abyste cenzorovali opoziční kritické názory vůči vaší vládě. A ještě to budou lidi platit z veřejných peněz. To je opravdu neuvěřitelná situace. Takže jsem tady na to chtěl poukázat.

Znovu dále zopakuji svůj požadavek, a protože jsem to tady navrhoval minulou schůzi a zamítli jste mi ten návrh, mě by skutečně zajímalo, jaké je stanovisko Fialovy vlády k tomu, že v Bruselu, v sídle Evropské unie, prosazují zničení zbytku suverenity našeho státu. Prezident Petr Pavel, jak víme, TOP 09 i Piráti to přímo podporují, jednají proti nezávislosti našeho státu. O co jde? Už jsem to říkal, už to bylo komunikováno i veřejně. Je to to, že Evropská unie chce zrušit právo veta pro Českou republiku. To znamená, aby nás mohli kdykoliv přehlasovat Němci, Francouzi a ty velké západní národy. Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu odhlasoval minulý týden návrh změn zakládajících smluv Evropské unie, podle kterého by mělo být zrušeno právo veta členských států, tedy zásada jednomyslnosti při hlasování a rozhodování v orgánech Evropské unie. Pro návrh hlasovala i česká pirátská europoslankyně Gregorová. Takže Piráti samozřejmě postupují protinárodně, přímo proti zájmům České republiky. Oni chtějí konec suverenity. Tento návrh předložilo Německo s Francií. (Hluk v sále.)

Můžu požádat o klid? Anebo to neslyšíte, pane místopředsedo?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, kteří právě hovoříte - začnu jmenovat, jestli neuposlechnete výzvy předsedajícího. Prosím vás o ztišení, aby bylo rozumět tomu, co říká pan předseda. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže tento návrh na zrušení veta pro členské státy předložilo Německo s Francií. Tyto státy zároveň navrhují prosazení takzvaných sdílených pravomocí Evropské unie v oblastech daní, energetiky, zahraničních věcí, vnější bezpečnosti a obrany, politiky vnějších hranic a přeshraniční infrastruktury. V listopadu budou o tomto návrhu hlasovat všichni poslanci Evropského parlamentu na jeho plenárním zasedání. To znamená, že by Česká republika přišla o suverenitu a výhradní kompetence v těchto oblastech v Evropské radě a v Radě Evropské unie by mohla být naše nesouhlasná stanoviska přehlasována. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP