(21.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Projev pana premiéra Fialy, nebo Kupky, byl matoucí v mnoha směrech. Nejvíce snad ohledně toho, co řekl o EU a vyjednávání v Green Dealu v letech 2019 až 2021. Protože vy lžete stále. Vy lžete dohromady, stále, už několik let. Pan premiér, neboli pan Kupka, překrucuje realitu a já vám zkusím vysvětlit, proč a jak to skutečně bylo.

Myslím si, že pan premiér, neboli Kupka, vše prezentoval velmi nepřesným a zavádějícím - to umíte - zavádějícím způsobem, prostě neřekl, že ty dálnice vám připravil ten (nesrozumitelné). To je neuvěřitelné. To je neuvěřitelné, ta vaše otrlost! Jo? Takže zavádějící způsob. Nikoliv proto, že by nevěděl, jak je to správně, nebo by věci nerozuměl, to není s ohledem na jeho původní povolání - dobře, vy jste mluvčí, on je politolog - a vzdělání dost dobře uvěřitelné. Bohužel si myslím, že pan premiér Fiala, neboli Kupka, dělá z českých občanů hlupáky - poslouchejte dobře, celá vláda z vás dělá hlupáky - zcela úmyslně a záměrně, protože má obrovský problém s hledáním kompromisu ohledně postoje ke Green Dealu nejen uvnitř stávající koalice, ale i uvnitř ODS, takže se snaží využít osvědčeného triku, na kterém tato vláda stojí, a to: Nesnášíme Babiše a on může za všechno zlé, co se nám děje. Bohužel se ukazuje, že ačkoliv to stačilo k sestavení vlády a k nalezení většiny v parlamentu v roce 2021, k úspěšnému a efektivnímu řízení země dlouhodobě to opravdu nestačí. No, to je už takový starší projev. Starší projev. Nešťastné bylo i to, že pan premiér Fiala, neboli Kupka, směšuje téma Green Dealu s povolenkami ETS. Jsou to sice věci úzce související a část legislativy Fit for 55 se týká i změny systému ETS, ale debata o ETS je mnohem širší. Má vlastní vývoj a vedla by se, i kdyby Green Deal vůbec neexistoval.

Pokud jde o Green Deal, je třeba přísně oddělit jednání o obecném cíli, kdy v EU dosáhneme uhlíkové neutrality, což se řeší na Evropské radě, ale neschvaluje se tam žádná konkrétní legislativa. Vy jste ji schvalovali proti občanům České republiky. A jednání o jednotlivých legislativních návrzích, kterými se tohoto cíle dosahuje. Jinými slovy, prezidenti a premiéři na Evropské radě dají úkol Evropské komisi, aby předložila legislativu, která zaváže členské státy k tomu, na čem se Evropská rada shodla. Ministři členských států pak návrh Komise projednají a to, co schválí, musí zapracovat do národní legislativy. A to je sice základní princip, který všichni znáte, ale po vyslechnutí projevu pana Kupky nebo premiéra mi připadá důležité to zopakovat.

Termín, kdy má Evropská unie dosáhnout uhlíkové neutrality, se opakovaně řešil na Evropské radě, konkrétně hlavně v prosinci 2019, v prosinci 2020 a prosinci 2021. Všechna ta jednání byla dlouhá, náročná, rozhodně jsme nešli spát před půlnocí, a to hlavně kvůli tomu, že Česká republika a několik dalších států jsme protestovali a chtěli jsme, aby cíle byly více realistické. Ano, vetovali jsme. To váš premiér neví, co je to vetovat. Nakonec jsme alespoň prosadili, že cíl bude za celou EU, ne za jednotlivé státy, a řadu konkrétních zmínek toho, co je pro nás důležité, do závěru Rady, pane ministře. Ne každý stát. Česká republika nemá žádný závazek, je průměr. Tak přestaňte oblbovat lidi a lhát! Máte to jak přes kopírák, ty vaše lži.

Takže my jsme dosáhli toho, že Česká republika nemá závazek 55 %, de facto nemá žádný závazek. My jsme vždycky argumentovali možná 40, 42 %. Takže to je ta hlavní vaše lež. A to jsme my prosadili. A my jsme prosadili pro Českou republiku důležité věci do závěru Rady. Jádro. Slovo jádro. Rakouská premiérka nechtěla. Celou noc. Lesy, kůrovec. Váš Jurečka, který je zničil. Fondy pro státy, pro které je dosažení uhlíkové neutrality dražší, a další. To byly pro nás ty fondy. Ověřit se to dá z tiskových výstupů a ze závěrů Evropské rady. Ale vy manipulujete. Zase jste si něco vybral, nesmysl.

Stát, který by nesouhlasil a jednání zcela zablokoval, jak ODS, ODS, to je předseda středočeské organizace. ODS, víte, jak funguje? Aby byl někdo předseda, tak musí ty kraje a za to dostávají ta koryta a rezorty. Takže ODS pořád nesmyslně opakuje by si nesáhl na peníze z Just Transition Fundu, to je 40 miliard a jeden z největších podílů, a pravděpodobně ani na Recovery and Resilience Facility. Pro Českou republiku je 170 miliard korun jen na grantech při vyjednávání o rozpočtu na roky 2021, 2027. Já jsem hrál o 210 miliard peněz pro Českou republiku. Tak co tady vykládáte nesmysly?

Vyzkoušeli si to mimochodem Poláci, o kterých jste mluvil, kteří jako poslední na pár měsíců schválení skutečně z politických důvodů kvůli blížícím se prezidentským volbám zablokovali - ale my jsme to blokovali x-krát předtím - aby pak těsně před vyjednáváním o rozpočtu na roky 2021, 2027 stejně souhlasili! Ale to jste zapomněl říct, pane ministře, protože to vám nevyhovuje. Ano, aby mohli čerpat více peněz, což mimochodem se daří o dost líp než nám. Vy vůbec ani nečerpáte. A staví infrastrukturu skoro desetinásobně rychleji ti Poláci. Takže to je ta pravda. My jsme to vetovali a my jsme dosáhli ten průměr a dosáhli jsme, co jsme chtěli. A hráli jsme o 210 miliard. Tak přestaňte tady lhát! Není to pravda.

I kdyby ovšem cíle na Evropské radě neprošly. Frans Timmermans. A vy jste tady říkal, že co my jsme dosáhli? No já vám řeknu, co jsme dosáhli. I například to, že Timmermans nebyl předseda Evropské komise. Nebyl. Ani Weber. To dosáhla Vé čtyřka. A spojili jsme se s dalšími státy. A já jsem těch vet dal x. Váš premiér ani neví, co je to veto. Jo? Takže Frans Timmermans by svoje návrhy Fit for 55 stejně předložil, protože on patří mezi ty členy Komise, kteří na to, co řekne Evropská rada, příliš nedbají. Timmermans si dělá, co chce. Proto to byl hlavní náš nepřítel - a váš je to spojenec! Timmermans, tenhle člověk, který pohrdal východní Evropou. Tenhle zelený fanatik promigrantský vás pochválil po vašem předsednictví. Pochválil vás.Ano? Takže tyto návrhy se na Radě EU pro klima, případně pro energetiku, hlasují v kvalifikované většině. Bylo zajímavé, jak jste schvalovali ty mandáty. Proč ta Hubáčková brečela na té Radě a proč schválila ukončení výroby aut se spalovacími motory, když pan premiér 19. prosince 2021 říkal, že to nedovolí? Že to nedovolí!

Takže tyto návrhy se hlasují kvalifikovanou většinou. Já nevím, jestli ti vaši ministři měli nějaké mandáty. Takže bychom stejně ničeho nedosáhli, jen bychom dostali z rozpočtu EU podstatně méně peněz. To by současně v situaci, kdy jsme ohledně ekonomických ukazatelů snad kromě míry nezaměstnanosti ve srovnání s ostatními členskými státy horší v podstatě ve všem, bylo zničující. A já pořád pevně doufám, že tato vláda tento potenciál rozpočtu a peníze, které jsme vyjednali, dokáže využít na maximum.

Vy jste neposlouchal, co jsem tady říkal, že jsem vetoval čtyři noci a pět dní rozpočet? Že jsem přivezl 1 600 miliard, 42 miliard navíc? Navíc, ano? Ani to nevyužíváte.

Legislativní návrhy, které uvádějí Green Deal, tedy dosažení cíle uhlíkové neutrality, v život, takzvaný balík Fit for 55, který byl z velké části přijat za českého předsednictví pod vedením ministrů vlády premiéra Fialy - takže nerozumím, proč pan premiér Fiala říká, že dosažení uhlíkové neutrality bylo do právního rámce EU přeneseno už v červnu 2021. To není pravda a premiér zase lže! Stejně jako lže ministr Kupka. Není to pravda. Stokrát můžete lhát, není to pravda. Legislativní návrhy byly Evropskou komisí předloženy v červenci 2021. A upozorňuji, že poprvé jsme je viděli opravdu nedlouho předtím, protože na nich nebyla shoda dlouho ani v Komisi. Je pravda, že naše vláda k nim připravila rámcové pozice schvalované v říjnu a listopadu 2021, a jak je to obvyklé po projednání ve výborech Poslanecké sněmovny - vždyť já jsem jako premiér chodil do výboru EU - i v Senátu. Tam jsem nechodil, tam chodili kolegové. Senát dal některým návrhům žlutou kartu, ale nebylo to moc platné.

Není absolutně pravda, že tyto pozice byly převážně podporující. Není to pravda. Zase lžete! Pokud by to snad někdo chtěl rozporovat, můžete si z nich části přečíst, ale návrhů je 14. Každý má několik stran a všichni poslanci je měli k dispozici již v době schvalování. Rámcová pozice je detailní vodítko pro vyjednavače v Radě, aby postupovali tak, aby to bylo v souladu se zájmy České republiky. Není to jen ano, nebo ne. Vyjadřuje se k detailům návrhu, někdy obsahuje alternativy pro vyjednávání, zohledňuje postoj jiných členských států a dalších hráčů.

Pan premiér Fiala, neboli pan Kupka, stejně jako vy všichni dobře víte, že skoro každá rámcová pozice začíná tím, že obecně pochválí alespoň něco v legislativním návrhu, aby nenutila vyjednavače vést jednání výlučně negativním způsobem, který logicky ve skupině 27 států s různými výchozími pozicemi i postoji nikam nevede. Posléze však v částech, které pan premiér Fiala již necituje, jasně stanovuje limity pro vyjednávání, s čím nesouhlasíme, proti čemu je třeba se postavit a jakým směrem potřebujeme návrh ve vyjednávání změnit. Takové byly pozice ke všem návrhům balíku Fit for 55. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP